Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хімічний склад м'язової тканини



М'язова тканина містить 73-78% води. Приблизно 22-27% від маси м'язу припадає на частку сухого залишку, переважно білків. Окрім білків, у м'язах знаходяться глікогени та інші вуглеводи, різні ліпіди, екстрактивні речовини та мінеральні солі.

У м'язах розрізняють три види білків: білки саркоплазми, білки міофібріл та білки строми. У саркоплазмі містяться білки, що розчиняються у воді. Тут розрізняють міогенну, альбумінову, глобулінову та міоглобулінову фракції. Білки міофібріл наступні: міозин (56-60%), актин (20-25%), тропоміозин (10-15%) і тропоніновий комплекс (4-6%). Білки строми в поперечносмугастих м'язах представлені переважно колагеном, нейрокератином, еластином тощо. Ці білки входять до складу сполучнотканинних елементів стінок судин, нервів і сарколеми.

Ліпіди. У м'язах знаходяться нейтральні жири, стериди, фосфоліпіди. Вміст фосфоліпідів і холестерину в м'язах збільшується під час тренування.

Екстрактивні речовини представлені нуклеотидами, креатинфосфатом (КрФ), креатиніном, карнозином, ансерином, карнітином тощо.

З амінокислот у м'язах найбільше глутамінової кислоти та глутаміну.

У людини вміст глікогену в м'язах знаходиться в межах 0,4-0,8%, але під час тренування він може збільшуватися до 1,5%. Втомлені м'язи містять незначну кількість глікогену.

Мінеральні речовини. Загальний вміст мінеральних речовин у м'язах на сиру масу становить 1,0-1,5%. З катіонів переважають K+, Na+, Ca++, Mg++, є також Zn, Mn, Cu; з аніонів найбільше фосфатів і сульфатів. За рахунок іонів у м'язах підтримуються сталість pH і осмотична рівновага та здійснюється специфічний вплив на їхню збудливість і скоротливість.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 4052 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...