Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЧАСТИНА ІІ



О.В. Романенко

Богуслав


Загальний курс лекцій з основ екології (частина ІІ) для студентів вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації

Рецензент: Панасенко Т.В., викладач-методист, викладач хімії, біології Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С. Нечуя-Левицького, спеціаліст вищої категорії

Обговорено і схвалено на засіданні викладачів природничо-математичних дисциплін Богуславського гуманітарного коледжу ім. І.С. Нечуя-Левицького

Протокол № від 2014р.

Укладач:

Романенко Олександр Володимирович – викладач біології Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С. Нечуя-Левицького

Даний посібник написаний відповідно до навчальної програми Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С. Нечуя-Левицького для, студентів першого курсу з метою систематизації та впорядкування навчального матеріалу даної дисципліни, з використанням літературних джерел різних авторів, і продовженням загального курсу основ екології (частина І).

Перед кожною з тем міститься план лекції для кращого орієнтування і пошуку основного в матеріалі, та контрольні запитання для перевірки і закріплення здобутих знань.

Даний посібник розрахований для студентів всіх спеціальностей суспільно-гуманітарної та художньо-естетичної профілізації вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації.

ЗМІСТ

Вступ ………………………………………………………………………………...4

Лекція 6. Біосфера. Вчення В.І. Вернадського про біосферу. Ноосфера ……….5

Лекція 7. Охорона біосфери – найважливіше завдання сучасної цивілізації …18

Лекція 8. Екологічні проблеми повітряного, водного середовища, ґрунтів …..24

Лекція 9. Охорона рослинного і тваринного світу. Заповідна справа …………33

Лекція 10. Екологічні проблеми в галузях енергетики, сільського

господарства, лісового господарства та транспорту ……………….39

Лекція 11. Вплив факторів довкілля на здоров’я людей України ……………..47

Лекція 12. Екологічне право. закони, нормативні акти України про

охорону довкілля ……………………………………………………..53

Лекція 13. Національна і глобальна екополітика. Програма дій

ХХІ століття …………………………………………………………..64

Термінологічний словник ……………………………………………………….81

Список використаної та рекомендованої літератури ………………………..86

Вступ

Екологія відіграє важливу роль у розробці теоретичних засад та практичному вирішенні багатьох проблем, які стосуються природокористування, охорони навколишнього середовища, здоров'я людей, екологічного моніторингу, моделювання екологічних процесів, еколо­гічного управління.

В екології складні фундаментальні проблеми знаходяться поряд з прикладними питаннями, які необхідно негайно вирішувати. Все це дозволяє говорити, що екологія – більш ніж нау­кова дисципліна, вона становить проблемно-орієнтовану систему на­укових знань.

Пропонована методична розробка упорядкована як продовження загального курсу лекцій з основ екології (частина ІІ) відповідно до навчальної програми з екології для, студентів першого курсу, всіх спеціальностей, Богуславського гуманітарного коледжу імені І.С. Нечуя-Левицького.

Посібник допоможе студентам закріпити здобуті знання на аудиторних заняттях, та самостійно опрацювати домашнє завдання, без витрат часу в пошуках необхідної інформації з інших джерел.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 262 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...