Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 5. Мистецтво Західної Європи початку 20 століття



План лекції:

1. Модерністські течії початку ХХ ст..

2. Пабло Пікассо і кубізм.

3. Анрі Матісс і фовізм.

4. Італійський футуризм.

5. Експресіонізм і Едвард Мунк.

6. Стиль модерн.

7. Абстракціонізм.

8. Сюрреалізм і Сальвадор Далі.

Нотатки:

На зміну еклектизму XIX століття приходять пошуки нового стилю, що грунтується на застосуванні нових конструкцій і матеріалів (криця, цемент, залізобетон, каркасна система, величезні покриття склепінно-купольної системи, тощо).Провісником нового етапу в розвитку архітектури стала Ейфелева вежа, що її було зведено до Всесвітньої паризької виставки 1889 року за проектом Густава Ейфеля. Ажурна вежа, позбавлена утилітарного значення, легко та плавно здіймається у повітря, втілюючи міць техніки.

Модерн запропонував нові принципи ансамблевості в архітектурі. Якщо раніше ансамблевість розумілася як використання споріднених стильових форм, то для архітектора модерну головним засобом включення будинків до міського середовища стає узгодженість масштабів, ритміки, подібність об´ємів та силуетів існуючої та нової забудови, тобто принцип просторових взаємозв´язків, принцип живописно-ритмічної композиції.

Модернізм – термін, яким окреслюють сукупність авангардних течій мистецтва від 1880-х до 1960-х років. Найважливішою метою і цінністю художнього твору проголошується його новизна. Митці - модерністи своєю творчістю кидали виклик традиційним цінностям європейського суспільства, виступали з ідеями вільної творчості незалежної від релігійного, політичного чи соціального контролю. Основні течії: постімпресcіонізм, символізм, експресіонізм, кубізм, дадаїзм, сюрреалізм, поп-арт.

Фовізм: А. Матісс, А. Марке.

Кубізм: П. Пікассо, Ж. Брак.

Футуризм Італії: У. Боччоне, К. Карра, Д. Балла, Д. Северині.

Дадаїзм, сюрреалізм: Ф. Пікабіа, М. Дюшан, С. Далі.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 369 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...