Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми контролю



Конспект (тезиси), робота з поняттями, тестова робота, співбесіда

6. Система поточного і підсумкового контролю знань

6.1. Перелік питань, що охоплюють зміст дисципліни

Теоретичні питання модуля 1

1. Предмет економічної теорії, її місце в системі економічних наук. Функції економічної теорії.

2. Методи дослідження соціально-економічних явищ.

3. Система економічних категорій і законів. Пізнання та використання економічних законів у господарській практиці.

4. Виникнення економічної теорії. Основні етапи розвитку економічної теорії.

5. Основні течії сучасної світової економічної думки.

6. Взаємозв'язок економічної теорії і економічної політики. Суть і цілі економічної політики, основні економічні проблеми, економічна проблема вибору.

7. Система економічних потреб. Закон зростання потреб; взаємозв'язок потреб та виробництва. Закон Енгеля.

8. Економічні інтереси – рушійна сила соціально-економічного розвитку. Класифікація економічних інтересів. Особливості реалізації інтересів в адміністративно-командній та ринковій економіці.

9. Суспільне виробництво: поняття, фази (стадії), структура. Особливості структури сучасного суспільного виробництва.

10. Ефективність суспільного виробництва: соціальна і економічна ефективність. Основні показники економічної ефективності.

11. Основні фактори виробництва (за марксистською та маржиналістською теорією) та їх взаємодія. Крива виробничих можливостей.

12. Економічний прогрес суспільства: суть, критерії, фактори, рушійні сили. Взаємозв'язок економічного і науково-технічного прогресу.

13. Економічна система та її структура (основні елементи). Технологічний спосіб виробництва. Суть господарського механізму ринкової економіки.

14. Економічні відносини – відносини суспільного виробництва: організаційно-економічні, соціально-економічні відносини, техніко-економічні відносини.

15. Класифікація економічних систем. Основні типи економічних систем (традиційна система, чистий капіталізм, сучасна ринкова економіка, адміністративно-командна система).

16. Формаційний та цивілізаційний підходи в економічній теорії. Основні етапи розвитку цивілізації. Формування основ постіндустріальної цивілізації.

17. Економічні відносини власності: суть, правовий і економічний зміст власності. Типи, форми і види власності. Власність в системі суспільних відносин. Суб'єкти і об'єкти власності.

18. Еволюція відносин власності на Заході. Відносини власності змішаної економічної системи: особливості приватнокапіталістичної власності, державна власність, колективна, корпоративна, кооперативна.

19. Трансформація форм власності в Україні. Роздержавлення і приватизація: суть, форми, методи; два етапи приватизації. Приватизаційні папери.

20. Форми суспільного господарства: натуральне і товарне виробництво, їх розвиток, поєднання. Умови виникнення товарного виробництва. Еволюція товарного виробництва (просте та капіталістичне товарне виробництво).

21. Товар і його властивості. Конкретна і абстрактна праця, втілена в товарі. Теорії вартості.

22. Закон вартості та його функції.

23. Суть ціни, ціна виробництва. Теорії ціни. Функції цін.

24. Методи ціноутворення у ринковій економіці. Роль держави у формуванні соціально-орієнтованих цін.

25. Класифікація цін (види цін).

26. Виникнення, суть і функції грошей. Теорії грошей. Сучасний монетаризм.

27. Особливості функціонування паперових грошей. Кредитні гроші. Роль золота. Закони грошового обігу.

28. Поняття, структура та типи грошових систем.

29. Суть, причини (внутрішні та зовнішні фактори) інфляції.

30. Форми інфляції та типи інфляції.

31. Соціально-економічні наслідки інфляції.

32. Економічні, соціальні та фінансові методи стабілізації грошового обігу. Грошові реформи. Варіанти антиінфляційної політики.

33. Ринок: його суть і функції. Типологія ринку (нерозвинутий, вільний /класичний/, регульований, деформований в умовах адміністративно-командної економіки). Принципи ринкової економіки.

34. Структура ринку: поняття, критерії розмежування. Особливості ринку споживчих товарів та послуг.

35. Ринок засобів виробництва та ринок робочої сили.

