Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схема функціонального зонування території



Планування і забудова кварталу повинні відповідати двом типам умов: зовнішнім, визначеним генеральним планом міста і місцеположенням кварталу, і внутрішнім, таким, що обумовлює його архітектурно-планувальну організацію.

З метою раціонального використання площі і розміщення забудови територію кварталу необхідно поділити на функціональні зони, кожна з яких призначена для певного виду будівництва і впорядкування.

Схема функціонального зонування виконується в масштабі 1:2000 на листі кальки і прикладається в пояснювальну записку. На ній умовними знаками показують такі основні зони кварталу:

- житлова зона;

- зона підприємств обслуговування, торгівлі і громадського харчування;

- зона шкіл і дитячих установ;

- сад кварталу (за завданням);

- господарська зона.

Якщо на території мікрорайону розміщуються об'єкти районного або міського значення, їх зону також відображають на схемі.

Для визначення розмірів кожної зони розраховують попередній баланс території кварталу.

При цьому площа житлової зони розраховується відповідно до встановленої щільності населення, а площа установ обслуговування – за даними табл.

Мінімальну розрахункову площу ділянки для окремої житлової будівлі (без розміщення на ньому дитячих дошкільних установ і підприємств обслуговування, гаражів, що належать громадянам, фізкультурних і спортивних споруд) необхідно приймати відповідно до кількості його жителів але не менше як:

при забудові до трьох поверхів 30,1 – 23,3 кв. м/л.

4-5 поверхів - 20,2 – 17,0 кв. м/л.

6-8 поверхів 15,3 – 13,9 кв. м/л.

9 -12 поверхів 12,2 – 12,0 кв. м/л.

16 і більш поверхів 10,6 кв. м/л.

Територія саду кварталу при необхідності визначається виходячи з норми 6 м2, а спортивних майданчиків – 2,0 м2 на 1 жителя. Одержані дані зводять в таблицю (див. табл. 5.7) попереднього балансу території функціональних зон кварталу.


Таблиця 5.7.

Приклад*. Попередній баланс території функціональних зон кварталу.

№№ п/п Зони кварталу Площа ділянки
га % кв. м/люд.
1. Житлова 10,1   16,9
2. Зона шкільних і дошкільних установ 4,1   6,8
3.. Зона підприємств обслуговування, торгівлі і громадського харчування 2,4 9,5 4,0
4. Зелені насадження і спортивні майданчики 5,3   8,8
5. Господарська зона 3,4 13,5 5,7
  Всього 25,2   42,2

*Примітка. Приклад розрахований для умовного мікрорайону (Sкв=25,2 га, Nср = 5970 жителів.), що примикає до центру міста і забудовуваного на 80% 5-ти поверховими і на 20% 9-ти поверховими житловими будинками.

Житлова зона утворюється з декількох груп житлових будинків, в кожній з яких проживає 2 – 5 тис. мешканців. Зовнішніми межами цієї зони є червоні лінії вулиць, що обмежують квартал, внутрішніми межі ділянок шкіл, дитячих дошкільних установ і саду кварталу.

Центр обслуговування доцільно розміщувати поблизу зупинок громадського транспорту на магістралях, тобто на шляху основних потоків населення.

Зону шкіл, як правило, розміщують в центральній частині кварталу, але іноді і біля червоних ліній житлових вулиць. При цьому необхідно враховувати радіус обслуговування житлової забудови.

Зона дошкільних установ розміщується в глибині території, поблизу груп житлових будинків, які вона обслуговує, або об'єднується в одну лінію уздовж пішохідної алеї.

Зоною відпочинку може бути сад, розташований в центрі, або бульвар, що проходить через територію кварталу.

Господарська зона – це територія, призначена для розміщення гаражів для індивідуальних машин, господарство (котельна, ГРП, ТП) і майстерні ЖЕО.

У кварталі не завжди розміщують всі перераховані зони. Орієнтовна схема функціонального зонування мікрорайону приведена на мал. 5.1.

 
 


Мал. 5.1. Функціональне зонування території мікрорайону:

– житлова зона; – зона дитячих закладів; – зона шкіл;

– комунально-господарська і торгова зона; – зона саду мікрорайону;

– обслуговування комунально-торговими підприємствами;

– обслуговування школами

6. ВКАЗІВКИ З ДЕТАЛЬНОЇ РОЗРОБКИ МІКРОРАЙОНУ





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1797 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...