Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахункова частина



В цьому розділі передбачається виконання індивідуальної частини проекту. В ній може бути запропонована детальна розробка одного з ремонтних відділень, дільниць і технології ремонту вузла (агрегату, деталі) в умовах локомотивного депо промислового підприємства або тепловозоремонтного заводу.

Для виконання розрахункової частини при організації відділення, дільниці з ремонту вузла (агрегату, деталі) необхідно:

для депо - брати річну програму ремонту (ТР-3, ТР-2, ТР-1, ТО-3), яка отримана при розрахунках в розділі 1;

для тепловозоремонтного заводу - брати річну програму ремонту, яка задана в завданні на дипломне проектування.

В розділі 3 повинні бути розглянуті такі питання:

3.1 Визначення річного об’єму ремонту вузла, агрегату.

Річна програма ремонту вузла, в одиницях, визначається за формулою

N річн. вузла = N річн O n, (56)

де N річн - річна програма ремонту тепловозів (секцій тепловозів);

n - кількість вузлів, (агрегатів), встановлених на одному тепловозі (секції).

Загальна трудомісткість ремонту вузла (агрегату, деталі), в людино-годинах,

визначається за формулою

С т вузла = N річн. вузла O Т, (57)

де N річн. вузла - річна програма ремонту вузла (агрегату, деталі);

Т - трудомісткість ремонту одного вузла (агрегату, деталі), людино-годин. (Дані беруться з розробленої і запропонованої дипломним проектом операційно-маршрутної карти технологічного процесу ремонту вузла, агрегату, деталі - розділ 4).

3.2 Визначення потрібної кількості ремонтного персоналу для виконання програми ремонту вузла, агрегату, деталі

Потрібна кількість ремонтного персоналу для виконання ремонту вузла (агрегату, деталі), в чоловіках, визначається за формулою

Ч яв = С т / Ф д O К, (58)

де С т - загальна трудомісткість ремонту вузла (агрегату, деталі), людино-годин;

Ф д - дійсний річний фонд робочого часу при 8,2-годинному робочому дні і однозмінній роботі, в годинах, і визначається за формулою

Ф д = (253 O 8,2) - 6 O 1 = 2068,6, (59)

де 253(254 - для високосного року) - кількість робочих днів на рік;

8.2 - тривалість робочої зміни в годинах;

Примітка: при роботі на ділянках з шкідливими для здоров’я умовами праці (ремонт акумуляторів, секцій холодильника) тривалість робочої зміни складає 7,2 години.

6 - кількість годин, на яку скорочується тривалість роботи у передсвяткові дні;

1 - кількість робочих змін;

К - коефіцієнт перевиконання норм виробітку, К = 1,1...1,2.

Одержаний результат Ч яв округлюється до цілого числа на випадок збільшення програми ремонту вузлів, агрегатів, деталей.

Обов’язково треба вказати прийняту кількість ремонтного персоналу, їх кваліфікацію, розряд, годинну тарифну ставку. Необхідно обґрунтувати необхідність вибору цього чи іншого розряду слюсарів для виконання ремонту вузла, агрегату, деталі (наприклад: ремонт потребує високої професійної кваліфікації і відповідальності до тих вимог, які висуваються до якості ремонту).

3.3 Визначення і вибір необхідної кількості технологічного обладнання, інструменту для виконання програми ремонту

Вибір необхідного технологічного обладнання, не стандартизованої оснастки, спеціальних інструментів ведеться на підставі зібраних матеріалів за місцем проходження переддипломної практики, переліків необхідного обладнання для ремонту тепловозів, приведених у,, Правилах деповського і заводського ремонту тепловозів”, каталогів деповського обладнання.

Вибір обладнання і оснастки ведеться для всіх серій тепловозів. Необхідно звертати увагу на те, що ряд стендів і пристосувань можуть використовуватися для ремонту аналогічних вузлів (агрегатів, деталей), але різних серій тепловозів.

Потрібна кількість обладнання перевіряється по одному з найбільш навантажених стендів (пристосувань) за часом використання.