36. Особливості фінансового ринку.

37. Ринкова інфраструктура: елементи ринкової інфраструктури, функції.

38. Біржі як головний елемент ринкової інфраструктури: сутність, види, особливості створення та функціонування. Біржові посередники. Види біржових операцій (угод).

39. Позитивні та негативні сторони ринкової економіки. Суть змішаної економіки й об'єктивні причини її формування. Проблеми соціальної орієнтації змішаної економіки.

40. Різноманітність моделей ринкової організації господарства: американська, шведська, німецька, японська.

41. Ринковий механізм. Попит як елемент ринкового механізму: сутність; закон попиту, графічне зображення, цінові та нецінові фактори попиту.

42. Пропозиція як елемент ринкового механізму: сутність, закон пропозиції, цінові та нецінові фактори,

43. Еластичність попиту та пропозиції: поняття, типи еластичності.

44. Рівновага попиту і пропозиції. Ціна рівноваги.

45. Конкуренція як елемент ринкового механізму: сутність, значення. Методи конкурентної боротьби.

46. Види конкуренції (внутрішньо- та міжгалузева конкуренція). Форми конкуренції (досконала та недосконала конкуренція).

47. Сутність, витоки та види монополізму (чиста монополія, природна та державна монополія). Антимонопольне законодавство.

48. Різноманітність суб’єктів ринкової економіки: загальна характеристика. Підприємство як суб'єкт ринкової економіки: суть, структура, функції підприємства. Умови функціонування підприємства в ринковому середовищі.

49. Класифікація підприємств. Малий, середній і крупний бізнес.

50. Капітал як економічна категорія розвинутої форми товарного виробництва; теорії капіталу. Форми функціонування капіталу.

51. Капітал підприємства. Концентрація і централізація капіталу. Індивідуальне відтворення і рух інвестиційних ресурсів підприємства. Стадії відтворення. Кругооборот і оборот інвестиційних ресурсів (капіталу) підприємства.

52. Основний і оборотний капітал, особливості їх обороту. Зношування основного капіталу та амортизація. Джерела фінансування виробничих фондів (капіталу).

53. Поняття підприємництва. Теорії підприємництва. Види підприємницької діяльності.

54. Умови та принципи підприємництва. Функції підприємництва та підприємця. Економічні, політичні та правові основи розвитку підприємництва в Україні.

56. Організаційно-економічні та організаційно-правові форми підприємництва.

Теоретичні питання модуля 2

1. Витрати підприємства (виробництва) та їх види. Собівартість продукції. Максимізація прибутку та мінімізація збитків.

2. Валовий дохід та прибуток. Прибуток як економічна категорія. Теорії прибутку. Види прибутків.

3. Формування, розподіл валового доходу і прибутку. Конкуренція й утворення середнього прибутку. Норма прибутку і рентабельність як показники ефективності діяльності підприємства і підприємця.

4. Заробітна плата як факторний дохід. Теорії заробітної плати. Функції заробітної плати. Фактори диференціації заробітної плати.

5. Форми заробітної плати. Номінальна і реальна заробітна плата. Системи заробітної плати

6. Торговельний капітал і торговельний прибуток. Витрати обігу. Форми підприємництва в торгівлі. Товарні біржі.

7. Позичковий капітал: сутність і необхідність. Джерела позичкового капіталу.

8. Позичковий процент як ціна позичкового капіталу. Норма позичкового процента і межі коливання. Ставки проценту.

9. Кредит: суть, функції, форми. Кредитна система і її розвиток в сучасних умовах. Кредитні гроші.

10. Банківська система: структура, особливості її в різних країнах. Функції центрального банку і функції комерційних банків. Норма банківського прибутку, основні банківські операції та послуги. Особливості формування банківської системи в Україні.

11. Акції, і їх соціально-економічне значення, курс акції і закономірності його зміни, дивіденд. Облігації. Види акцій та облігацій. Засновницький прибуток; контрольний пакет акцій. Прибуток акціонерних товариств і його розподіл.

12. Акціонерний (корпоративний) капітал і акціонерні товариства, їх види. Реальний і фіктивний капітал. Управління акціонерним товариством. Місце акціонерних товариств в сучасній економіці. Проблеми формування акціонерних товариств в Україні.

