Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характер дії електричного струму



Сила струму, мА Характер дії електричного струму
0,5...1,0 1...8   8...15   20...50     50...100   100...200   200 і більше Поріг відчуття Відчуття безболісні. Керування м’язами не втрачено. Можливе самостійне звільнення від контакту з частинами, які знаходяться під напругою. Відчуття болісні. Керування м’язами ще не втрачено і можливе самостійне звільнення. Відчуття дуже болісні. Сильні скорочення м’язів. Дихання утруднене. Неможливе са­мостійне звільнення від дії струму. Можлива фібриляція серця, що призводить до смерті. Параліч дихання. Виникає фібриляція серця, яка призводить до смерті. Параліч дихання. Сильні опіки. Параліч дихання.

Аналіз даних у табл. 22 дає висновок: чим більша сила струму, який проходить через людину, тим більш небезпечне електроуражен­ня. Зв’язок струму, що проходить через людину, з іншими парамет­рами електричного кола можна визначити виразом згідно із зако­ном Ома:

де Uн – номінальне значення напруги в мережі або в електричному обладнанні, до потенційно небезпечних частин якого торка­ється людина;

Rл – тільки активний опір людини в колі змінного струму, Ом;

– сума опору зовнішніх елементів кола електроура­ження, Ом;

– опір зовнішнього елемента, наприклад рукавички (не менше 0,5 · 106 Ом), сухої шкіри (не менше 10 · 103 Ом) та ін.;

– опір другого зовнішнього елемента, наприклад взуття, сухої дерев’яної підлоги (не менше 0,5 · 106 Ом), гумового ки­лимка, ґрунту та ін.;

Rел – опір кола електроураження людини, Ом.

Практичне заняття слід проводити у наступній послідовності.

І. Вивчення можливих схем включення людини
в мережу електричного струму

З плакатів, довідників, посібників вивчити схеми включення до дротів постійного і перемінного струму. Накреслити схеми цих вклю­чень і записати розрахункові формули для вивчення струму, який протікає через людину.

1. Вивчення небезпеки при дотику до однієї фази

1.1. При дотику до однієї фази в струмопровідній мережі з ізольо­ваною нейтраллю сила струму (рис. 21), що протікає через людину, буде визначатись величиною діючої на нього напруги, опором ізоляції дротів (rіз), який відповідно до ПУЕ не повинен бути меншим 0,5 Ом, а також електричним опором тіла людини (Rл), яке складається із послідовно з’єднаних опорів тіла людини (rтл), взуття (rвз) і опорної поверхні ніг (rоп):

1.2. При однофазному вмиканні людини в чотиридротову мережу з глухозаземленою нейтраллю (рис. 22) струм, який проходить через тіло людини визначається величиною фазної напруги установки (UФ), електричним опором людини (Rл) і опором заземлення нейтралі (R0) джерела струму:

Оскільки Rл > R 0, то


Рис. 21. Однофазне вмикання людини
в мережу трифазного струму з ізольованою нейтраллю


Рис. 22. Однофазне вмикання людини в мережу трифазного
струму з глухозаземленою нейтраллю

2. Вивчення небезпеки при двофазному вмиканні людини в електромережу

Найбільшу небезпеку становить двофазне вмикання (рис. 23).

У трифазній мережі:

де Uл лінійна напруга мережі, 380 В;

UФ фазна напруга мережі, 220 В;

Rтл електричний опір тіла людини, Ом.

Зі співвідношення формул для розрахунку сили струму при одно- і двофазному вмиканні видно, що в останньому випадку величина стру­му, який діє на людину, значно вища, ніж у першому, оскільки чисель­ник у формулах для двофазного вмикання зростає, а знаменник – різко зменшується, тому що опір ізоляції взуття і підлоги не здійснює захисної дії.

Рис. 23. Двофазне вмикання людини в мережу

Розв’язати практичні завдання згідно з даними, наведеними в таб­лиці 23.

Приклад розрахунку

Визначити силу струму, що проходить через людину при одно­фазному вмиканні в трифазну чотиридротову електричну мережу на­пругою U = 380 В із заземленою нейтраллю. Людина знаходиться на сухій дерев’яній підлозі – rоп = 400 000 Ом, взуття струмопровідне, сухе rвз= 60 0000 Ом, опір тіла людини rтл 1 000 Ом. У цьому ви­падку сила струму в тілі людини складатиме:


Таблиця 23





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...