Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Технологічна частина



4.1 Розробка маршрутно-операційної карти ремонту вузла

В цьому розділі розробляється технологія ремонту і організація праці на науковій основі. Бажано створити таку організацію ремонтних робіт, яка б найбільш повно відповідала потребам відділення, дільниці в забезпеченні високої якості і надійності ремонту вузла, підвищення продуктивності праці, економічності, високого ступеню автоматизації і механізації трудомістких робіт, зниження собівартості ремонтних операцій, забезпеченні безпечних умов праці і охорони навколишнього середовища.

Технологічний процес передбачає виконання робочих операцій з визначеною послідовністю, постійним складом робочих, з використанням ними тих чи інших стендів, пристосувань, інструмента і встановленою нормою витрат запчастин і матеріалів, необхідних для ремонту вузла.

У відповідності з цим, студент розробляє маршрутно-операційну карту ремонту вузла, агрегату, деталі на дільниці або відділенні, об’єднуючи організаційно кілька технологічно взаємопов’язаних робочих процесів в єдиний виробничий потік з метою створення єдиної кінцевої продукції (вузол, агрегат, деталь).

Перед складанням карти студенту необхідно визначити перелік основних робіт з ремонту вузла та послідовність їх виконання. Перелік робіт повинен відображати усунення найбільш характерних пошкоджень і зносу деталей вузла. При цьому необхідно впроваджувати в технологічний процес нові технології, сучасну високотехнологічну техніку (плазмове напилювання, автоматичне та напівавтоматичне зварювання, тощо). Для складання маршрутно-операційної карти надається зразок і правила її заповнення, який розташований у додатку.

Відомості про робочу силу повинні мати такі дані:

а) професія виконавця (вибирається в залежності від роду і характеру роботи, що виконується, і приводиться тільки на основні операції); при зміні характеру виконання робіт повинна вказуватися професія її виконавця;

б) розряд виконавця (вказується в залежності від складності роботи і необхідності застосування відповідної кваліфікації робочого на підставі,, Збірника типових, технічно обґрунтованих, норм часу на слюсарні роботи при технічному обслуговуванні і деповському ремонту тепловозів” (графа,, Тарифний розряд робітника”); при заводському ремонті тепловозів - за даними заводу, які можна одержати під час перебування на переддипломній практиці);

в) норми часу на виконання операції (встановлюється згідно,, Збірнику типових, технічно обґрунтованих, норм часу на слюсарні роботи при технічному обслуговуванню і деповському ремонті тепловозів” або,, Збірнику типових, технічно обґрунтованих, норм часу на слюсарні роботи при заводському ремонті тепловозів”

(графа,, Всього на операцію”).

Маршрутно-операційна карта технологічного процесу ремонту вузла (агрегату, деталі) виконується на спеціальних аркушах формату А4 і потім наклеюються на лист формату А1 графічної частини.

Маршрутно-операційна карта технологічного процесу ремонту вузла (агрегату, деталі) повинна містити:

1 Рисунок для пояснення технологічної операції роботи;

2 Назву технологічної операції;

3 Технічні умови;

4 Обладнання, пристосування, інструмент;

5 Відомості про робочу силу: професія і розряд, норма часу на виконання операції.

Рисунок повинен пояснювати дану операцію, а саме вказати як виконувати відновлення деталей або метод усунення дефектів. У карті необхідно привести рисунок вузла, що ремонтується, показати на ньому які є дефекти, як вони усуваються і якій обробці віддається перевага. Назва операцій передбачає перелік окремих робіт з ремонту даного вузла. Ремонт вузла складається з слідуючи операцій: розбирання вузла, агрегату, очищення деталей, дефектування деталей, ремонт і відновлення деталей, складання вузла, агрегату і їх випробування.

Обсяг робіт встановлюється,, Правилами поточного ремонту тепловозів ”,

,, Правилами заводського ремонту тепловозів ”.

Кожну операцію слід пронумерувати у послідовності виконання робіт.

