Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Покращена версія моделі: врахування рівня комунікабельності мешканців



Припущення, використані нами в попередній версії, були занадто простими, тому й результати роботи з моделлю практично виявилися нецікавими. Перейдемо до удосконалення моделі.

Згідно з Припущенням 4 наша модель передбачає однорідний за ознакою балакучості склад населення. У житті такого зазвичай не буває. Тому, в першу чергу, частково знімемо це обмеження і сформулюємо

Припущення 4*. Вважатимемо, що населення складається з трьох груп: звичайних людей з параметром передавання kзв, балакунів з
параметром передавання kб (kб>kзв) і мовчунів з параметром передавання kм = 0. При цьому, як і раніше, значення названих параметрів вважатимемо незмінними в часі.

Нехай доля мовчунів складає M, а балакунів – B від усієї кількості мешканців. Тоді доля Z звичайних знавців складатиме

Z = 1 – M – B.

Не повинно викликати серйозних заперечень твердження, що при досить великій чисельності населення так само розподіляються відповідні частки і серед знавців новини. Так, наприклад, якщо доля мовчунів серед усього населення складає М, то й серед знавців ця доля також буде М.

Тепер приріст Δ N кількості знавців після j -го сеансу передавання забезпечуватиметься балакунами і звичайними оповідачами:

Δ N = Nj– 1 ·B·kб + Nj– 1 ·kзв· (1 – M – B) (4)

за рахунок за рахунок

балакунів звичайних

або

Δ N = Nj– 1 · (B·kб + kзв·Z); (5)

загальну ж кількість знавців будемо шукати згідно (2):

Nj = Nj– 1 + Δ N

або з урахуванням (5)

Nj = Nj– 1(1+ B·kб+ kзв·Z)(5*)

Рівняння(5) і (2) або (5) і (5*) є поліпшеною математичною
моделлю процесу.

Модифікована таблиця має такий вигляд:

  A B C D E
  j Δ N N Дано:  
        M =  
        B =  
        kб =  
        kзв =  
        N 0 =  
... ... ... ...    

У відповідності з новими рівняннями потребує певних змін і





Дата публикования: 2015-01-13; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...