13. Ринок цінних паперів: поняття, види. Види операцій на ринку цінних паперів. Державне регулювання ринку цінних паперів.

14. Аграрне виробництво – особлива сфера вкладання капіталу і праці. Аграрні відносини як система рентних відносин, власності на землю та форм підприємництва. Сучасні форми земельної власності і господарювання.

15. Аграрна політика і сучасний агробізнес, склад і структура агропромислового комплексу. Особливості переходу до ринкових відносин в аграрному секторі України.

16. Земельна рента: її суть, причини, джерела. Форми земельної ренти. Ціна землі і закономірності її зростання.

17. Національна економіка і національне (суспільне) відтворення. Структура національної економіки. Відтворення на рівні макроекономіки: суть, просте і розширене, екстенсивний і інтенсивний типи. Моделі відтворення. Структура суспільного виробництва (два підрозділи); функції І і ІІ підрозділів. Динаміка макроекономічної структури.

18. Національне багатство, його зміст і структура.

19. Сукупний суспільний продукт, його суть і структура, взаємопов'язані показники

20. Система сучасних макроекономічних показників: валовий внутрішній продукт і взаємозв’язані показники (ВНП, ЧНП, НД). Методи вимірювання ВВП (ВНП).

21. Номінальні та реальні макроекономічні показники. Дефлятор ВВП (ВНП). Достоїнства та недоліки сучасних макроекономічних показників. Чистий економічний добробут.

22. Відтворення робочої сили. Ринок робочої сили як форма регулювання відтворення трудових ресурсів: робоча сила як товар; попит і пропозиція, ціна і конкуренція на ринку робочої сили. Функції ринку робочої сили.

23. Зайнятість населення, її форми; заходи по забезпеченню зайнятості населення в Україні.

24. Безробіття, його суть, форми. Теорії безробіття. Державне регулювання безробіття в Україні.

25. Економічний розвиток та показники його рівня. Економічне зростання та його вимір. Фактори економічного зростання. Типи економічного зростання.

26. Роль інвестицій в економічному зростанні. Нагромадження в механізмі зростання (сутність, фонд нагромадження, норма, динаміка). Моделі економічного зростання.

27. Науково-технічний прогрес як фактор економічного зростання: економічний зміст, форми, етапи. Основні риси науково-технічної революції, сучасний етап НТР, її роль в економічному зростанні. Державне регулювання НТР.

28. Циклічний характер економічного зростання (стан нерівновагі в економіці; поняття циклічності). Економічний цикл: суть, причини, класифікація.

29. Середній цикл (промисловий цикл) і його фази.

30. «Довгі хвилі» М.Д. Кондратьєва, їх сучасне трактування. Особливості сучасного циклічного розвитку. Основні риси економічної кризи недовиробництва, її характерні риси

31. Позитивні та негативні сторони ринкового механізму. Необхідність державного регулювання суспільного виробництва. Функції держави у ринковій економіці. Основні форми і методи державного регулювання суспільного відтворення.

32. Планування, прогнозування і програмування. Інноваційна політика держави.

33. Фінансові методи регулювання суспільного відтворення: фінанси, їх функції, фінансові відносини, суть і структура фінансової системи. Принципи будування і особливості функціонування фінансової системи в Україні.

34. Бюджетна система: державний бюджет як інструмент фінансового регулювання економіки; бюджетний дефіцит; державний борг. Бюджетна політика.

35. Податкова система: суть і функції податків, класифікація податків, принципи оподаткування. Податкова політика держави. Особливості податкової політики в Україні.

36. Суть і основні напрями кредитно-грошової політики. Механізм кредитно-грошового регулювання. Методи кредитно-грошової політики. Кредитно-грошова політика в Україні.

37. Розподільчі відносини та їх місце у відтворювальному процесі. Розподіл національного доходу і споживання. Функціональний та індивідуальний розподіл. Формування доходів населення та їхня структура.

38. Необхідність перерозподілу національного доходу і доходів населення. Причини та показники диференціації (крива Лоренца, коефіцієнт Джини) Трансфертні платежі. Соціальне страхування. Соціальний захист.

