Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття та підстави припинення шлюбу



При укладенні шлюбу вважається, що він діє у часі необмежено, але законом передбачені випадки, коли:

- Шлюбні правовідносини можуть бути припинені (добровільний характер – за спільною згодою подружжя)

- Шлюбні відносини мають бути припинені (вимушене припинення – за ініціативою одного з подружжя, у разі смерті)

Припинення шлюбу – припинення на майбутнє подружніх правовідносин, як особистих так і майнових, на підставі настання передбачених законом певних юридичних фактів.

Разом зі шлюбом у подружжя розпадається і сім’я.

Відповідно до презумпції дійсності шлюбу припиненим може бути шлюб, що є укладеним та дійсним. Шлюб, визнаний недійсним, не може визнаватися припиненим у зв’язку з тим, що з правової точки зору його не існувало.

За чинним законодавством України недійсність шлюбу сьогодні не є різновидом припинення шлюбних правовідносин, як це було в дореволюційний час.

Припинений та недійсний шлюб:

- Правові наслідки припиненого шлюбу спрямовані на майбутнє, а недійсного – на минуле (зворотна дія у часі)

- За юридичними фактами, на підставі яких шлюб припиняється або визнається недійсним

- На відміну від припиненого шлюбу, при недійсному шлюбі особи вважаються такими, що не перебували у шлюбних відносинах

- За колом осіб, що можуть ініціювати процедуру припинення або визнання шлюбу недійсним

- За процесуальним порядком оформлення

- За різними правовими наслідками у разі припинення шлюбу або визнання його недійсним.

Підстави припинення шлюбу:

1. Смерть одного з подружжя

2. Оголошення одного з подружжя померлим. За юридичним наслідком дана підстава прирівнюється до смерті особи, проте потенційно ситуація може розвиватися і за іншим сценарієм у разі появи особи живою і поновлення шлюбу. Після припинення шлюбу за цією підставою особа, що була оголошена померлою, у разі якщо насправді вона є живою, не отримує право вступати до нового шлюбу, незалежно від того, чи відомо їй про прийняття відповідного рішення суду про оголошення її померлою. Той з подружжя, хто подав позов до суду, отримує право на вступ до нового шлюбу.

3. Внаслідок розірвання шлюбу

СКУ містить вичерпний перелік підстав припинення шлюбу. Припинення шлюбу за підставами 1, 2 є самодостатніми для припинення шлюбу, тобто шлюб припиняється автоматично й не потребує спеціального оформлення. Реєстрація смерті – ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», Правила державної реєстрації актів цивільного стану України.

Підстави для реєстрації смерті в органах:

- лікарське свідоцтво,

- повідомлення установи виконання покарання чи слідчого ізолятора, надіслана разом з лікарським свідоцтвом про смерть;

- повідомлення державного архіву або органів СБУ у разі реєстрації смерті осіб, репресованих за рішенням судових та несудових органів

Заява до органів РАЦС подається впродовж 3 днів з дня виявлення трупу,а у разі одержання лікарського свідоцтва – 5 днів.

У разі оголошення особи померлою – рішення суду, яке набрало чинності.

Якщо особа, яка була в судовому порядку була оголошена померлою, з’явилася або були отримані відомості про місце його перебування – суд скасовує рішення, після чого орган РАЦС анулює актовий запис про смерть такої особи, і у разі, якщо інший з подружжя за цей час не вступив до нового шлюбу, то відбувається автоматичне поновлення шлюбу, для чого навіть не потрібно заяви подружжя.

Наслідки поновлення шлюбу:

- шлюб вважається таким, що не припинявся

- майна, набуте кожним з подружжя під час відсутності одного з них, вважається спільною сумісною власністю подружжя, якщо інше не передбачено шлюбним договором.

- До дітей застосовується презумпція батьківства подружжя

Припинення шлюбу є юридичним фактом, з яким закон пов’язує правові наслідки:

1. Припинення особистих та майнових відносин подружжя

2. Виникнення нових особистих та майнових прав колишнього подружжя (право на користування прізвищем колишнього подружжя, оновлення дошлюбного прізвища, отримання певної допомоги від колишнього подружжя, спадкові права)





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 571 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...