Технічні умови повинні містити технічні вимоги щодо кожної операції, норми, допущення, параметри перевірок і їх випробувань. Якщо маршрутно-операційна картане вміщується на аркуші формату А1, то дозволяється додатково використовувати аркуші формату А1, А2, А3.

4.2 Розробка стенда, пристосування для ремонту вузла

В цій частині проекту студент розробляє один чи два стенда, пристосування, необхідних для впровадження в технологічний процес ремонту вузла (агрегату).

Загальний вид розробленого стенда, пристосування виконується на аркуші формату А1 графічної частини з вказуванням їх габаритних розмірів.

В пояснювальній записці приводяться технічна характеристика стенда, пристосування, коротке описання роботи і які позитивні якості від їх впровадження.

Студент може сам розробляти нову оснастку, стенд, пристосування або запозичувати у передових депо, тепловозоремонтних заводах.

На підставі розробленої технології ремонту вузла (агрегату, деталі), застосування прогресивної високопродуктивної техніки і обладнання, використання досвіду передових локомотивних депо, заводів, розробляються організаційно-технічні заходи, спрямованих на зниження собівартості ремонту вузла (агрегату, деталі).

Вони повинні відображати:

1 Скорочення часу на виконання ремонту;

2 Скорочення трудовитрат на ремонт;

3 Механізацію і полегшення праці;

4 Зниження витрат енергоносіїв і матеріалів;

5 Підвищення якості ремонту і строку служби вузла (агрегату, деталі);

6 Сучасний рівень використання техніки і обладнання;

7 Забезпечення безпечних умов праці і охорони навколишнього середовища.

4.3 План розташування технологічного обладнання на дільниці (відділенні) ремонту вузла

В цій частині студент повинен на визначеній площі для ремонту вузла (агрегату, деталі) розставити технологічне обладнання (береться з розділу 3), яке б забезпечувало: високу продуктивність праці, повне використання встановленого обладнання, якісний ремонт, збереження енергоносіїв, виконання вимог з техніки безпеки і охорони навколишнього середовища.

В пояснювальній записці дається рисунок плану дільниці (відділення), на якому розставляється технологічне обладнання і доповнюється специфікацією.

Розставляння обладнання повинно забезпечити вільність проходу між стендами, верстатами і стелажами, а також вільний доступ до протипожежних засобів дільниці.

Правила оформлення маршрутно-операційної карти

Маршрутна карта є одним з основних документів, в якому описують весь процес у технологічній послідовності виконання операцій і виконує роль зведеного документу, в якому показується адресна інформація (номер цеху, робочого місця, операцій) найменування операції, технологічне обладнання та трудовитрати (таблиця 13).

Таблиця 13 - Позначення та призначення документів.

Позначення та характеристика документа Форма виконання
Позначення Призначення документа Номер Стандарт  
         
ТА   ВТД   МК   КЕ     Титульний аркуш - є першим аркушем комплекту технологічних документів. Відомість технологічних документів - для вказування повного складу документів, необхідних для виготовлення або ремонту виробу. Маршрутна карта - основний документ, який застосовується для маршрутного або маршрутно-операційного опису - вання технологічного процесу, вклю - чаючий контроль та переміщення по всім операціям в технологічній послі - довності з вказуванням даних про обладнання, оснащення. Карта ескізів - графічний документ, який містить ескізи, схеми, таблиці і призначений для пояснення виконання технологічного процесу, операції або переходу, включаючи контроль та переміщення.       1б   7, 7а 3.1105-84   3.1122-84   3.1118-82   3.1105-84  

Описання технологічного процесу

Для викладення технологічних процесів у МК, використовуються пронумеровані ліворуч рядки (на ф.2 мається 16 рядків, на ф.1б 17 рядків). Інформація заноситься за рядками кількома типами рядків. Кожному типу рядка відповідає службовий символ. Для позначення символів прийнято літери українського алфавіту, які проставляються перед номером рядка, наприклад: АО1.