39. Бюджет домогосподарства, його структура і використання. Співвідношення споживання і доходів. Прожитковий мінімум і його види. Роль прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати в розподілі особистих доходів і вирішенні проблем бідності.

40. Зміст і завдання перехідної економіки. Об’єктивна необхідність переходу.

41. Ключові проблеми формування ринку в Україні: варіанти переходу від адміністративно-командної системи до ринкової економіки, умови переходу до ринку. Функції держави в перехідній економіці.

42. Всесвітнє господарство, його суть і етапи розвитку. Закономірності світового господарства. Особливості розвитку всесвітнього господарства на сучасному етапі.

43. Інтернаціоналізація господарського життя. Міжнародний поділ праці. Загальна характеристика основних форм міжнародних економічних відносин.

44. Міжнародна економічна інтеграція та перспективні напрями її розвитку. Міжнародні економічні товариства та організації.

45. Світовий ринок. Міжнародна торгівля: її сучасні форми, структура; типи і засоби зовнішньоторговельної політики держави. Торговельний та платіжний баланс.

46. Міжнародний рух капіталу: суть, причини, форми руху капіталу. Ринок капіталу. ТНК та ТНБ у системі інтернаціоналізації економіки. Міжнародні фінансово-кредитні інститути.

47. Міжнародна міграція робочої сили і світовий ринок праці. Характерні риси міжнародної міграції робочої сили в сучасних умовах.

48. Валютні відносини та валютні системи. Еволюція світової валютної системи. Форми міжнародних грошей. Валютний ринок і валютний курс. Регулювання валютних відносин.

49. Об'єктивні умови зовнішньоекономічних зв'язків України. Проблеми інтеграції України в світове господарство. Основні напрями, форми і суб`єкти зовнішньоекономічних відносин України.

50. Економічні аспекти глобальних проблем.

6.2. Основні типи розрахункових задач

1. Фірма звільнила 30% працівників, а тим, що залишилися підняла зарплату на 30%. При цьому випуск (у натуральному вираженні) виріс на 40%. Знайти: а) у скільки разів виросла продуктивність праці одного працівника? б) що відбулося з витратами фірми на оплату праці (виросли, чи знизилися, не змінилися) і якщо вони змінилися, то на скільки відсотків? Зарплату вважати однаковою для всіх працівників.

Доповнення: а) загальний індекс зростання продуктивності праці розраховується як добуток індексів зростання продуктивності праці за розглянутий період; б) зміна продуктивності праці аналізується за допомогою індексного методу (індекс I показує, як змінюється вимірювана величина): ; IQ – зміна обсягу виробництва (Q у поточному періоді/Q у базовому періоді; IL – зміна кількості працівників); в) показники приросту продуктивності і зростання продуктивності праці зв'язані формулою: Iприросту = Iзростання – 1).

2. Після реконструкції головного конвеєра на автоскладальному заводі торік продуктивність праці збільшилася: замість 200 автомашин на одного працюючого прийшлося 240 машин на рік. Однак у наступному році продуктивність зменшилася на 10%. Визначите загальний приріст продуктивності праці за 2 роки в натуральному виразі й у відсотках.

3. У першому році на підприємстві вироблялося 20 од. товару А за ціною 5 грн. за штуку і 30 од. товару Б за ціною 7 грн. В другому році стали виробляти 35 од. товару А по 6 грн. за штуку і 20 од товару Б по 6 грн. За цей період відбулося скорочення працівників підприємства на 5,5%. Як змінилася продуктивність праці?

4. Суспільна потреба в товарі забезпечується трьома групами виробників. Перша група виготовляє 10 тис. виробів, затрачаючи на кожний 2 години праці, друга – відповідно 60 тис. і 3 години, третя – 30 тис. і 4 години. Розрахуйте величину вартості товару.

5. Щоб виготовити одиницю товару, одна група виробників витрачає 4 години, друга – 2,5 години, третя – 3 години. Визначите суспільно-необхідний час виробництва, якщо відомо, що перша група виготовила 5 од. товару, друга група – 3 од., третя група – 2 од. товари. Яке соціально-економічне становище кожної групи?

