Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Термінологічний словник. Контроль за охороною праці– створення системи постійно дію­чих взаємопов’язаних заходів, спрямованих на перевірку відповідно­сті процесу функціонування



Контроль за охороною праці – створення системи постійно дію­чих взаємопов’язаних заходів, спрямованих на перевірку відповідно­сті процесу функціонування об’єкта управлінським рішенням, що були прийняті, наказам, законам, положенням, нормам, стандартам, правилам; виявлення результатів впливу суб’єкта (управлінських структур) на об’єкт управління (окремих працівників та колективи) і відхилень від управлінських рішень; виконання приписів посадових осіб і держнаглядових органів щодо усунення виявлених порушень вимог нормативних актів тощо.

Перевірка нормативних умов контроль умов праці на робочих місцях і дільницях, технологічних та виробничих процесів на відпо­відність нормативним вимогам, а саме: дотримання правил і норм без­посередніми виконавцями, забезпеченість інвентарем, стану робочих місць і дільниць тощо. Цей контроль здійснюється на виконавчому рівні.

Організаційно-технічна перевірка контроль за організаційно-технічним забезпеченням безпеки праці в підрозділах, який реалізу­ється на рівні організаторів та виконавців робіт.

Комплексна перевірка контроль підрозділів за всіма аспектами діяльності в галузі охорони праці: управлінським, організаційним, тех­нічним забезпеченням безпеки праці; за організацією виконуваної профілактичної роботи, створенням і дотриманням нормативних умов; аналіз статистики травматизму тощо. Реалізується на управлінському рівні.

Цільова перевірка контроль, який передбачає поглиблену пере­вірку певного виду діяльності підрозділу(ів) з охорони праці (дотри­мання правил експлуатації вантажопідйомних машин, будівель і спо­руд, електричного чи іншого устаткування, забезпечення спецодягом тощо на відповідність нормативним вимогам.

Запитання для поточного контролю знань

1. Які державні установи здійснюють державний нагляд за дотри­манням законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці (згідно з Законом «Про охорону праці»).

2. Назвіть закони України, що регулюють діяльність органів дер­жавного нагляду за охороною праці?

3. Які правила щодо здійснення своєї діяльності має Держгірпром­нагляд України?

4. Основні права посадових осіб Держгірпромнагляду України.

5. Яку відповідальність несуть посадові особи Держгірпромнагля­ду України.

6. Хто призначений здійснювати громадський контроль за дотри­манням законодавства про охорону праці (відповідно до Закону «Про охорону праці»)?

7. Назвіть права професійних спілок при здійснення громадського контролю за дотриманням законодавства про охорону праці.

8. Яким чином здійснюється громадський контроль за дотриман­ням законодавства про охорону праці за відсутності профспілкової організації на підприємстві?

9. За чий рахунок повинна проходити навчання уповноважена найманими працівниками особа з питань охорони праці для виконання своїх обов’язків?

10. Назвіть об’єкти технічного і соціального контролю.

11. На яких принципах базується система контролю?

12. Зміст поточного, оперативного і періодичного контролю.

13. Зміст триступеневого контролю.

Практична робота (виконується самостійно)





Дата публикования: 2015-01-15; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...