Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Місцеві фактори



Серед комплексу місцевих факторів, які впливають на стан тканин па-родонта, слід виділити зубні відкладення, мікрофлору, травматичну оклю-зію, несановану порожнину рота, неповноцінні пломби, протези, ортодон-тичні апарати, шкідливі звички, неправильне розміщення вуздечок губ, язика тощо.

Зубні відкладення. Серед місцевих ушкоджувальних факторів, які поєд­нують у собі механічну, хімічну та біологічну (мікроби, токсини) дію, особ­ливе значення мають зубні відкладення (мал. 154). Завдяки численним епі­деміологічним, біохімічним, мікробіологічним дослідженням у клінічних та експериментальних умовах установлено патогенетичне значення зубного на­льоту у виникненні запальних та дистрофічно-запальних захворювань паро-донта. Серед інших патогенетичних факторів важливе місце посідають зуб­ні відкладення. G. Cowley, T. Macphee (1969) вважають, що на розвиток захворювань пародонта впливають: 1) стан і продукти обміну в зубних від­кладеннях; 2) фактори порожнини рота, здатні посилювати або послаблю­вати патогенетичний потенціал мікроорганізмів та продуктів їх обміну; 3) загальні фактори, від яких залежить реакція відповіді організму на пато­генні впливи. Розрізняють м'які (немінералізовані) та тверді (мінералізова­ні) зубні відкладення, так звані зубний наліт та зубний камінь.

З немінералізованих зубних відкладень найважливіше значення для ви­никнення уражень пародонта мають м'який зубний наліт (біла речовина) та зубна бляшка. Білий зубний наліт — поверхневе набуте утворення на зу­бах, яке вкриває їх пелікулу. Він являє собою жовте або сірувато-біле м'я­ке та липке відкладення, що досить нещільно прилягає до поверхні зуба. Значну кількість зубного нальоту виявляють біля шийок зубів (мал. 155), у міжзубних проміжках, на контактних та щічних поверхнях бічних зубів. На­літ легко знімається ватним тампоном, струменем води, зубною щіткою та стирається під час жування твердої їжі.

Зазвичай наліт складається з сукупності харчових залишків (харчового дебрису), мікроорганізмів, злущених епітеліальних клітин, лейкоцитів та






Мал. 154. Зубні відкладення


Мал. 155. Білий зубний наліт та зубні бляшки на зубах нижньої щелепи







Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 233 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...