У,, шапці ” МК вказано, яку інформацію висловлюють службові символи. Наприклад: символ А вимагає вказувати номер (код) цеха, ділянки, робочого місця, операції, найменування операції. Черговість заповнення службових символів: А, Б, К, М, О, Т.

У випадку відсутності інформації з яким-небудь службовим символом, записується інформація з наступним службовим символом по порядку (таблиця 14).

Таблиця 14 - Зміст інформації службових символів

Позначення Зміст інформації, яка вноситься до граф, розміщених на рядку
   
А     Б К     М     О Т Номер цеху, ділянки, робочого місця, де виконується операція, номер операції, код та найменування операції, позначення документів, які застосовані при виконанні операції. Код найменування устаткування та інформації за витратами праці. Інформація з комплектування виробів (складальної одиниці) складаль - ними частинами з вказуванням найменування деталей, складальних одиниць, їх позначень, позначення підрозділу, звідки поступають комплектуючі складові частини, одиниці вимірювання, одиниці норму - вання, кількість на виріб та норма витрачання. Інформація згідно застосованому основному матеріалу та вихідній заготовки, інформація про застосовані допоміжні та комплектуючі матеріали з вказуванням найменування і коду матеріалу, позначення підрозділу, звідки поступають матеріали, одиниці вимірювання, одиниця нормування, кількість на виріб та норма витрат. Зміст переходу. Інформація про застосування при виконанні операції технологічного оснащення.

При заповнюванні інформації за технологічним оснащенням (службовий символ Т), у випадку, коли застосовується декілька його типів, треба дотримуватись послідовності: 1 Пристосування.

2 Допоміжний інструмент.

3 Різальний інструмент.

4 Слюсарно - монтажний інструмент.

5 Засоби вимірювання.

Запис необхідно виконувати по всій довжині рядка з можливим перенесенням інформації на наступні рядки. Розділ інформації за кожним засобом технологічного оснащення слід виконувати через знак,,; ” (таблиця 15).

Таблиця 15 - Зміст інформації в графах МК

Службовий символ Позначення графи Зміст інформації
     
А   Б   К, М     К, М     К, М   В, К. М   К, М     К, М     Цех Ділянка РМ Операція   Код Найменування операції. Позначення документа Код, найменування устаткування СМ   Професія   Р УТ   КР ОП К шт.   Т п.з. Т шт. Найменування деталей, складальних одиниць або матеріалу. Позначення, код. ОПП     ОВ   ОН   КВ     Н расх.     Номер (код) цеха, в якому виконується операція. Номер (код) дільниці, конвеєра, поточної лінії і інш. Номер (код) робочого місця. Номер операції у технологічній послідовності (включаючи контроль та переміщення). Операції необхідно нумерувати числами арифметичної прогресії 005, 010, 015, 020 і так далі. Перед описуванням наступної операції рекомендується одну строку залишати вільною. Найменування операції. Код вказується за класифікато - ром (код допускається не вказувати). Позначення документів, інструкцій з охорони праці, застосованих при виконанні даної операції.   Скорочене найменування або модель обладнання; інформацію вказувати через роздільний знак,,; ”   Ступінь механізації; проставляється на підставі ,, Рекомендацій з визначення рівня механізації та автоматизації заводів ЦТВР ”. Нижче приведено витяг з ,, Рекомендацій...”, де вказано характеристика праці і, відповідно, код: Ручна праця 0 Механізований інструментами й механічними пристосуваннями 0,6 Обладнання з застосуванням елементів ручної праці 0,7 Так само оснащене механізованим пристосуванням 0,8 Напівавтоматичне одно позиційне обладнання 0,85 Так само багато позиційне 0,9 Автоматизоване обладнання 0,95 Автоматизована лінія 1 Код професії. При виконанні дипломного проекту писати найменування професії. Розряд роботи, необхідний для виконання операції. Код умов праці. При виконанні дипломного проекту не заповнюється. Кількість виконавців на операції. Обсяг партії в штуках. Коефіцієнт штучного часу при багатоверстатному обслуговуванні. Норма підготовчо - заключного часу на операцію. Норма штучного часу на операцію. З символом К - найменування деталей, складальних одиниць, з символом М - найменування матеріалів, застосованих при виконанні операції. Примітка: при виконанні дипломного проекту допускається рядок не заповнювати. Позначення деталей, складальних одиниць за констру- кторським документом або матеріалів за класифікатором. Позначення підрозділу (складу, кладової і т.і.) звідки поступають комплектуючі деталі, складальні одиниці або матеріали. Одиниці вимірювання величини (маси, довжини, площі) деталі. Одиниці нормування, на які встановлені норми витрат матеріалу, або норми часу. Наприклад: на 1, 10, 100. Кількість деталей, складальних одиниць, що використо - вуються при складанні виробу, при розбиранні одержаних. Норма витрат матеріалу.  