6. Як зміниться мінова вартість товарів 18 олівців = 50 зошитів, якщо: а) вартість олівців збільшиться в 2 рази? б) вартість зошитів зменшиться в 2 рази? в) вартість олівців зменшиться в 2 рази, а вартість зошитів збільшиться в 2 рази? г) вартість олівців збільшиться в 2 рази, а вартість зошитів зменшиться в 2 рази? Що таке мінова вартість? Що таке вартість товару? Поясните зв'язок між вартістю і міновою вартістю.

7. Сума цін товарів, що знаходяться в обігу, становить 300 тис. грош. од.; сума цін товарів, проданих у кредит, – 200 тис. од., сума цін товарів, термін сплати за якими наступив, – 10 тис. грош. од., а взаємопогашувані платежі – 15 тис. грош. од. Одна грошова одиниця здійснює у середньому 25 оборотів на рік. Знайти кількість грошей, необхідних для обігу. Що відбудеться в економіці, якщо в обіг буде випущено 15 тис. грош. од.?

8. У суспільстві відбулися наступні зміни: кількість оборотів грошової одиниці знизилася з 7 до 5; емісія склала 5%. Як повинен змінитися обсяг виробництва, щоб ціни на товари і послуги залишилися без змін? (Використовувати формулу Фішера М×V = P×Q, де М – кількість грошей, що обертаються в економіці; V – швидкість обігу грошей; P – середній рівень цін, Q – обсяг сукупного випуску за даний проміжок часу).

9. Націнка на продані роздрібною торгівлею товари склала 18,5 млрд. грошових одиниць. Визначите суму прибутку торговельного капіталу, якщо відомо, що витрати обігу склали 5,1 % від загального обсягу товарообігу, рівного 260,9 млрд. грошових одиниць.

10. Число оборотів, що здійснені суспільним торговельним капіталом, дорівнює 2, річна норма торгового прибутку складає 10%. До складу суспільного капіталу входять два індивідуальних капітали по 2 млн. грн., один із яких здійснює три, а інший чотири обороти на рік. Визначите річну масу і норму прибутку індивідуальних торговельних капіталів, їхній додатковий прибуток. Які особливості утворення прибутку в торгівлі?

11. Промисловий капітал – 900 млн. ф. ст., торговельний – 100 млн., додаткова вартість – 180 млн. ф. ст. Який прибуток одержать промислові та торговельні капіталісти на рівні капітали? Яке джерело торговельного прибутку?

12. За 8-годинний робочий день в умовах прямої відрядної оплати робітник виготовляє 16 виробів. Поштучна оплата – 20 грош. од. за виріб. Потім норма виробітку була визначена в 20 виробів, а оплата – 20 ден. од. за виріб при пере- і виконанні норм виробітку і 18 грош. од. за виріб при невиконанні. Визначите, як зміняться виробництво продукції і денна зарплата, якщо нову норму робітник виконує на 95 %.

13. Номінальна заробітна плата в країні в році, що завершився, підвищилася на 5,4%, а реальна знизилася на 4,7%. Визначите зміну рівня вартості життя.

14. Функція попиту Qd = 40-7p, функція пропозиції Qs = - 6 + 16 p.

а) визначити рівноважну ціну (Pe) і рівноважний обсяг продажів (Qе);

б) як зміниться попит та пропозиція, якщо рівноважна ціна стане 4 од.?

в) яка ситуація утвориться на ринку, якщо рівноважна ціна знизиться до 1 од.?

15. Функція попиту на помідори представлена рівнянням QD = 20 – P, а функція пропозиції QS = 4P – 5. Визначити рівноважну ціну і рівноважну кількість до і після наступних державних рішень: а) введений непрямий податок у розмірі 1,25 грн. з кожного проданого кілограма томатів, що сплачується продавцем; б) введений податок, що сплачується продавцем, у розмірі 25 % від ціни; в) введені дотації в розмірі 1,25 грн. на виробництво 1 кг томатів; г) введені дотації в розмірі 25 % від ціни томатів.

