Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: М′язи хребетного стовпа. Вентральні м′язи шиї. Видові особливості будови та розташування м′язів хребта та вентральних м′язів шиї



Мета заняття: Забезпечити засвоєння загальної схеми розподілу за функціональними групами м′язів хребетного стовпа та вентральних м′язів шиї. Вивчити особливості будови, фіксації до скелета та топографії м′язів хребетного стовпа (дорсальних і вентральних) і вентральних м′язів шиї.

Матеріальне забезпечення: цілідрібні трупи телят, собак, свиней з від-препарованими м′язами хребетного стовпа (дорсальні та вентральні) та вент-ральними м′язами шиї (з одного боку грудна кінцівка частково відокремлена шляхом перерізання поверхневого, глибокого грудних та зубчастого вент-рального м′язів на відстані 3-5 см від місця їх фіксації на скелеті кінцівок, грудна клітка розітнута за реберно-хрящовою лінією); скелети, муляжі, схеми закріплення м′язів.

Методичні особливості викладання та підходи до вивчення матеріалу під час лабораторно-практичних занять під керівництвом викладача. Акцентувати увагу, що м′язи хребетного стовпа, насамперед, поділяються на два великих тяжа: дорсальний та вентральний. Підкреслити, що дорсальний м′язовий тяж у ділянках шиї та попереку розташований між поперечноребер-ними та остистими відростками відповідних хребців, а в ділянці грудної клітки - між поперечними та остистими відростками грудних хребців і проксимальними кінцями реберних кісток. Вентральний тяж знаходиться на вентральній поверхні тіл хребців та їх поперекових відростків у ділянках шиї, попереку та хвоста. Звернути увагу на функціональне значення м′язів дор-сального та вентрального тяжів: дорсальні м′язи підіймають шию та голову, розгинають, вигинають у бік та обертають хребет, фіксують хребетний стовп; вентральні – згинають та фіксують хребет.

Відмітити, що враховуючи напрямок ходу м′язових волокон, м′язи дор-сального тяжа можна умовно поділити на дві групи – латеральну та меді-альну (схема 4). Окрім того, для зручності вивчення м′язів хребта, в окремі групи виділяють дрібні м′язи, які розташовані в найбільш рухливих відділах хребетного стовпа (короткі м′язи голови та хвоста, короткі міжостисті та між-поперечні м′язи). Підкреслити, що короткі м′язи хребетного стовпа розташо-вані в найбільш рухливих його ділянках: короткі м′язи голови забезпечують роботу атланто-потиличного та атланто-осьового суглобів; м′язи хвоста – різ-номанітність рухів останнього; міжостисті та міжпоперечні м′язи – рухли-вість окремих хребців. Нагадати, що в найменш рухливих відділах хребта – грудному, поперековому - міжостисті та міжпоперечні м′язи в деяких видів тварин (кінь, велика рогата худоба) перетворюються на зв′язки.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 328 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...