Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Знаряддя для креслення



До знарядь для креслення входять креслярські дошки і столи,інструменти (циркулі, розмічувальні і креслярські, штангенциркулі, кронциркулі та рейсфедери), вимірювальні інструменти (лінійки, кутники, лекала, транспортири), креслярські кнопки і гумки. Цівироби призначено для виконання креслярських, графічних, копіювальних та інших робіт.

Музичні інструменти

Музика має величезний вплив на емоційний стан людини. Вонанеобхідна всім. Музика виховує людину, допомагає їй пізнати прекрасне. В Україні працюють музичні фабрики, які випускають усі види інструментів: струнні (у Чернігові і Закарпатті), духові (у Києві),язичкові (у Полтаві, Житомирі й Донбасі), електронні (у Львові).

Звук - це фізичне явище, яке утворюється внаслідок коливанняпружного тіла - джерела звуку (струни, пластинки, мембрани, шкіри,що обтягує барабан, тощо), що створює в навколишньому середовищізвукові хвилі, які сприймаються барабанною перетинкою людськоговуха як звук. Однак не всі звуки є музичними. З усіх звуків, які існують у природі, музичними є тільки ті, що мають точно визначену висоту, які можна повторити голосом або з допомогою музичного інструмента. Музичні звуки мають такі властивості: висоту, тривалість,силу, тембр. Так, висота є найважливішою властивістю музичного звуку. Вона визначається частотою коливань на одиницю часу. Чим більша частота коливань, тимвищий звук, і навпаки - чим менша частота коливань, тим нижчийзвук. Частота коливань визначається ступенем пружності тіла, йогорозмірами. Наприклад, туго натягнута довга й товста струна звучитьнабагато нижче, ніж туго натягнута, але тонка і коротка струна. Аналогічні приклади можна навести стосовно всіх музичних інструментів: в духових музичних інструментів – утоншій і коротшій трубі повітря утворює коливання високих звуків, ав товстих і довгих - низькі.

Тривалість звуків - це час їх звучання, що залежить від тривалості коливання тіла, яке утворює звук.

Сила звуків, або їх гучність, визначається інтенсивністю коливань, їх амплітудою (розмахом). Чим сильніший коливальний рух,тобто чим більший їх розмах, тим гучніший звук.

Тембром називають те особливе забарвлення звуків, яке притаманне тому чи іншому музичному інструменту. Тембр звуків визначається кількістю та якістю обертонів (призвуків), які супроводжуютькожен звук. Тому поряд з новим звуком і одночасно з ним завжди звучать і слабшіпризвуки, які зливаються з головним звуком, надаючийому індивідуального забарвлення, яке й називають тембром. Крім того,тембр формують форма і розмір музичного інструмента, а також матеріали, з яких його виготовлено. Тому один і той самий твір (мелодія)звучить по-різному при виконанні його на бандурі, скрипці, баяні, балалайці або інших інструментах.

Сучасна класифікація поділяє всі музичні інструменти на: групи - за джерелами звуків; підгрупи - за способами відтворення звуків; види - за додатковими ознаками, характерними для даного виду.

Усі музичні інструменти можна поділити на такі основні групи: струнні, язичкові, духові, ударні, електромузичні.

До струнних музичних інструментів відносять щипкові, смичкові й ударно-клавішні. У цих інструментах джерелами звуків є закріплені(кожна) на двох опорах струни: металеві, жильні, синтетичні.

До щипкових музичних інструментів відносять: бандури, гітари,балалайки, мандоліни, домбри, арфи тощо. Звук у цих інструментіввідтворюється внаслідок защипування пальцями або медіаторомструн.

До смичкових музичних інструментів відносяться: скрипки, віолончелі, контрабаси. Звук отримують тертям волоса смичка по струнах.

До ударно-клавішних музичних інструментів відносять: піаніно,роялі, фортеп'яно. Звуки в них виникають унаслідок ударів молоточків по струнах.

Група язичкових музичних інструментів включає: акордеони,баяни, гармошки тощо. Звуки в них виникають внаслідок приведенняязичків у коливальний рух потоком повітря, спрямованого спеціальними каналами з допомогою міхів. Вони складаються з двох кришок-коробок, з'єднаних міхами, та двох кнопкових клавіатур: права - мелодії, ліва - акомпанемент.

Група духових музичних інструментів складається з таких підгруп: лабіальних (флейта, сопілка) язичкових(волинка, дримба, ріжок,) і амбушюрних (трембіта, козацька труба, ріг, труба. Вони різняться між собоюспособами відтворення звуків, а також матеріалами, з яких виготовлені.Джерелом утворення звуків духових музичних інструментах єповітря, що вдувають у трубку (канал) інструмента: через мундштук -в амбушюрних, через язичок - в язичкових, під деяким кутом до каналу інструмента - у лабіальних.

Духові інструменти залежно від матеріалів, з яких вони виготовлені, умовно поділяють на мідні й дерев'яні. Мідні: труби, альтдухові, тенор, валторна,тромбон, кларнет та ін.

Дерев'яні інструменти: флейти, кларнети, гобої, англійськийріжок, фагот.

У групу ударно-шумових музичних інструментів включають перетинчасті, пластинчасті і самозвучні інструменти. В ударних інструментах звук утворюється внаслідок удару паличками, металевими щітками по натягнутій шкірі або пластику.

До пластинчастих ударних інструментів відносять ксилофони,маримбу, вібрафони, дзвіночки, дзвони.

До перетинчастих інструментів відносять: литаври, барабанивеликі і малі (оркестрові й естрадні), там-тами, бубни, тамбурини, бонги.

До самозвучних відносять тарілки одинарні і парні, трикутники,кастаньєти, марокаси, брязкальця.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 918 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...