Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Економічний зміст процесу управління



Економічний зміст процесу управління полягає у цілеспрямованому впливі суб’єкта управління (керуюча підсистема) на об’єкт управління (керована підсистема), який забезпечує збереження, функціонування і розвиток підприємства.

З точки зору управління будь-яке підприємство є складною фінансово-господарського системою, що характеризується сукупністю взаємопов’язаних рівнів та елементів (підсистем) і якій притаманне багатоцільове функціонування.

На відміну від закритої системи, яка має фіксовані межі функціонування і не залежить від впливу зовнішнього середовища, підприємство як суб’єкт економічної діяльності – це відкрита економічна система.

Відкрита економічна система активно взаємодіє з навколишнім середовищем і постійно перебуває під його впливом, отже, є вразливою до зовнішніх змін.

Моделювання діяльності підприємства як відкритої економічної системи дозволяє визначити критерій ефективності управління: управління є ефективним, якщо в процесі перетворення входів (фінансових, матеріальних та трудових ресурсів) з’являються додаткові виходи (прибуток, соціальний ефект тощо) і на цій основі утворюється додаткова вартість входів. У процесі виробничо-фінансової діяльності між керуючою і керованою підсистемами відбуваються функціональні зв’язки, які виявляються в потоках економічної інформації між ними.

Рис. 1.5 Зміст процесу управління [13]

При позитивному зворотному зв’язку забезпечується досягнення поставленої цілі відповідно до прийнятої програми.

При негативному зворотному зв’язку здійснюється корегування об’єкта управління відповідно до визначеної цілі.

Для того, щоб вихідні характеристики відкритої економічної системи підтримувались на заданому рівні, структури оперативного управління забезпечуються прямим і зворотним зв’язком з керованим об’єктом. Сукупність прямих і зворотних зв’язків утворює інформаційну систему управління об’єктом.

Прямий зв’язок слугує для передання інформації, що має характер команди, якою прийняті управлінські рішення доводяться до керованого об’єкта.

Зворотний зв’язок забезпечує оперативний контроль виконання команд. Разом з тим, зі зворотним зв’язком в орган управління надходить оперативна інформація щодо зміни j параметрів керованого об’єкта внаслідок виконання або невиконання команди. Аналіз оперативної інформації дозволяє своєчасно відкоригувати стратегію і тактику управління підприємством відповідно до обставин, які склалися на керованому об’єкті.

Таким чином, зміст процесу управління полягає у тому, щоб керуючий вплив був своєчасний і забезпечував досягнення цілей підприємства.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 553 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...