16. У результаті підвищення ціни на товар з 10 до 12 грн. обсяг попиту скоротився з 8 до 6 тис. штук. Визначити тип і коефіцієнт еластичності попиту за ціною.

17. Визначите коефіцієнт цінової еластичності попиту і зміну витрат споживачів, якщо відомо, що при збільшенні ціни на комп'ютери з 3500 до 4700 грн. величина попиту зменшилася з 150 до 80 шт. Охарактеризуйте попит на даний товар.

18. Використовуючи дані таблиці, визначите середню норму прибутку і поясните процес її утворення. Розрахуйте, чому дорівнює ціна виробництва.

Галузі промисловості Витрати виробництва = авансованому капіталу Кав Норма додаткової вартості m', % Додаткова вартість m Вартість товару W Галузева норма прибутку P'
I 80 c + 20 V        
II 90 c + 10 V        
III 70 c + 30 V        

19. Капітал 180c + 20v. Норма додаткової вартості зросла з 150 до 200 %. Як змінилася норма прибутку? Який зв'язок норми прибутку з нормою додаткової вартості?

20. Авансований у будівництво пекарні капітал складає 120 тис. грн. Органічна будова капіталу (c/V) – 5:1, норма додаткової вартості – 300 %. Визначити норму прибутку.

21. Визначите термін використання основного капіталу та норму його амортизації, якщо відомо, що: основний капітал КОСН = 700 тис. грн.; оборотний капітал КОБ = 300 тис. грн.; органічна будова капіталу (с/v) – 9:1; норма додаткової вартості m' = 200 %; КОБ здійснює п'ять оборотів на рік; вартість продукції, виробленої за один виробничий цикл, що збігається за тривалістю з одним оборотом КОБ, – 510 тис. грн.

22. На підприємстві використовується 200 верстатів, вартістю 10 тис. дол. кожний. Термін їхньої служби 10 років. Знайти застосований та споживаний капітал.

23. Вартість основного капіталу складає 300 млн. грн. Середня швидкість його обороту – 6 років. Оборотний капітал складає 50 млн. грн. і обертається 13 разів на рік. Визначите час обороту всього капіталу в цілому і кількість його оборотів за рік.

24. Основний капітал 1200 тис. ф. ст., його амортизація – 120 тис. на рік. Оборотний капітал – 480 тис., у тому числі витрати на робочу силу – 100 тис. ф. ст. Норма додаткової вартості – 100 %. Визначите авансований капітал, капіталістичні витрати виробництва і вартість річної продукції. Чим відрізняються капіталістичні витрати виробництва від вартості та від авансованого капіталу?

25. Оборотний капітал складає 400 тис. дол., у тому числі фонд заробітної плати – 100 тис. дол. Капітал, витрачений на покупку сировини, матеріалів, палива, обертається за рік 10 разів, а кошти на заробітну плату – 16 разів. Знайти вартість основного капіталу, якщо відомо, що його знос відбувається за 10 років, а тривалість обороту всього капіталу в цілому складає 0,5 року.

26. Первісна вартість автоматичної лінії – 20 млн. грн. На капітальний ремонт на протязі всього терміну служби було витрачено 5 млн. 800 тис. грн., витрати з демонтажу склали 400 тис. грн., а залишкова вартість склала 200 тис. грн. Плановий термін служби цієї лінії 10 років. Розрахуйте річну суму амортизації за методом прямолінійної амортизації, а також норму амортизації.

27. Статутний капітал компанії – 250 млн. грош. од. Прибуток, що підлягає розподілу між акціонерами, складає 29 млн. грош. од. Випущено 4 млн. акцій. Сформована ставка банківського відсотка – 12 %. Знайти: а) яка номінальна вартість акції? б) який очікуваний розмір дивіденду? в) який приблизний курс акції? г) яка величина засновницького прибутку при продажу 85 % акцій?

