Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості зберігання наркотичних і психотропних речовин та прекурсорів



Зберігання наркотичних і психотропних засобів списку № 1 регламентується нака­зом МОЗ України №356 від 18.12.97 р. Незалежно від лікарської форми вказані пре­парати повинні зберігатися в окремій матеріальній кімнаті, двері якої оббиті залізом, на вікнах - металеві решітки. Крім цього, матеріальна кімната повинна бути обладнана світло-звуковою охоронною сигналізацією, яка виведена на пульт служби охорони дер­жавних об'єктів. Наркотичні і психотропні лікарські засоби та прекурсори списку № 1 зберігаються в замкнених вогнетривких сейфах. їх запаси в аптеках, що знаходяться в одному населеному пункті з аптечним складом, не повинні перевищувати двотижне­вого нормативу зберігання. В інших аптеках норматив зберігання встановлюється ДКП "Фармація" чи аптечними управліннями держадміністрацій в залежності від відстані аптек до аптечних складів (табл. 3.1).

Для зберігання психотропних лікарських засобів і прекурсорів списку № 2 можуть бути використані замкнені металеві шафи, надійно прикріплені до підлоги чи стіни.

На внутрішній поверхні дверцят сейфа, в якому зберігаються наркотичні і психо­тропні лікарські засоби та прекурсори списку № 1, повинні бути надписи "Наркотичні засоби", "Психотропні засоби", "Прекурсори" з переліком усіх засобів та зазначенням їх вищих разових і добових доз.

Доступ до матеріальних мають право лише особи, що безпосередньо допущені до роботи, пов'язаної з обігом наркотичних і психотропних лікарських засобів та прекурсо­рів списку № 1. Порядок доступу і перебування в матеріальній та перелік посадових осіб, які мають право займатися такою роботою, визначається письмовим наказом завідувача аптеки. У матеріальній кімнаті повинні бути терези, ручні ваги, лійки, ступки, циліндри, інший посуд і інвентар. їх миття та обробка здійснюються тільки під контролем фарма­цевтичного фахівця, окремо від іншого посуду.

Матеріальна кімната, сейфи і металеві шафи після операцій з наркотичними і пси­хотропними лікарськими засобами та прекурсорами списку № 1 зразу ж потрібно зами­кати, а після закінчення робочого дня - опечатувати чи пломбувати і здавати під охо­рону. Ключі від матеріальної, сейфів і металевих шаф повинні знаходитися у завідувача аптеки або матеріально відповідальної особи, уповноваженої письмовим наказом по аптеці.

Таблиця 3.1

Граничні нормативи зберігання контрольованих лікарських засобів

№ з/п Місце зберігання Запаси лікарських засобів
наркотичних, психотропних та прекурсорів списку № 1 отруйних і сильнодіючих, які підлягають предметно-кількісному обліку
1. Матеріальні кімнати:
1.1. міських аптек не більше двотижневого нормативу зберігання в місцях дислокації аптечних складів не більше місячного нормативу зберігання
1.2. інших аптек встановлюється ДКП "Фармація" чи аптечними управліннями держадміністрацій в залежності від відстані аптек до аптечних складів не повинна перевищувати загального нормативу товарних запасів у днях, встановленого для даної аптеки
2. Асистентські кімнати протягом робочого дня в кількостях, необхідних для виготовлення ліків не більше п'ятиденного нормативу зберігання
3. У чергових аптеках (на ніч) у кількостях, необхідних для надання невідкладної допомоги

В асистентських кімнатах запаси наркотичних і психотропних лікарських засобів та прекурсорів списку № 1 повинні зберігатися в зачиненому вогнетривкому сейфі тільки протягом робочого дня в кількостях, необхідних для роботи. Видача вказаних засобів з матеріальної в асистентську для поточної роботи проводиться тільки завідувачем аптеки або уповноваженою на це наказом по аптеці матеріально відповідальною особою.

В робочий час ключі від сейфа зберігаються у матеріально відповідальної особи, упов­новаженої письмовим наказом по аптеці. Після закінчення робочого дня невикористані засоби повертаються в матеріальну кімнату.

У чергових аптеках запаси наркотичних і психотропних лікарських засобів та пре­курсорів списку № 1 (на ніч) не повинні перевищувати кількості, необхідної для надання невідкладної допомоги. Вони зберігаються у сейфі, який після закінчення чергування опечатується чи пломбується.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 5892 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...