Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Керівництво роботою з музичного виховання в дошкільному закладі



За постанову музичного виховання відповідає завідувач. За впровадження і організацію усіх форм музично - естетичного виховання в дитячому садку відповідає насамперед - муз. керівник і пед колектив установи. Керівникові дошкільного закладу треба володіти глибокими знаннями і мати фаховий досвід, щоб захопити вихователів благородною працею педагога, бути майстрами своєї справи.

Здійснюючи керівництво: завідувач разом з муз. керівником складають графік, який визначає обсяг і час роботи в усіх групах, час індивідуальних занять, консультацій і групових занять із вихователем. Слідкують, щоб зміст музичного виховання враховував загальні завдання виховання, зв’язок з іншими видами діяльності. Щоб музичний керівник добре знав життя дитячого садка і встановлював зв’язок з іншими видами діяльності: образотворчої, художнього читання і розповіді та інше. Спостерігаючи за заняттям з музики у всіх вікових групах завідувачка відзначає індивідуальні особливості кожного педагога, його участь в музичній діяльності (як співає, рухається), ставлення до дитячого колективу та кожної дитини окремо, методичні прийоми вихователя. На педагогічній нараді можуть бути розглянуті питання про стан роботи з музичного виховання, відзначені успіхи і недоліки, досягнення, взаємозв’язок роботи муз керівника і вихователя. У музичному розвитку дітей велика роль відводиться вихователеві. На заняттях він активно допомагає муз керівникові; співає, показує рухи, бере участь в іграх, танцях, якщо треба. Організовує самостійне виконання музичних творів дітьми, включає музику в повсякденне життя дитячого колективу (ранкову гімнастику, прогулянку, екскурсію). Вихователь проводить значну роботу, бо має безпосередній контакт з дітьми і може виявити музичні інтереси і нахили кожної дитини, створити відповідні умови для розвитку творчої діяльності дітей в групах, узгоджуючи свої дії з педагогом – музикантом.

Музичний керівник відповідає за загальну постанову музичного виховання в дитсадку: систематично проводить роботу з дітьми, використовуючи різноманітні форми організації; проводить заняття з вихователями, підвищуючи їхній музичний рівень, організовує консультації; веде роботу з батьками з питань музично-естетиного виховання дошкільників. Музичні заняття проводяться регулярно відповідно до розкладу. У дітей раннього віку заняття проводяться систематично, бо дитина інтенсивно росте і її музичні здібності швидко вдосконалюються. Це вимагає продуманої і чітко організованої роботи муз керівника в ясельних групах. При цьому треба враховувати такі особливості: поділ на групи, своєрідність репертуару та зміст заняття. У старших групах дитсадка музичні заняття проводяться 2 рази на тиждень у першій половині дня. Заняття в ІІ половині дня повинні мати ігровий характер. Якщо муз керівник відсутній з якихось причин, то вихователь веде далі роботу з музичного виховання у групі, використовуючи інструменти, магнітофон, програвач. Музичний керівник проводить з вихователями індивідуальні і групові заняття, консультації, кількість яких залежить від їхньої музичної підготовленості. Якщо хтось із вихователів недостатньо володіє співочими чи ритмічними навичками, то доцільно з ними займатися щодня. Залучати батьків для музично-естетичного виховання дітей, музикант-педагог проводить групові та індивідуальні консультації з вихователями: який пісенний репертуар краще використати, як оберегти дитячий голос від перевтоми і напруження, яку кількість пісень може вивчити дитина, як закріпити здобуті дітьми знання і набуті ними на заняттях у дитсадку навички, які твори в грамзаписі прослухати дома, які спектаклі, фільми подивитися в театрі.

Педагог Щербаков виділяє 8 функцій в керівництві:

1) інформаційна (глибоке знання предмета, передача його дітям);

2) розвиваюча (розвиток здібностей дітей, творчості)

3) мобілізаційна (вплив на емоційно - вольову сферу). Повинен бути артистичним, творчім.

4) Орієнтаційна (формування системи цінностей, відношення до музики).

5) конструктивна.

6) організаторська (знати методику + гурткова робота + робота з батьками)

7) комунікативна (встановлювати доброзичливі відносини)

8) дослідницька (підвищувати рівень своїх знань).

Планування роботи з музичного виховання в сучасному дошкільному навчальному закладі України.

Є 2 види планування: перспективний на 1-2 місяці і календарний на 1-2-неділі.

Перспективне планування складається на тривалий період, в нього входять завдання, які відображають об’єм музичних умінь та навичок, які повинні виконати за даний період.

Календарне планування складається на малий відрізок часу. Завдання перспективного планування розподіляються на окремі заняття, які ідуть одне за одним.

Є 3 види завдань перспективного плану:

1. Загальні завдання, які відображають принцип всебічного розвитку дитини, характеризують виховання засобами музичного мистецтва, морально-естетичного відношення до оточуючого.

2. Завдання направлені на розвиток у дітей основних музичних здібностей, виховання емоційних почуттів до музики, розвиток ритму, музичного слуху.

3. Завдання по формуванню навиків в різних видах музичної діяльності.

Календарне планування складається на 1-2 тижня. В ньому планується програмовий зміст і музичний репертуар на кожне заняття.

ІІ мол група – діти цього віку проявляють зацікавленість до музичних занять.

У І кварталі планується слухання музики веселої, спокійної, маршової. Формується усвідомлене відношення до твору. Педагог привертає увагу дітей до зміни звучання музики, динаміки.

Музичне виховання має різні форми: заняття, розваги, свята, самостійна діяльність, використання музики в повсякденній діяльності. Перспективний план складає муз. керівником з врахуванням виховних завдань. В ньому планують всі види діяльності, об'єм умінь і навичок, репертуар з усіх видів діяльності, перевірка знань, рівень загального муз. розвитку. Наприклад при розучуванні пісні «Веснянка»: вчити наспівному співу в веселому темпі, правильно співати мелодію, виразно виконувати динамічні і темпові відтінки. По перевірці засвоєних знань дітьми: в старшій групі чи можуть діти визначати музичний вступ, засоби музичної виразності в п’єсі. Календарний план складається на основі перспективного. В ньому фіксується вся робота з музичного виховання на протязі дня: визначається зміст музичного заняття. В календарному плані ведеться облік результатів кожного заняття.





Дата публикования: 2014-12-10; Прочитано: 3722 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...