Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання бюджету (протягом поточного року)



Бюджетний період – термін, протягом якого діє складений і затверджений бюджет. Виконання державного та місцевих бюджетів організовує КМУ через міністерства та відомства, виконавчі органи місцевих рад народних депутатів. Контроль за виконанням бюджету здійснює Верховна Рада та місцеві ради народних депутатів. Під виконанням бюджету розуміють забезпечення своєчасного і повного надходження запланованих доходів та безперервного фінансування передбачених бюджетами заходів.

ДБ виконується за розписом.

Бюджетний розпис – документ, в якому встановлюється розподіл доходів та бюджетних асигнувань головним розпорядникам по певних періодах року відповідно до бюджетної класифікації.

На основі бюджетного розпису розпорядники бюджетних коштів одержують бюджетні асигнування, що є підставою для затвердження кошторисів.

4.Затвердження звіту про виконання бюджету (до 1 травня наступного року). Звіт про виконання державного бюджету затверджує Верховна Рада. Складання звітності про виконання ДБ здійснюється Державним казначейством.

--4--

Бюджетна класифікація - групування доходів та видатків бюджету за відповідними ознаками, що забезпечує загальнодержавну і міжнародну порівнянність бюджетних даних

Бюджетна класифікація складається із 4 розділів:

1. Доходи бюджету.

2. Видатки бюджету

3. Фінансування бюджету

4. Державний борг.

Розділ 1 визначає структуру доходів бюджету (за основу взятий вид платежу):

податкові надходження,

неподаткові надходження,

доходи від операцій с капіталом,

офіційні трансферти, (трансферт - це безвідшкодовна передача товарів, послуг, грошей),

державні цільові фонди

Розділ 2 складається з функціональної, відомчої та економічної структури видатків.

Функціональна структура видатків (всього 24 розділи) відповідає основним напрямкам державної діяльності: економічна діяльність, охорона здоров”я, житлово – комунальне господарство, освіта, соціальний захист, охорона навколишнього середовища тощо

Економічна структура видатків характеризує видатки бюджету за їх економічним змістом:

поточні видатки,

капітальні видатки.

Відомча містить перелік головних розпорядників бюджетних коштів (міністерства і відомства).

Розділ 3 визначає обсяги внутрішнього і зовнішнього фінансування.

Розділ 4 визначає структуру внутрішнього і зовнішнього боргу.

--- 5---

Бюджетне регулювання – це щорічний перерозподіл загальнодержавних централізованих ресурсів між різними ланками бюджетної системи з метою збалансування бюджетів нижчого рівня.

Методи бюджетного регулювання:

Дотація (з лат – дар) це сума грошових коштів, яка виділяється із бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня для покриття його дефіциту при неможливості зменшити видатки.

Субсидія (з лат – допомога, підтримка) – сума грошей, яка виділяється з бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня на фінансування певних поточних видатків. Має цільове призначення.

Субвенція – сума грошових коштів, яка передається із бюджету вищого рівня до бюджету нижчого рівня на фінансування конкретних капітальних видатків. Має цільове призначення.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 305 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...