Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Комплексні опори системи випромінювачів



Випромінювачі АР, розгляне ні як навантаження для генераторів, характеризується вхідними комплексними опорами. Знання цих опорів необхідне для розрахунку і здійснення такого живлення випромінювачів, при якому забезпечується амплітудно-фазовий розподіл струмів, необхідний для отримання заданої ДН.

АР зазвичай являє собою систему, між елементами якої існує електромагнітний зв’язок.

Нехай маємо решітку, складену з N випромінювачів. Позначимо напруги, що проходять к випромінювачам від джерел, , а струми на виходах випромінювачів .

АР можна розглядати, як систему з N зв'язаних контурів, тому для такої решітки можна записати наступну систему N алгебраїчних рівнянь:

(12.9)

Тут коефіцієнт виду при характеризує зв'язок між n-м і k-м випромінювачами і називається взаємним опором, а коефіцієнт виду являє собою власний опір n-го випромінювача, тобто його опір при відсутності інших (N-1) випромінювачів. З принципів взаємодії виходить, що .

Для того щоб при заданих струмах знайти потрібну напругу на випромінювачах (або навпаки), необхідно знати відповідні і взаємні опори випромінювачів. Для визначення цих опорів приймають метод наводимих е.р.с., розглянутих в наступному параграфі.

Нагадаємо, що якщо перше рівняння системи (12.9) розділити на , то результат ділення являє собою комплексний опір першого випромінювача при наявності інших випромінювачів . Маємо

(12.10)

Величина

(12.11)

являє собою комплексний опір, внесений в перший випромінювач всіма іншими випромінювачами.

Відповідно, повний комплексний опір випромінювача є сумою власного і внесеного опору:

(12.12)

Нехай антенна решітка складається тільки з двох випромінювачів. Тоді

(12.13)

Якщо вважати , то

(12.14)

Відповідно, якщо амплітуди і фази струмів двох зв'язаних вібраторів однакові, то їх загальний опір дорівнює опору, внесеному одним з вібраторів інших. Формулу (12.14) можна розглядати як визначення взаємного опору. З чого випливає, що взаємний опір не залежить від величини і фаз струмів в випромінювачах. Він залежить від типу і розміру випромінювачів, їхнього взаємного положення і довжини хвилі. З формули (12.11) видно, що внесений опір залежить від тих же величин і, крім того, від відношення комплексних амплітуд струмів, протікаючи по випромінювачам.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 400 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...