Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Громадські організації і рухи виникають переважно як об'єднання суспільних, політичних груп та окремих громадян



Громадські організації і рухи виникають переважно як об'єднання суспільних, політичних груп та окремих громадян, між якими встановлюється свідомий зв'язок та систематичне співробітництво заради досягнення певної мети на основі спільних політичних інтересів.

Громадсько-політичні організації та рухи структурно оформлені слабше, мають широкий і змінний склад учасників, їх можна поділити на такі, що мають політичні риси і такі, що не мають. Законодавство кожної країни не допускає діяльності громадських організацій, мета яких суперечить інтересам суспільства, моральним нормам і загальнолюдським цінностям. Зокрема, забороняється створення організацій, що мають за мету повалення уряду, силову зміну конституційного ладу, пропаганду війни, насилля, жорстокості, розпалювання расової, національної і релігійної різні.

Використайте Конституцію України.

Існує кілька класифікацій громадських організацій і рухів. Громадськими об'єднаннями визнаються політичні партії, масові рухи, професійні спілки, жіночі, ветеранські організації, товариства інвалідів, молодіжні, дитячі організації, наукові, технічні, культурно-просвітницькі, фізкультурно-спортивні та інші добровільні товариства, фонди, асоціації, інші формування громадян.

У політичній системі громадські організації виконують важливі функції. Серед них: виховна функція, функція активізації громадян, функція підбору і підготовки кадрів політичного активу, функція артикуляції політичних групових інтересів. З огляду на функції, громадську організацію можуть підтримувати держава або політичні організації, що діють на її території.

Функціонування громадської організації може бути стабільним тоді, коли інтереси держави і організації збігаються. Знайдіть приклади діяльності таких організацій в Україні.

Особливе місце в суспільстві займають "групи тиску". Вони можуть бути офіційно зареєстровані, як, наприклад, в США, або діяти нелегально. В багатьох країнах широко практикується така форма тиску на законодавців, як лобізм. Суть лобізму в закулісній парламентській діяльності, в ході якої впливові політики намагаються вплинути на законодавців з метою відстояти вигідний певним групам законопроект.

У хід іде все: підкуп, взятки, надання послуг, залякування, шантаж і інше.

У політичному житті України значну роль відіграють соціально-політичні об'єднання і рухи. Відроджується робітничий рух, Народний Рух України. До громадських об'єднань слід віднести релігійні (конфесійні) -організації, товариства і групи. Працюючи над питанням, постарайтесь знайти прикладиїх діяльності.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 202 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...