Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція №15. Фінансовий ринок



1. Поняття фінансового ринку. Типи фінансових ринків.

2. Фондовий ринок та його учасники.

3. Фондова біржа.

— 1 —

Фінансовий ринок —це система економічних та правових відносин, пов”язаних із купівлею – продажем або випуском та обігом фінансових активів. Передача в користування фінансових ресурсів на фінансовому ринку оформляється фінансовим інструментом (власності, позики, похідним).

Інструменти власності є безстроковими інструментами і засвідчують пайову участь інвестора в статутному фонді емітента, дають право їх власнику на отримання доходу у вигляді дивідендів, право на частку майна товариства при його ліквідації.

Інструменти позики відображають відносини з виплатою доходу за надану емітенту позику. Вони характеризуються визначеним терміном обігу. До інструментів позики належать як кредитні інструменти, так і боргові ЦП (облігації, векселя казначейські зобов”язання, сертифікати).

Похідними фінансовими інструментами є ф”ючерсні, форвардні, опціонні угоди. Механізм випуску та обігу похідних інструментів (деривативів) пов”язаний з купівлею – продажем певних фінансових чи матеріальних активів.

Осіб, які інвестують кошти в діяльність інших суб”єктів ринку, купуючи фінансові активи, називають інвесторами чи власниками фінансових активів. Тих, хто залучає кошти через випуск та продаж фінансових активів називають емітентами.

Функції фінансового ринку:

1. Акумуляція та перерозподіл коштів для інвестування їх в економіку.

2. Забезпечення взаємодії покупців та продавців фінансових активів

Типи фінансових ринків:

1.За строками обігу фінансових активів:

а) ринок грошей — здійснюється короткострокове інвестування коштів (до 1 року). Короткострокові ЦП (короткострокові казначейські зобов”язання, ощадні та депозитні сертифікати, векселі, короткострокові облігації) більш ліківдні та менш ризикові.

б) ринок капіталів — ринок довгострокових боргових зобов’язань. На ньому надаються середньострокові та довгострокові кредити та цінні папери.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...