Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сплативши вексель, комерційний банк платника письмово пові­домляє про це банк векселедержателя, а сам вексель вручає платнику



Якщо вексель не оплачений у день настання строку платежу, комерційний банк повинен на наступний день передати його нотаріусу для протесту. Комерційний банк несе відповідальність за наслідки непред'явлення векселя до протесту.

Неоплачений вексель разом з актом протесту повертається банком векселедержателю на його вимогу.

- Усі витрати по пересилці, протесту, зберіганню векселів відшкодовуються банку векселедержателем понад комісійних винагород

Доміциляція векселя полягає в дорученні векселедавця комерційному банку сплатити по векселю в установлений строк за рахунок завчасно внесеної в банк суми або стабільного залишку грошей, що повинні бути на рахунку. Свою згоду бути доміциліатом банк висловлює на лицьовому боці векселя відповідним написом.

Банки за дорученням своїх клієнтів можуть здійснювать операції зберіганя векселі, які полягають:

- в зберіганні

- передаванні оригіналу векселя законному векселедержателю копії векселя,

- передаванні примірника переказного векселя, що призначається для акцепту, законному векселедержателю

- передаванні оригіналів, примірників і копій векселів іншій особі.

Зберігання векселів може здійснюватися у «закритому» та «відкритому» зберіганні. Закрите передбачає надання довірителю депозитного вічка у сховищі банку без будь-яких інструкцій щодо дій банку з векселями і здійснюється на підставі договору зберігання..

При відкритому зберіганні у банк подається супровідне до векселя доручення на зберігання з точними і повними інструкціями щодо дій банку з векселями. Доручення на зберігання має містити реєстр векселів, що передаються, якого достатньо для здійснення зберігання.

Банк бере на себе зобов'язання зберігати передані векселі, від повідати за всі наслідки, гарантування повернення, передавання векселів, але не відповідає за зменшення вартості векселя.

Для широкого використ. векселів у розрахунках необхідні:

– стабільність економічних відносин;

– довіра суб'єктів один одному;

– високий рівень розвитку вексельного права

54 Інвестиційні операції банків з цінними паперами

Етапи процесу інвестування в цінні папери:

- визначення цілей, горизонту і форми інвестицій

- інвестиційний аналіз

- формування й управління портфелем цінних паперів

- оцінювання ефективності інвестиційної діяльності.

Спочатку банк оцінює вільні ресурси, збирає інформацію про інвестиції, інструменти, оцінює кон'юктуру і прогнози на майбутнє. Визначає також проміжок часу за який банк зможе розробити стратегію та оцінити результати.

Цілі банків при інвестуванні заключаються в наступному:

- Отримання прибутку

- Підтримка ліквідності банку

- Забезпечення диверсифікації банківських операцій з метою зменшення ризиків.

- Розширення клієнтської бази.

Наступний етап інвест аналіз., який склад з фундаментального та технічного аналізу. Фундаментальний ан. має на меті прогнозування ціни фінансового інструменту. А технічний ан. Полягає в розкритті закономірностей у реальному русі цін, визначенні можливих коливань, а також виявлення моментів коливання цін.

Третій етап формування банком ефективного портфеля ЦП, як ий забезпечить найвищий рівень очікуваного доходу за певного ризику.

Останнім етапом є оцінка ефективності ін вест діяльності, яка полягає в оцінці ефективності стратегії банку з формування та управління портфелем, яка полягає в оцінці дохідності вкладень.

Згідно з нормативними документами НБУ ЦП класифікуються за різними критеріями, з урахуванням цих критеріїв здійснюється облік вкладень у цінні папери на балансі комерційного банку. Залежно від мети придбання, характеристики ЦП, можливості їх оцінювання за справедливою вартістю і строків ЦП поділяють на 4-ри види:

o ЦП в троговому портфелі

o ЦП в портфелі а продаж

o ЦП в портфелі до погашення

o Ін вест в асоційовані та дочірні компанії

Діяльність банків на ринку ЦП пов'язана з ризиками: фінансовими, які пов'язані з непередбаченими змінами в обсягах дохідності, вартості і структурі активів та пасивів.

Функціональні ризики, пов'язаний з використанням банками різної техніки і технологій, з діяльністю операційних підрозділів, з помилками в управлінні. В процесі інвестування банки підпадають під ринковий, ризик процентних ставок та кредитний ризик. Тому з метою зменшення ризиків банки застосовують системний підхід до управління ризиками. Управління ризиком складається з: виявлення ризику, оцінки його величини і використання відповідних методів і інструментів спрямованих на мінімізацію

56.Професійна діяльність банків на фондовому ринку.

Професійною діяльністю на ринку ЦП банки можуть займатися лише за наявності відповідних ліцензій.

Основними видами професійної діяльності на фондовому ринку є:

- Діяльність з торгівлі ЦП

- Д-ть з управління активами інституційних інвесторів

- Депозитарна діяльність.

Діяльність з торгівлі ЦП включає в себе такі види діяльності:

Дилерська діяльність - це д-ть, яка передбачає купівлю-продаж ЦП, що здійснюється банком від свого імені та за свій рахунок для перепродажу третім особам.

Брокерська д-ть – це д-ть, яка передбачає купівлю-продаж ЦП, що здійснюється банком як професійним учасником ринку на підставі договорів-доручень.

Д-ть з управління ЦП - д-ть, яку здійснює банк від свого імені за винагороду стосовно довірчого управління ЦП, які належать на правах власності іншій особі.

Андерайтинг-д-ть з випуску ЦП за дорученням від імені та за доручення емітента.

Д-ть з управління активами інституційних інвесторів – це діяльність щодо управління банком активами створеного пенсійного фонду.

Депозитарна д-ть включає в себе такі види діяльності:

1. Депоз. д-ть депозитарію ЦП

2. Деп.. д-ть зберігача ЦП

3. Д-ть з ведення реєстру власників іменних ЦП

4. Розрахунково-клірингову д-ть.

В Україні дворівнева депозитарна система. На верхньому рівні – Національний депозитарій, а нижньому реєстратори та зберігачі.

Діяльність з ведення реєстру власників ЦП, банк на підставі договору на ведення реєстру, який він укладає з емітентом.

Депозитарна діяльність як зберігач полягає:

- в зберіганні ЦП,

- обслуговуванні обігу ЦП на рахунках у ЦП,

- обслуговування операцій емітента, пов'язаних із випущеними ним ЦП,

- надання інших послуг.

Для ефективної роботи ринку ЦП важливим ЄС творення чіткої та прозорої системи розрахунків за операціями купівлі –продажу ЦП.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...