Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація пожеж



Клас пожежі Характеристика горючих речовин та матеріалів або об’єкта, що горить
А   В     Тверді речовини, переважно органічного походження, горіння яких супроводжується тлінням (деревина, текстиль, папір та ін.) Легкозаймисті та горючі рідини, а також тверді речовини, які розтоплюються (нафтопродукти, спирти, стеарин, каучук, деякі синтетичні матеріали та ін.)
С D E Горючі гази (водень, ацетилен, вуглеводні та ін.) Метали та їхні сплави (калій, натрій, алюміній, магній тощо) Електроустановки під напругою

Пожежна безпека виробничих об’єктів забезпечується: правильним вибором ступеня вогнестійкості об’єкта і межі вогнестійкості окремих елементів та конструкцій; огородженням та бункеруванням вибухоне­безпечних ділянок або розміщенням їх у захищених кабінах; вико­ристанням систем активного стримування вибуху; використанням лег­коскидних конструкцій у будинках та спорудах; застосуванням систем протидимного захисту; забезпеченням безпечної евакуації людей; за­стосуванням засобів пожежної сигналізації, оповіщення та пожежога­сіння; організацією пожежної охорони об’єкта, газорятувальної та гірничорятувальної служб.

Залежно від властивостей речовин і матеріалів, умов їх застосу­вання і обробки, приміщення за вибухопожежною і пожежною не­безпекою поділяються відповідно до НАПБ 15.07.006-94 «Визначення категорій приміщень і будівель за вибухопожежною і пожежною не­безпекою» на п’ять категорій: А, Б, В, Г, Д.

Категорія А (вибухонебезпечна)

Горючі гази, легкозаймисті речовини з температурою спалаху не більше 28 °С у такій кількості, що можуть утворюватися вибухоне­безпечні парогазоповітряні суміші, при спалахуванні яких розрахун­ковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні перевищує 5 кПа. Речовини та матеріали здатні вибухати та горіти при взаємодії з во­дою, киснем повітря або одне з одним, у такій кількості, що розрахун­ковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні перевищує 5кПа.

Категорія Б (вибухо- і пожежонебезпечна)

Вибухонебезпечний пил і волокна, легкозаймисті рідини з темпе­ратурою спалаху більше 28°С та горючі рідини за температурних умов і в такій кількості, що можуть утворювати вибухонебезпечні пилоповітряні або пароповітряні суміші, при спалахуванні яких роз­вивається розрахунковий надлишковий тиск вибуху в приміщенні, що перевищує 5кПа.

Категорія В (пожежонебезпечна)

Горючі рідини, тверді горючі та важкогорючі речовини, матеріали, які при взаємодії з водою, киснем повітря або одне з одним можуть горіти лише за умов, що приміщення, в яких вони знаходяться або використовуються, не належать до категорій А та Б.





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 903 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...