28. Акціонерне товариство одержало за рік дохід 500 тис. грош. од. Витрати його склали 320 тис. грош. од. Товариство випустило 5 тис. звичайних акцій номінальною вартістю 100 грош. од. кожна і 100 привілейованих, номінальною вартістю 400 грош. од. Товариство розподілило прибуток у такий спосіб: 5 % – на привілейовані акції, 2/3 залишку прибутку – на розвиток виробництва, прибуток, що залишився, – виплата дивідендів. Визначити: який дохід одержить акціонер на одну просту і на одну привілейовану акцію, якщо норма банківського відсотка – 18 %.

29. Реальний капітал акціонерного товариства складає 3 млн. дол. Прибуток становить 900 тис. дол. Норма нагромадження – 60 %. З прибутку товариства 100 тис. дол. йде на виплату премій керівництву товариства, 20 тис. дол. – на сплату податків. Інші – на виплату дивідендів. Визначите дивіденд на 100-доларову акцію. Знайти засновницький прибуток, якщо всі акції продані, а норма позичкового відсотка дорівнює 4 %.

30. 1 жовтня на фондовій біржі укладено угоду з продажу 20 тис. акцій за ціною 100 ф. ст. за акцію на термін до 31 жовтня. За жовтень місяць курс акцій підвищився до 120 ф. ст. Хто і яку суму виграв (продавець чи покупець) у ситуації, що склалася? Як називається контрагент, що грає на підвищенні курсу акції? Що відбудеться, якщо за жовтень курс акції зменшиться до 90 ф. ст.?

31. На біржі укладено термінову угоду з премією на покупку 100 акцій по 2000 грош. од. за штуку, з яких премія складає 100 грош. од. На момент виконання угоди: а) курс акцій зменшився до 1850 грош. од. за акцію; б) курс акцій піднявся до 2100 грош. од. Опишіть поведінку покупця в ситуаціях а) і б).

32. Вартість основних виробничих фондів (основного капіталу) – 100 тис. грн. Чисельність працюючих – 600 осіб. Обсяг чистої продукції – 1200 тис. грн. Визначите: а) рівень продуктивності праці; б) фондовіддачу (Фв); в) фондомісткість (Фм).

33. Середньорічна вартість основних виробничих фондів підприємства збільшилася з 40 до 45 млн. грн., а випуск продукції за цей час зріс з 42 до 50 млн. грн. Як змінилися показники фондовіддачі і фондомісткості?

34. При виробництві 40 деталей АVС склали 20 грош. од. При випуску 20 деталей АFС склали 10 грош. од. При випуску 50 деталей АС становили 60 грош. од. Визначите: 1. Величину АС при виробництві 40 деталей. 2. Величину АVС при виробництві 50 деталей.

35. Задано залежність загальних витрат підприємства (TC) від випуску продукції (Q):

Випуск продукції              
Валові витрати              

Розрахуйте: постійні (FC), змінні (VC), граничні (MC), середні (AC), середні постійні (AFC), середні змінні витрати (AVC); побудуйте їхні графіки.

36. Бухгалтер фірми загубив звіти про діяльність фірми і зміг згадати тільки наступні дані, приведені в таблиці. Відновите всі дані і визначите обсяг випуску продукції, що приносить максимум прибутку, якщо ціна товару дорівнює 15 грн.

Q FC VC TC AFC AVC ATC MC TR Прибуток
                   
                   
                   
                   
                   
                   

37. Власний капітал банку 200 тис. грош. од. Залучений капітал – 1500 тис. Капітал, наданий у позику, – 1600 тис. Норма банківського відсотка, що сплачується вкладникам, – 2 % річних, норма позичкового відсотка, стягнутого з позичальників, – 4 % річних. Витрати з ведення банківської справи (зарплата службовців, амортизація банківського обладнання тощо) склали 4 тис. грош. од. Розрахуйте норму банківського прибутку.

38. Вкладник поклав у банк 15 тис. грн. і через рік зняв з рахунка 18 тис. грн. За цей час ціни збільшилися на 22%. Визначити: 1) номінальну ставку відсотка; 2) реальну ставку відсотка.

39. Разом із земельною ділянкою в оренду надано споруду вартістю 500 тис. грн., термін служби якої складає 20 років. Процентна ставка – 4%. Розрахуйте величину земельної ренти, якщо орендна плата складає 85 тис. грн.

