Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Організація проведення інвентаризації зобов'язань підприємства



Процес інвентаризації забезпечень зобов'язань і зобов'язань підприємства складається з чотирьох стадій (рис. 3.6).

Особливість проведення інвентаризації забезпечень зобов'язань і кредиторської заборгованості в цілому полягає у тому, що перевірка здійснюється за допомогою прийомів документального контролю.

Інвентаризація забезпечень зобов'язань полягає у перевірці обґрунтованості відповідності залишку зазначених сум на дату інвентаризації до переліку створюваних забезпечень (резервів), затвердженого розпорядчим документом керівника підприємства.

Залишок забезпечення (резерву) на оплату відпусток, включаючи відрахування на державне соціальне страхування з цих сум, станом на кінець звітного року визначається за розрахунком, який базується на кількості днів невикористаної працівниками підприємства щорічної відпустки та середньоденної оплати праці працівників. Інвентаризація страхового резерву, який створюється для покриття ризиків неповернення основного боргу за кредитами, полягає в обґрунтуванні відповідності залишку зазначеного резерву до граничного розміру такого резерву на дату інвентаризації.

У ході інвентаризації розрахунків з контрагентами інвентаризаційна комісія на основі первинних документів перевіряє залишки на відповідних рахунках з обліку зобов'язань. За наявності простроченої заборгованості встановлюються особи, винні в недотриманні термінів погашення зобов'язань.


Рисунок 3.6 — Процес проведення інвентаризації пасивів

У ході проведення інвентаризації потрібно оформити виписки, які вказують на реальне існування кредиторської заборгованості, та надіслати їх всім кредиторам підприємства. Підприємства-кредитори протягом 10-ти днів з дня одержання цих виписок повинні підтвердити таку заборгованість або заявити свої заперечення з цього приводу. Особливу увагу інвентаризаційна комісія повинна приділяти: перевірці дат виникнення і строків погашення зобов'язань, а також простроченої заборгованості; оцінці зобов'язань. На рахунках обліку розрахунків з постачальниками та підрядниками, іншими кредиторами повинні залишитися виключно погоджені суми. Реальність даних бухгалтерського обліку про стан розрахунків підтверджується актами звірки. На суми заборгованості постачальників за невідфактурованими поставками після їх перевірки бухгалтерська служба повинна затребувати від постачальників розрахунково-платіжні документи.

У ході проведення інвентаризації за розрахунками з оплати праці перевіряється реальність заборгованості за розрахунковими відомостями, підсумки яких порівнюються з обліковими регістрами. При інвентаризації отриманих кредитів перевіряється наявність і зміст договорів банківського кредиту використання позикових коштів відповідно до цільового призначення, своєчасність відображення в бухгалтерському обліку отримання і погашення позикових сум, правильність відображення відсотків за користування кредитами.

Питання для самопідготовки та самоконтролю

1. Назвіть стадії проведення процесу інвентаризації пасивів підприємства.

2. Особливості проведення інвентаризації забезпечення зобов'язань.

3. Як проводиться інвентаризація розрахунків з оплати праці?.

4. Які документи перевіряються при проведені інвентаризації кредиторської заборгованості?

5. Розкрийте порядок контролю за розрахунками за заробітною платою.

6.Яка існує відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати.

Тести

1. Сума штрафу за прострочення повернення невитрачених залишків підзвітних сум встановлена у розмірі:

а) 25 % від виданої у підзвіт суми;

б) 15 % від суми надлишкових коштів;

в) 100 % від виданої у підзвіт суми.

г) інше.

2. За невидачу авансу на відрядження на винного може бути накладе­ний штраф у розмірі:

а) 5—10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

б) 10—15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

в) 15—50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

3. З працівника, який невчасно відзвітувався і не повернув до кінна звітного місяця невикористані підзвітні суми:

а) стягується штраф у розмірі 15 % від неповернених сум;

б) з неповернених сум вираховується податок з доходів фізичних осіб;

в) стягується штраф та вираховується податок з доходів на суму неповернених коштів.

4. Якщо до кінця звітного періоду розбіжності за кредиторською заборгованістю не усунені або залишились не з'ясованими, то розрахунки з і кредиторами відображаються кожною стороною у своєму балансі в сумах:

а) за меншою з неузгоджених сум;

б) за більшою з неузгоджених сум;

в) що випливають із записів у бухгалтерському обліку і визнаються нею правильними.

5. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням:

а) встановленого індексу інфляції за весь час прострочення;

б) встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 % річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

в) трьох процентів річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

6. Штраф — це:

а) неустойка, що обчислюється у відсотках від суми невиконаного або неналежно виконаного зобов'язання;

б) неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

7. Згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення пору­шення встановлених термінів виплати пенсій, стипендій, заробітної плати, виплата її не в повному обсязі, а також інші порушення вимог законодав­ства про працю тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб:

а) від п'яти до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

б) від десяти до п'ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

в) від п'ятнадцяти до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1207 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...