Запис операції та переходів

Переходи (службовий символ 0) необхідно нумерувати числами 1, 2, 3, 4 і т.д. Номер переходу ставиться на початку рядка. Запис інформації виконується по всій довжині рядка, при необхідності переноситься на наступні рядки.

В зміст операції або переходу повинні бути включені:

1) найменування дій з виразом дієслова у неозначеній формі;

2) найменування обробних поверхонь або конструктивних елементів;

3) інформація за розмірами та їх умовним позначенням.

Наприклад:,, Шліфувати поверхню втулки, дотримуючись розміру ”.

При наявності ескізу можливо записати,, Шліфувати поверхню втулки дотримуючись розміру 1 ”.

При необхідності текстового викладення вимог безпеки, їх слід розміщувати попереду описання змісту операції (переходу) на окремих рядках на усій їх довжині.

Посилання на застосовані інструкції з охорони праці (ІОП) слід проводити з прикріп - ленням до кожної конкретної операції після позначення застосованих технологічних документів у графі,, Позначення документів ” (службовий символ А).

Записи не повинні зливатися з лініями форм.

Оформлення карти ескізів

Карта ескізів виконується на форматах 7 (заголовний аркуш) та 7А (наступні аркуші) і служить для розробки графічних ілюстрацій або таблиць. Ескізи виконуються з дотриманням масштабу або без дотримання масштабу, але з дотриманням пропорцій та вказуванням для деталей розмірів поверхонь, що обробляються.

На ескізах до операцій всі розміри або конструктивні елементи поверхонь умовно нумерувати арабськими цифрами. Номер розміру проставляється у колі діаметром

6-8 мм та з’єднується з розміром або виносною лінією. Поверхня виробу, що обробляється, на ескізі обводиться лінією товщиною 2 (ГОСТ 2.303-68).

Якщо зображення на ескізі відноситься до кількох операцій технологічного процесу, то номера цих операцій вказуються над зображенням виробу та підкреслюються. Якщо є кілька окремих ескізів для різних операцій технологічного процесу, то над кожним ескізом вказується номер операції.

Приклад оформлення карти ескізів приведено у додатку 2.

Оформлення титульного аркушу

Відомість технологічних документів виконується на аркушах форми 5.

Форма 5 (ВТД) служить для вказування повного складу документів, необхідних для виробництва або ремонту виробу.

При заповненні ВТД вимагається вказати розгорнуте найменування технологічної документації, яка входить до складу документів, її умовне позначення (таблиця 13), номер аркушу у дипломному проекті, загальна кількість аркушів кожного документу.

Приклади оформлення ВТД приведено у додатку 2.

Позначення технологічної документації

Стандартом встановлена наступна структура та довжина кодового позначення:

К ХХХХ ХХХХХ

Порядковий реєстраційний

номер

Код характеристики документації

Код організації виконавця

Код організації розробника проставляється у графі 4 основного надпису над характеристикою документації та порядковим реєстраційним номером.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 962 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...