Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості зберігання лікарської рослинної сировини і медичних п'явок



Лікарську рослинну сировину зберігають в сухому, добре вентильованому примі­щенні при температурі 18-20 °С і відносній вологості повітря не вище 45 %. При цьому нефасована сировина повинна зберігатися в чистій сухій, без сторонніх запахів та одно­рідній для кожної партії сировини тарі (скляній, металічній або ящиках з кришкою), фасована - в оригінальній упаковці.

Особливі умови зберігання необхідні для лікарської рослинної сировини, що:

• містить отруйні і сильнодіючі речовини (листя конвалії, трава чистотілу, корінь та кореневища чемериці та ін.) - зберігають в окремому приміщенні або в окремій шафі під замком;

• містить ефірні олії (листя м'яти і шавлії, квіти липи і ромашки, трава деревію і полину тощо) - зберігають в ізольованій добре запакованій тарі;

• є гігроскопічною (наприклад, листя наперстянки) - у скляній або металевій тарі, герметично закупореній і при необхідності залитій парафіном;

• містить поживні речовини (листя підбілу і подорожника великого, трава череди, квіти нагідок, насіння гарбуза і льону та ін.) - для запобігання псування амбар­ними шкідниками у місцях зберігання розміщують флакони з хлороформом.

Слід зазначити, що для окремих видів лікарської рослинної сировини зберігання регламентується не однією, а двома ознаками.

Так, пагони багна звичайного та квіти полину цитварного містять сильнодіючі речо­вини та ефірні олії, а квіти липи, кореневища аїру, кореневища з коріннями оману -ефірні олії та поживні речовини.

Медичних п'явок необхідно тримати в аптеці в широкогорлих скляних посудинах, заповнених на третину об'єму з розрахунку 3 л води на 50-100 особин. Горловина покри­вається щільною бязевою серветкою або подвійним шаром марлі і туго обв'язується шпагатом або гумкою. Вода для утримання п'явок повинна бути: чистою і кімнатної тем­ператури; вільною від хлоридів, перекисних сполук, солей важких металів, механічних забруднень. Воду необхідно заготовляти за дві доби і змінювати щоденно. При захворю­ванні п'явок (їх в'ялості) воду змінюють двічі на день.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 2661 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...