Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Системи екстремального керування



Екстремальними системами або системами автоматичної оптимізації називаються системи, які автоматично визначають екстремум не достатньо відомих функції або функціоналів вхідних координат, доступних для спостереження та вимірювання.

В якості показника процесу, який протікає в об’єкті керування, використовується або безпосереднє вихідний сигнал або спеціальним чином сконструйований функціонал якості . Задача оптимізації роботи об’єкта складається у виборі таких значень вхідних впливів , при яких вихідна величина досягає екстремального значення.

Задача екстремального керування може бути розв’язана за допомогою двох основних принципах. Перший використовує розімкнутий зв'язок по основному збудженні, другий – полягає в тому, що вимірюється безпосереднє показник якості. При цьому система сама находить напрямок зміни керуючого впливу для досягнення екстремального значення показника якості. В основі будь якої адаптивної системи лежать варіаційні принципи (метод проб).

Хай функція визначена на відрізку . Функція в точці () має екстремум, якщо значення функції в цієї точці більше усіх її значень як попередніх, так і наступних у точках достатньо близьких до , тобто . Теорема Ферманта надає необхідні признаки екстремуму функції. Якщо функція диференціюється та є неперервною та має у точці максимум (мінімум) то її перша похідна у точці дорівнює нулю, тобто .

Умовами екстремуму функції декількох змінних є рівність нулю у точці екстремуму частинних похідних цієї функції .

Градієнтом функції зветься векторна величина

, (3.122)

де - одиничні вектори осів, які співпадають з напрямком визначення керуючих впливів . У точці екстремуму градієнт дорівнює нулю .





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 200 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...