Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації. Більше уваги зверніть на вивчення розвитку політичної думки часів Платона та Арістотеля



Більше уваги зверніть на вивчення розвитку політичної думки часів Платона та Арістотеля.

Для першого ідеальною формою держави виступала аристократія як правління декількох мудрих і старіших філософів. Платон також говорив про неправильні державні форми: тимократія — держава заслужених воїнів; олігархія, де панує невелика група багатих; демократія - влада бідних, народу, землеробів і ремісників. Чому Гілатон рішуче виступав проти демократії?

Арістотель бачив демократію як найбільш доступну і вивірену форму правління. Він піддав критиці вчення Платона про ідеальну державу. Арістотель був переконаний, що людина - це "сутність суспільна. Як Арістотель розвинув ідею свого учителя про форми державного будівництва? Можна навіть схематично відобразити цей розвиток. Формуючи свою відповідь на це питання, зверніться до інших філософів античності.

Історія політичної думки Стародавнього Риму охоплює період з VII ст. до н.е. по V ст. н.е. В дослідженнях римські автори спиралися не тільки на політико-правові ідеї грецьких мислителів, але часто застосовували їх творчо з урахуванням завдань римської дійсності.

Із творів мислителів Стародавнього Риму перш за все слід виділити поему "Про природу вещей" Тіта Лукреція Кара (99-5 5рр. до н.е.), праці. "Про державу", "Про закони" Марка Туллія Ціцерона (106-43 рр. до н.е.). Лукрецій Кар розвивав ідею про договірний характер держави, а Ціцерон робив перші кроки в теорії правової держави, зробивши висновок про те, що перед законом всі рівні.

В епоху Середньовіччя найбільш відомими мислителями були Аврелій Августин (354-430 рр.), Фома Аквінський (1225-1274 рр.). У поглядах першого панує ідея відокремлення церкви від держави.

Ідея відносно держави, закону, права викладена Ф. Аквінським у працях "Про правління властителів", "Сума теології" та інших. Він намагався вчення Арістотеля підлаштувати до догм католицької церкви. Він вважав, що світській владі підпорядковані лише тіла людей, але не їх душі. Верховна влада, вважав Ф. Аквінський, належить церкві. Спробуйте самостійно відшукати літературу, яка допоможе значно розширити Ваші знання з цієї теми. Зверніться до праці В.Й.Скиба, В.П.Горбатенко, В-В.Туренко. Вступ до політології. - К., 1996, розділ III.

Слід звернути увагу на розмаїття політичних ідей в епоху Відродження. На зміну феодалізму прийшов капіталізм, а разом з ним і нова політична думка, В системі державницьких ідей, суспільства, особистості перевага віддається громадянський концепції політики. Найбільш яскравою особистістю політичної науки епохи Відродження був Нікколо Макіавеллі (1469-1527). Зверніть увагу, що він теологічній концепції держави протиставив концепцію світської держави. Важливо також підкреслити, що головним у політичних поглядах Макіавеллі є висунутий ним принцип політичного реалізму. Він включає: 1) врахування в політиці дійсних умов; 2) підпорядкування політичних дій практичним інтересам. Опрацюйте його головну працю "Государь". Чому Макіавеллі вважав кращою формою держави - республіканську?

Ідеологом централізованої держави був Жан Боден (1539-1596). Головна його праця "Шість книг про державу". Він був прихильником сильної влади, вважаючи монарха єдиним, абсолютним джерелом права.

Боден висунув одну із самих значних політичних ідей того часу - ідею державного суверенітету. Спробуйте обгрунтувати ідею суверенітету, знайдіть сучасні аналоги. Цікаві його думки про географічну типологізацію держави: тип держави залежить від кліматичних умов. Знайдіть аргументи в Бодена.

Дальший розвиток політичної теорії в країнах Європи проходить на фоні буржуазних революцій XVI - першої половини XIX ст. Політична наука Нового часу пов'язана з іменами великих мислителів різних країн. Батьком сучасної політології як науки вважають Томаса Гоббса (1588-1679). Його політичні погляди викладені в праці. "Про громадянина" і трактаті "Левіафан". Привертаю Вашу увагу до того, що державу він розглядав як людське, а не божого походження явище. Держава за Гоббсом має забезпечувати загальний мир. Він був прихильником монархії, де монарх має оберігати закони.

На відміну від Гоббса, Д.Локк (1632-1704) у "Другому трактаті про державу" дає філософське обгрунтування і установлення обмеженої монархії. Він є засновником лібералізму. Зверніть увагу, що Локк уперше в своїх творах виділив такі поняття, як "особа", "суспільство", "держава". З метою надійного забезпечення натуральних прав, рівності і свободи, захисту особистості і власності люди згоджуються утворити політичне суспільство, заснувати державу. Локк виступає за дотримання режиму законності, за розмежування владних повноважень держави.

Продумайте зміст відповіді на інші питання.

Одним із основних напрямків у політичній ідеології XVIII ст. було просвітництво, яке здебільшого відображало інтереси різних прошарків третього етапу. Більшість просвітників, будучи раціоналістами, заперечували революційні методи боротьби з феодалізмом. Але в цілому просвітники не заперечували революцію взагалі.

Засновниками французького просвітництва були Шарль Луї Монтеск'є (1689-1775), Жан Жак Руссо (1712-1778). Узагальнюючи, можна підкреслити, що в їх працях принципи свободи і рівності перетворились в розгорнуте політичне вчення.

Привертаю Вашу увагу до праць Ш.Монтеск'є "Персидські листи", "Про дух законів", де він критикує абсолютистський режим Франції і з великою прихильністю говорить про республіканську форму правління. Зокрема, Монтеск'є стверджує, що форми держави залежать від розміру території. Ваша думка?

Як розглядає Монтеск'є проблеми політичної свободи, ідеї розподілу влади, народного представництва?

Ж.Ж.Руссо належить заслуга у висуненні ідеї народовладдя, а тому він був прихильником прийняття законів всім народом (плебісцитом).

Під впливом Великої Французької революції значних змін зазнало соціально-політичне життя Німеччини. Виникають селянські виступи, проявляє незадоволення міське населення. Схвально сприйняли революційні події у Франції народні маси і прогресивні представники культури.

Першим, хто в Німеччині приступив до систематичного обґрунтування лібералізму як ідейної платформи буржуазії, був видатний німецький мислитель Іммануїл Кант (1724-1804). Основні політичні погляди Канта викладені в працях "До вічного миру", "Метафізичні початки вчення про працю". В працях велику увагу приділяючи лібералізму. Кант підкреслює, що кожна людина володіє абсолютною цінністю. Він стверджує, що індивід в принципі здатен стати "господарем самому собі".

Зверніть увагу на ставлення Канта до влади і форм правління. На його думку, держава має три влади: законодавчу, виконавчу, судову.

Другим представником німецької класичної філософії був Георг Вільгельм Фрідріх Гегель (1770-1831). Проблемам держави і права присвячено багато його творів, в тому числі "Конституція Німеччини", "Філософія історії", "Філософія права" та інші. Важливо підкреслити, що основне завдання філософії права - наукове пізнання держави і права. Гегель розрізняє громадянське суспільство і політичну державу. У структурі громадянського суспільства Гегель виділяє три стани:

1) субстанціальний (землевласники - дворяни і селяни);

2) промисловий (фабриканти, торгівці, ремісники);

3) всезагальний (чиновники).

Спробуйте знайти інші аргументи, які характеризують громадянське суспільство за Гегелем.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...