40. У земельну ділянку вкладено капітал 100 тис. дол., термін витрат, що окупаються – 20 років. Рента з цієї ділянки складає 25 тис. дол. Якщо норма позичкового відсотка встановлена 5 % річних, визначите суму орендної плати.

41. Економіка країни в звітному році досягла параметрів, відображених наступною системою макроекономічних показників (у грошовому обчисленні, в умовних одиницях): витрати населення на споживання товарів і послуг – 490; амортизаційні відрахування – 54; орендна плата – 28; внески на соціальне страхування – 40; трансферні платежі – 24; доходи від власності – 35; відсоток – 26; дивіденди – 28; заробітна плата осіб найманої праці – 473; чистий експорт – 6; нерозподілений прибуток корпорацій – 42; непрямі податки – 36; особисті податки – 52; податок на прибуток корпорацій – 38; прибуток корпорацій – 108; державні закупівлі товарів і послуг – 144; заощадження населення – 32; чисті внутрішні інвестиції – 66. Визначите величину валового національного продукту (ВНП), чистого національного продукту (ЧНП), національного доходу (НД).

42. В економіці виробляються і споживаються тільки автомобілі та хліб (умовний приклад).

Рік    
Ціна автомобіля, дол.    
Ціна буханця хліба, дол.    
Кількість випущених автомобілів    
Кількість випущених буханців хліба    

Прийнявши 2000 рік за базовий, розрахуйте номінальний і реальний обсяги ВНП і дефлятор ВНП у 2010 році.

43. Населення однієї з областей України складає 6 млн. чол. З них: дітей віком до 16 років – 1,2 млн. чол.; – пенсіонерів – 0,8 млн. чол.; студентів, учнів – 0,55 млн. чол.; домогосподарок – 0,2 млн. чол.; осіб, що припинили пошуки роботи – 0,1 млн. чол.; осіб в психіатричних лікарнях – 0,05 млн. чол.; зайнятих у всіх галузях економіки – 2,8 млн. чол. Визначите рівень безробіття в області на основі наведених даних.

44. Спочатку потенційний ВВП становив 100 млрд. дол. Фактичний ВВП дорівнював 97 млрд. дол. Фактичний рівень безробіття знаходився на рівні 7%. Коли фактичний ВВП скоротився на 6 млрд. дол, рівень безробіття зріс до 9%. Визначити природний рівень безробіття та величину коефіцієнта Оукена.

45. Населення країни складає 15 млн. чол. З них: дітей віком до 16 років – 4,1 млн. чол.; пенсіонерів – 3,3 млн. чол.; безробітних – 0,7 млн. чол.; осіб у психіатричних лікарнях – 0,32 млн. чол.; зайнятих неповний робочий день – 0,36 млн. чол. Необхідно розрахувати: а) загальний рівень безробіття; б) природний рівень безробіття, якщо в даний час структурне безробіття – 3,2%, циклічне безробіття – 4,0%; в) суму недовиробленого ВНП у порівнянні з потенційним (у відсотках).

46. Загальна чисельність населення країни становить 100 млн. чол., у тому числі: діти до 16 років – 11 млн. чол., з них 0,8 млн. – зайняті продажем газет, миттям автомобілів; пенсіонери – 6 млн. чол.; домогосподарки – 4 млн. чол.; студенти – 7 млн. чол., з них 5,5 млн. чол. – студенти денної форми навчання; особи без певного місця проживання – 4 млн. чол.; особи, що перебувають у виправних установах, – 5 млн. чол., у психіатричних клініках – 3 млн. чол., на «лікарняному» – 2,3 млн. чол.; звільнені й не шукають роботу – 5 млн. чол.; зайняті неповний робочий день – 1 млн. чол.; звільнені внаслідок спаду в економіці – 2,2 млн. чол.; звільнені в результаті структурних змін в економіці – 0,9 млн. чол., звільнені за власним бажанням і шукають більш престижну роботу – 0,8 млн. чол.; особи які навчаються на курсах підвищення кваліфікації служби зайнятості – 1,7 млн. чол. Визначити:чисельність робочої сили, фактичний рівень безробіття, природний рівень безробіття.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 957 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.02 с)...