Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інвентаризація земель, її види, призначення, складання і оформлення матеріалів інвентаризації земель



ПОРЯДОК ВЕДЕННЯ ОБЛІКУ.

Порядок ведення обліку земель визначається Постановою КМУ «Про порядок ведення державного земельного кадастру» та Законом України «Про держааввний земельний кадастр»

Стаття 33. Облік кількості та якості земель.Закон "Про Державний земельний кадастр"

1. Облік земель у Державному земельному кадастрі здійснюється за кількістю та якістю земель і земельних угідь.

2. Облік кількості земель та якості земельних угідь ведеться щодо власників і користувачів земельних ділянок.

3. Облік кількості земель відображає дані, що характеризують земельні ділянки за площею, складом земельних угідь відповідно до затвердженої класифікації, розподілом земель за власниками (користувачами).

4. Облік якості земельних угідь відображає дані, що характеризують землі за природними і набутими властивостями, впливають на їх продуктивність та економічну цінність, а також за ступенем техногенного забруднення ґрунтів.

5. Відомості щодо кількості та якості земель узагальнюються центральним органом виконавчої влади з питань земельних ресурсів. Узагальнена інформація про кількість та якість земель безоплатно надається органам державної влади та органам місцевого самоврядування відповідно до Порядку ведення Державного земельного кадастру.

Пункт 8 Постанови – О блік кількості земель ведеться по власниках землі і землекористувачах, у тому числі орендарях.

При обліку кількості земель виділяються:

землі в межах населених пунктів;

землі за межами населених пунктів;

землі за категоріями;

землі за формами власності;

зрошувані і осушені землі;

землі, що надані в тимчасове користування, в тому числі на умовах оренди;

землі, що оподатковуються, та землі, що не оподатковуються.

Пункт 9. Облік земель за якістю проводиться за всіма категоріями земель і містить:

а) класифікацію всіх земель сільськогосподарського призначення за придатністю з виділенням особливо цінних земель;

б) характеристику земель за товщиною гумусового горизонту, вмістом гумусу і рухомих поживних речовин, механічним складом грунтів, крутизною схилів, еродованістю, кам’янистістю, засоленістю, солонцюватістю, кислотністю, перезволоженістю, заболоченістю, забрудненням як продуктами хімізації сільського господарства, так і техногенним, включаючи радіонуклідне;

в) характеристику культуртехнічного стану природних кормових угідь;

г) лісотипологічну характеристику лісових угідь;

д) класифікацію земель населених пунктів, що проводиться за функціональним призначенням згідно з містобудівною документацією населених пунктів;

Е) характеристику земель населених пунктів за інженерно- геологічними умовами, рівнем забезпеченості соціальною, інженерно- транспортною та природоохоронною інфраструктурою, об’єктами оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення.

. ВИХІДНІ МАТЕРІАЛИ ОБЛІКУ КІЛЬКОСТІ ЗЕМЕЛЬ.

Найбільш вживаною споживачами інформацією є дані про розміри площ земельних ділянок, тобто – обліку кількості земель. На відміну від попереднього періоду, коли облік вівся лише за категоріями земель, землекористувачами, угіддями і меліоративним станом (зрошувані, осушені землі), нині додатково включається числова інформація про землі в межах населених пунктів і поза ними, землі за формами власності, надані у тимчасове користування (у тому числі на умовах оренди), землі, що оподатковуються і не оподатковуються.

Вихідними даними для робіт по обліку земель є:

Дані землеустрою;

Дані інвентаризації земель попередніх років;

Дані державного земельного кадастру та інших видів кадастрів (при необхідності);

Дані обстежень територій;

Дані геодезичних зйомок.

Щоб забезпечити необхідну точність обчислення площ земельних ділянок в умовах переходу до дрібних за розмірами земле­володінь і землекористувань, необхідний якісний велико­масштабний картографічний матеріал.

Рекомендуються такі масштаби земельно-кадастрових планів (карт):

для ділянок за межами населених пунктів - не дрібніше 1:5000; в містах республіканського і обласного підпорядкування - не дрібніше 1:5000; у містах районного підпорядкування і селищах - не дрібніше 1:1000; у селах - 1:2000.

В усіх випадках здійснюється обов'язкове координування меж облікових одиниць для подальшого аналітичного вирахування площ.

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ ЗЕМЕЛЬ, ЇЇ ВИДИ, ПРИЗНАЧЕННЯ, СКЛАДАННЯ І ОФОРМЛЕННЯ МАТЕРІАЛІВ ІНВЕНТАРИЗАЦІЇ ЗЕМЕЛЬ.

Інвентаризація земель – комплекс землевпорядкувальних заходів, направлених на виявлення і уточнення даних про земельні ділянки в цілях державного обліку земель і ведення державного земельного кадастру.





Дата публикования: 2015-01-14; Прочитано: 1474 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...