Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема20: Географічне положення Африки, склад населення, національні традиції харчування в країнах: Алжирі, Єгипті, Марокко, Тунісі, Ефіопії



План.

1.Алжирі.

2.Єгипті.

3.Мароко.

4.Тунісі.

5.Єфіопії

Література.

Г.А.Волощук, А.В.Ничипоренко, Особенности кухни народов мира, К., Реклама, 1990, стор. 108, 111-114, 117-118.

1. Оскільки Алжир довгий час був колонією Франції, в нім панує французька кухня. Місцева, Північно - африканська кухня характеризується широким використанням баранини і різноманітних овочів.

Баранина — основний м'ясний продукт в цій країні, де більшість населення — мусульмани. Окрім баранини, алжирська кухня включає страви з яловичини, птиці і риби (сардин, тунця, кільок і ін.) Свинина не споживається.

У Алжирі їдять багато помідорів, баклажанів, картоплі, цибулі, артишоків, бобів, стручків меленого гороху. Всі страви — і м'ясні, і овочеві — кухарі рясно приправляють перцем і іншими прянощами. Масло використовують в основному оливкове. Із зернових культур широко споживається пшениця і ячмінь.

Солодкі страви готують з великою кількістю цукру і меду.

Алжир — країна фруктів. Виноград, черешні, абрикоси, персики, груші, апельсини і мандарини збирають тут круглий рік. Країна проводить у великій кількості чорнослив. Фіги по своїх якостях не поступаються італійським. Довгі і коричневі їх плоди називають «таранить».

Алжирці їдять білий хліб і п'ють переважно фруктову воду (мінеральну подавати не рекомендується).

Мусульмани не споживають спиртні напої, задовольняючись водою або молоком.

2. Єгипет. З другої половини минулого століття, коли французька кухня стала змагатися з місцевою, в Єгипті існують дві кухні: у багатих верств населення переважає французька і італійська, у бідних — арабська, така, що включає багато гострих страв, які не готують в інших країнах Північної Африки і Близького Сходу. До складу багатьох з них входять часник, цибуля, перець, пряні трави і коріння.

Характерною особливістю національної кухні Єгипту є широке використання рису, бобів, баранини, козлятини, птиці і яєць. Широко представлені сир (типу бринзи) і молочнокислі продукти. У прибережних районах готують багато страв з риби, Свинина не споживається.

Єгиптяни їдять багато хліба — кукурудзяного, пшеничного і з сорго (африканського проса), люблять овочеві страви. Рис використовують не тільки як гарнір, але і як основну страву.

Дуже поширені фініки і великі солодкі лимони. Заслуженою славою користуються єгипетські тістечка — «баклава» і «канафа» (з мигдалевого тісту), лукум в цукрі, кульки смажених бобів, ріжки турецького горіха.

Основним гарячим напоєм є чай; з холодних популярні фруктові соки з льодом, сік цукрового очерету.

3. У Марокко, як і в Алжирі, відчувається вплив французької кухні. З національних страв особливо популярні: «кус-кус (його готують з манної крупи, баранини, курки, гороху або родзинок і приправляють соусом з цибулею і перцем)», «пастила» (теплі піроги з начинкою з голубів, курки і мигдалю), різні соусоподібні страви з риби, м'яса і птиці. Як і в інших мусульманських країнах, свинина не споживається. Її з успіхом замінюють баранина, козлятина (у значно меншому ступені), птиця і дичина.

Багато м'ясних страв смажать на відкритому вогні. У прибережних районах готують багато страв з риби — свіжіше і солено-в'яленою.

Їжа в основному гостра. Для приготування її використовуються перець, цибуля, часник, гостре і ароматичне коріння, зелень.

Великою популярністю користуються солодкі страви з фруктів, борошняні вироби, зокрема тістечка з мигдалевого тіста, а також кисле молоко, кефір, сир. Чай і каву марокканці п'ють тільки міцний.

Хліб споживають пшеничний у вигляді коржиків (чурек, лаваш), причому у великій кількості.

4. Туніс На відміну від сусідів, зокрема Алжиру, в Тунісі відчувається вплив не французької, а арабської кухні, особливістю якої є широке використання рису, бобах, баранини, козлятини, птиці і яєць. Свинина не споживається.

Широко використовуються сири (типу бринзи), молочнокислі продукти, овочі, мигдаль, фініки, маслини, лимони, гранати. Багато м'ясних страв в Тунісі готують на відкритому вогні.

Хліб їдять пшеничний, переважно у вигляді коржиків.

З прохолодних напоїв популярні шербет, фруктові соки з льодом, холодна вода з льодом, з гарячих — чай і у меншій мірі кава.

5. Ефіопи, як і всі жителі тропічних районів, люблять гостру кухню. Так, багато страв вони приправляють надзвичайно наперченим соусом «ван», що складається з червоного перцю в порошку, солі, білої цибулі, ароматичних трав, коріандру, імбиру, пахучої в'юнкої рослини тзень, гірчиці, гвоздики і багатьох інших не менш гострих компонентів.

Дуже поширений стручковий перець, зерна якого мають яйцевидну форму (цікаво, що ними не тільки приправляють страви, але і приглушають зубний біль).

Повсякденна їжа місцевих жителів — ячмінна каша із згірклим вершковим маслом і великі млинці з рідкого дріжджового тесту. Їх варять і дюжинами складають в спеціальні корзини, покриті рогожами з плетеної розфарбованої соломи.

Досить часто їдять ящірок, змії, нутрощі і хвіст крокодила, яйця черепах.

Справжній делікатес, який можна зустріти лише на столі у багача, при дуже урочистих обставинах, - ступня слона. Приправивши ароматичними травами і перцем, її завертають в широке листя, поміщають в ямку, з усіх боків обкладають вугіллям, засинають землею і печуть декілька годин. Верблюже м'ясо, а також масло і сир з верблюжого молока вважаються тонізуючими продуктами.

Ефіопи їдять смажених в пальмовому маслі павуків особливого вигляду і сарану. Овочі майже не споживають, зате готують багато каш з проса.

Дуже популярні плоди хлібної пальми, м'яка і борошниста м'якоть яких на смак нагадує пряники.

У Ефіопії п'ють молоко, медовий напій, ячмінне пиво («жалла»). З гарячих напоїв дуже поширена кава.

Питання для самоконтролю:

1. Основний м'ясний продукт в Алжирі.

2. Які овочі вживають алжирці?

3. Що є характерною особливістю національної кухні Єгипту?

4. Жителі якої країни їдять багато хліба?

5. Який вид м'яса не вживають в Марокко?

6. В якій країні досить часто їдять ящірок, змій, нутрощі і хвіст крокодила, яйця черепах?

7. Ефіопський делікатес, який можна зустріти тільки на святковому столі багатіїв.





Дата публикования: 2015-01-04; Прочитано: 1224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...