Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуаційна задача 5



Які форми і методи роботи з дітьми з вродженими вадами розвитку запропонували б Ви, виходячи з принципу захисту “кращих інтересів дитини” та сучасних особливостей розвитку суспільства.

ТЕМА №5. Медико-етичні, соціальні і правові проблеми та біобезпека репродукції людини та нових репродуктивних технологій, біоетичні проблеми планування сім’ї (контрацепція та природні методи планування сім’ї). Медико-етична та правова оцінка штучного аборту. Етичні, правові та соціальні аспекти і біобезпека пренатальної діагностики та популяційних скринінгових досліджень. Біоетичні проблеми неонатології і педіатричної практики.

Мета заняття:

8. Оволодіти знаннями про біоетичні, правові та соціальні проблеми нових репродуктивних технологій, пренатальної діагностики, роботи лікаря неонатолога та педіатра.

9. Ознайомитись із різноманітними морально-етичними поглядами на методи планування сім’ї, контрацепцію, штучний аборт для запобігання допущенню деонтологічних, етичних і загальнолюдських помилок у подальшій професійній діяльності.

Питання теоретичної підготовки:

1. Нові репродуктивні технології. Методи штучного запліднення та їх морально-етична оцінка.

2. Контрацепція. Її способи та види контрацептивів. Природні методи планування сім’ї.

3. Моральна оцінка контрацепції та природних методів планування сім’ї.

4. Види стерилізації та її моральна оцінка.

5. Міжнародна федерація планування сім’ї, її мета та завдання.

6. Визначення, види аборту та їх біоетична оцінка.

7. Правовий статус абортів.

8. Ліберальний, консервативний та помірний підхід до проблеми аборту.

9. Морально-етична оцінка різноманітних методів переривання вагітності.

10. Наслідки аборту для жіночого організму.

11. Положення Декларації Всесвітньої Медичної Асоціації про медичні аборти.

12. Біобезпека пренатальної діагностики. Етичні принципи пренатальної генетичної служби.

13. Біоетичні проблеми неонатології і педіатричної практики.

Завдання:

1. Одержати поняття про основні правові та біоетичні проблеми нових репродуктивних технологій, пренатальної діагностики, роботи лікаря неонатолога та педіатра.

2. Освоїти значення природних методів планування сім’ї, зробити висновки щодо морально-етичних проблем аборту, контрацепції, стерилізації.

3. Вивчити та засвоїти допустимі з біоетичної позиції дії лікаря у випадку вирішення поставлених у темі питань.

4. Занотувати в робочий зошит основні положення Декларації Всесвітньої Медичної Асоціації про медичні аборти та Етичні принципи пренатальної генетичної служби.

Література:

1. Биомедицинская этика / Ред. В.И. Покровский. – М.: Медицина, 1997. – C. 151-171.

2. Терешкевич Д.-Г. Біоетика в системі охорони здоров’я і медичної освіти / Д.-Г. Терешкевич. – Львів: «Світ», 2008. – С.187-223.

3. Москаленко В.Ф., Попов М.В. Біоетика: Філософсько-методологічні та соціально-медичні проблеми / В.Ф. Москаленко, М.В. Попов – Вінниця: Нова книга, 2005. – С. 118-128.

4. Силуянова И. В. Биоэтика в России: ценности и законы / И. В. Силуянова. – М.: «ГРАНТЪ», 2001. – С. 60-86.

5. Абаев Ю.К. Биоэтика и деонтология в педиатрии // Московские новости. – 2006. – №2. – С. 66-73.

6. Аряев Н.Л., Десятская Ю.В. Биоэтические проблемы в неонатологии / Н.Л.Аряев, Ю.В.Десятская // Матеріали четвертого національного конгресу з біоетики. – Київ, 2010. – С. 123-124.

7. Антологія біоетики / За ред. Ю.І. Кундієва. – Львів: БАК, 2003. – С. 147-158.

8. Джочка О.П. Загальнотеоретичний аспект правового регулювання репродуктивної функції / О.П. Джочка // Медичне право України: проблеми становлення і розвитку: [Матеріали 1-ї Всеукраїнської науково-практичної конференції. Львів, 19-20 квітня 2007 p.] / Упоряд. к. ю. н. Сенюта І.Я., Терешко Х.Я. – Львів: Медицина і право, 2007. – С. 127-133.

9. Драгнєвіч Л.Ю. Проблеми сурогатного материнства // Юриспруденція. – 2007. – №6. – С. 6–15.

10. Стеценко С.Г. Искусственное прерывание беременности в контексте защиты прав человека / С.Г. Стеценко // Юрист. – 2002. – № 5. – С. 35–36.

11. Біоетика http://www.sham.com.ua/pdf/bioetyka_odessa.pdf

методика виконання самостійної роботи

В ході практичного заняття студенти повинні оволодіти знаннями про біоетичні, правові та соціальні проблеми нових репродуктивних технологій, пренатальної діагностики, роботи лікаря неонатолога та педіатра. Ознайомитись із різноманітними морально-етичними поглядами на методи планування сім’ї, контрацепцію, штучний аборт для запобігання допущенню деонтологічних, етичних і загальнолюдських помилок у подальшій професійній діяльності.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 2047 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...