Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визнання шлюбу неукладеним



Неукладеним визнається такий шлюб, який не породжує для сторін жодних прав і обов’язків, тобто, на відміну від недійсного шлюбу, правові наслідки взагалі не наступають.

СКУ передбачає лише одну підставу визнання шлюбу неукладеним - реєстрація шлюбу без присутності наречених або одного з них.

У юридичній літературі до неукладених відносять й ті шлюби, які реєструвалися за підробленими документами або довіреністю, оскільки такі шлюби не можна визнавати недійсними, бо при їх розірванні в подружжя залишаються певні права (право на житлову площу). Даний приклад є помилковим:

- Наслідки недійсного шлюбу не дозволяють чоловіку або жінці зберегти право на житлову площу

- Цей приклад підпадає під визнання недійсним шлюбу у зв’язку з наявністю дефекту волі у добросовісної сторони (її обман). Після виявлення факту підробки, якщо добросовісна сторона не підтвердить своє бажання перебувати у шлюбі, такий шлюб визнається недійсним (відносно/обумовлено недійсні шлюби).

За заявою заінтересованої особи/прокурора шлюб анулюється за рішенням суду.

При неукладеному шлюбі не існує презумпція батьківства чоловіка матері дитини.

Тема: Припинення шлюбу

Поняття та підстави припинення шлюбу

Розірвання шлюбу





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 513 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...