Потрібна кількість стендів(пристосувань) для ремонту (розбирання, складання, випробування), в одиницях, визначається за формулою

n = N річн. вузла O t / Ф д, (60)

де N річн. вузла - річна програма ремонту вузла;

t - кількість часу, витрачених на ремонт(випробування) одного вузла (агрегату, деталі) в годинах. Береться з операційно-маршрутної карти технологічного процесу (при виконанні цієї операції);

Фд - дійсний річний фонд роботи обладнання з урахуванням проведення регламентних робіт для підтримання працездатності стенда, в годинах, і визначається за формулою Ф д = Ф річн. O Е, (61)

де Ф річн. - річний фонд роботи обладнання в годинах

Ф річн. = 253(254) O 8,2 - 6 O 1 = 2068,6,

254 - для високосного року;

Е - коефіцієнт, що враховує втрати часу на виконання регламентних ремонтних робіт для підтримання працездатності стенда (пристосування), складає 3% від загального часу роботи обладнання Ф д = 2068,6 O 3 / 100 = 2006,5

Одержаний результат округлюється до цілого числа.

Аналогічно проводяться розрахунки для інших стендів(пристосувань), а результати зводяться в таблицю 10. Решта обладнання, що необхідне за технологією ремонту вузла (агрегату, деталі) на дільниці (відділенні), приймається по одній одиниці.

Таблиця 10 - Перелік необхідного технологічного обладнання для ремонту вузла,

агрегату, деталі (конкретизувати)

  Найменування обладнання Річна програма ремонту Витрати станко- агрегато- годин, годин За розра- хунком Прий- нято   Примітка
           

3.4 Визначення потрібної площі відділення, дільниці для розташування технологічного обладнання

Бувають декілька методів розрахунку площі цехів, відділень, дільниць. Найбільш точним методом розрахунку площі є метод розрахунку за сумарними фактичними площами, зайнятими технологічним обладнанням.

При розрахунку виробничої площі цим методом, необхідно знати кількість і розміри технологічного обладнання, а також площі горизонтальних проекцій цього обладнання у робочому стані. Для розрахунку складається таблиця 11, де вказується кількість обладнання на дільниці, що розробляється, і площі його горизонтальних проекцій. Користуючись даними перехідних коефіцієнтів, які враховують транспортні проїзди, проходи, визначають необхідну виробничу площу.

Таблиця 11- Площа горизонтальних проекцій обладнання, яке встановлюється на дільниці (відділенні)

Найменування обладнання Кіль- кість Розміри горизонтальних проекцій, мм Площа, м ²
Стенд для випробування гальмівних кранів. Стенд для випробування гальмівного крану. Верстак з лещатами.       1160 O 1500   1200 O 1600 1100 O 1800   1,74   1,92 1,98
Разом     Σ 5,64

Аналогічно до таблиці 11 вноситься інше обладнання, яке планується встановити на дільниці, відділенні. Площа такої дільниці F1, відділення визначається в кв.метрах за формулою

F1 = ΣFο O W, (62)

де ΣFο - сумарна площа горизонтальних проекцій технологічного обладнання у робочому стані, м ²;

W - коефіцієнт для розрахунку щільності встановлення обладнання, (береться з таблиці 12).

Таблиця 12 - Перехідні коефіцієнти W для розрахунку площі горизонтальних проекцій обладнання в робочому стані

Відділення, дільниці Перехідний коефіцієнт щільності, W
Механічне, пневматичне, термічне, електроапаратне відділення. Слюсарно-кузовне, ковальсько-ресорне, слюсарно-складальне відділення. Гальванічне відділення Зварювальне, інструментальне відділення Акумуляторне відділення    

3.5 Вибір необхідних вантажопідйомних і транспортних засобів

Підйомно-транспортні засоби і пристрої використовуються в локомотивних депо, тепловозоремонтних заводах для механізованого переміщення вантажів, вузлів, агрегатів в межах цехів, відділень, дільниць ТР-3, ТР-2, тр-1, ТО-3.

Вони обслуговують навантажувально-розвантажувальні і транспортні операції технологічного процесу ремонту, подачі відремонтованих вузлів і агрегатів на складальну позицію, на склад заготівельного цеху або в капітальний ремонт.

До групи вантажопідйомних машин відносяться домкрати, тельфери, ручні та електричні талі, різноманітного призначення мостові крани, консольні крани.

До групи транспортуючих машин відносяться електрокари, саморушні і ручні транспортні візки. Необхідно в пояснювальній записці вказати які транспортні засоби і підйомно-транспортні засоби використовуються при ремонті вузла, агрегату, деталі.

Приблизний перелік підйомно-транспортного обладнання локомотивних депо, тепловозоремонтних заводів приведено в додатку 3.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 498 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...