Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема3. Мистецтво Стародавнього Єгипту



Питання для розгляду:

1. Формування Єгипетської цивілізації. Особливості міфології Давнього Єгипту.

2. Характерні риси мистецтва періоду Давнього царства.

3. Формування та використання канону у єгипетському образотворчому мистецтві.

4. Особливості мистецтва Середнього царства.

5. Нове царство. Храмові комплекси Карнаку та Луксору.

6. Соціальна і релігійна реформа Аменхотепа ІV.

7. Мистецтво Эль- Амарни. Скульптурні портрети Ехнатона і Нефертіті.

Нотатки:

Періодизація:

Додинастичний період (5 - 4 тис. до н.е.)

Раннє царство: І та ІІ династії (бл. 3000 – 2800 рр. до н.е.)

Древнє царство: III – VI династії (28 – 23 ст. до н.е.)

Середнє царство: XI – XII династії (21 – 18 ст. до н.е.)

Нове царство: XVIII – XX династії (16 – 11 ст. до н.е.)

Пізній період: XXI – XXXII династії (11 – 4 ст. до н.е.)

Додинастичний період (40 – 28 ст. до н.е.). Релігійні вірування древніх єгиптян. Перші поселення. Узагальнення в пластиці та зображеннях.

Мистецтво Раннього та Давнього царства (30 – 22 ст. до н.е.). Релігія і мистецтво. (Мистецтво Давнього Єгипту надзвичайно тісно пов'язане з релігією, що обожувала сили природи й земну владу, та завжди було частиною культу, зокрема поховального. Тому для розуміння його образної структури варто ознайомитися з загальними релігійними принципами та релігійно-обрядовими звичаями єгиптян.) Мастаби, піраміди і храмові комплекси. Поховальний комплекс фараона Джосера. Комплекс пірамід в Гізі. Канонічність скульптури та зображень на площині (рельєфів, розписів). Розвиток декоративно-прикладного мистецтва.

Мистецтво Середнього царства (21 – 18 ст. до н.е.). Будівництво пірамід з саману. Спроба поєднання поминального храму і гробниці. Реалістичність портретної скульптури. Звільнення від канонів в скульптурі та живописі. Поява нових елементів архітектури.

Мистецтво Нового царства (21 – 18 ст. до н.е.). Скельні гробниці. Формування типу храму-святиліща. Храмові комплекси Карнаку та Луксору. Особливості будови гіпостильного залу. Релігійна реформа Аменхотепа IV (Ехнатона): фараон скасував всі культи, крім солярного, і ввів єдинобожжя - поклоніння всемогутньому сонячному диску Атону. Давньоєгипетська солярна символіка різноманітна: сонце зображували у вигляді крилатої кулі, у вигляді кулі з безліччю простягнених рук-променів; соколом та ін. Коло - подоба сонячного диска - постійно зустрічаються в єгипетських орнаментах. Обеліск - архітектурна форма, уперше створена в Єгипті, - символізував сонячний промінь.

Нові вимоги до мистецтва. Індивідуальність рис в портретному жанрі. Портрети Ехнатона, Нефертіті та ін.. Скарби гробниці Тутанхамона. Специфіка використання канонів Древнього царства в цей період. Експресіонізм рельєфів та живопису. Дрібна пластика.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 759 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...