Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Профілактика профзахворювань та отруєнь



Для попередження виникнення професійних захворювань проводяться різноманітні оздоровчі заходи, спрямовані на профілактику несприятливого впливу професійних шкідливостей на організм, розподіляють на:

1. Технічні – удосконалення технології і обладнання, автоматизація, роботизація і механізація важких робіт, заміна шкідливих і небезпечних процесів, матеріалів безпечними або менш небезпечними, герметизація та екранізація обладнання, раціональне архітектурно-будівельне оздоблення підприємств, здійснення раціональної вентиляції. Безпосередній захист працівників здійснюється за допомогою засобів індивідуального захисту, скорочення часу контакту із професійними шкідливостями, дотриманні особистої гігієни.

2. Медико-профілактичні – попередні і періодичні медичні огляди, гігієнічне нормування, гігієнічна оцінка технологічних процесів і обладнання на етапі проектування і в виробничих умовах, регулярний контроль за станом виробничого мікроклімату, рівнем шуму, вібрації, іонізуючого випромінювання та інших. Зниження впливу на організм професійних шкідливостей, пов'язаних з трудовим процесом досягається впровадженням раціонального режиму праці та відпочинку, правильною організацією робочого місця, виведенням жінок із шкідливих умов праці та інших. Важливе значення має вивчення механізму розвитку професійних хвороб та чітка робота профпатологічної служби.

Контрольні запитання:

1. Розкажіть про організаційні та технічні заходи захисту працівників.

2. Перелічіть засоби колективного захисту.

3. Як Ви розумієте поняття «засіб індивідуального захисту», «колективного захисту»?

4. Перелічіть засоби індивідуального захисту.

5. Дайте визначення поняттю – гостре профзахворювання, гостре професійне отруєння

6. Класифікуйте професійні хвороби.

7. Наведіть причини профзахворювань, охарактеризуйте їх

8. Профілактика профзахворювань та отруєнь.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 2417 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...