Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Машини й прилади мікроклімату



Призначені для створення в приміщенні оптимальної температури,вологи і газового складу. До них відносять кондиціонери, зволожувачі,озонатори, іонізатори, повітроочисники, вентилятори.

Кондиціонери - де багатофункціональні прилади, призначені дляочищення повітря від пилу, надмірної вологи, для підтримання заданоїтемператури.

Кондиціонери поділяють за типами на віконні, мобільні моноблочні і спліт-системи.

Віконні кондиціонери вмонтовують у вікні або прорізі стіни будинку. Виробництво цих кондиціонерів помітно знижується через ряднезручностей під час експлуатації і грубий зовнішній вигляд, шум підчас роботи, низький рівень екологічно чистого повітря, що надходитьз вулиці.

Мобільні моноблочні кондиціонери працюють автономно, установлюються на підлозі, їх можна легко переставляти з місця на місце.Для охолодження повітря використовують фреон, воду, лід. Вони мають незначну потужність, але її достатньо для невеликих приміщень.

Спліт-системи складаються із зовнішніх і внутрішніх блоків.Завдяки цьому кондиціонери компактні, мають акуратний вигляд,практично безшумні. Зовнішній і внутрішній блоки з'єднуються міжсобою тонкими мідними трубками, які легко проводяться через стіниабо віконні рами.За способом розміщення внутрішніх блоків у приміщенні спліт-системи поділяють на стельові (установлюються на стіні під стелею),підлогові і касетні (для приміщень з підвісними стелями). Спліт-системи оснащено такими електронними і механічними пристроями,як мікрокомп'ютери, таймери, автоматичні жалюзі, повітряні фільтри,пульти дистанційного управління.

Зволожувачі повітря застосовуються в приміщенні під час опалювального сезону або влітку, коли різко знижується вологість повітря. Зволожувачі розпилюють воду на дрібні частинки, що потрапляють у повітря. При цьому воно зволожується та іонізується, що позитивно впливає на організм людини. Зволожувачі поділяють за типами:за продуктивністю розпилювання води, що не регулюється, та із змінною продуктивністю розпилювання води; за ємністю бачка для води(1,5-3 л); марками, моделями тощо.

Вентилятори є найпоширенішими приладами регулювання мікроклімату приміщення, призначені для перемішування і зміни газового складу повітря. Класифікують їх за такими функціями: за місцем установлення: настінні, настільно-настінні, віконні, торшерні (підлогові), ручні,вмонтовані у вентиляційні канали (кухонні), автомобільні, стельові; законструкцією: лопатеві і турбінні; за спрямованістю потоку повітря:без зміни потоку та з автоматичною і неавтоматичною зміною напрямку потоку, з дистанційним управлінням; за наявністю перемикачів швидкості, регулювання висоти. Вентилятори можуть бути звичайні і з підігрівом (тепловентилятори). Вентилятори щегрупують за потужністю (від 5 Вт до 1,5 кВт), марками та моделями.

Повітроочисники застосовують для очищення забрудненого повітря. За призначенням та місцем установлення вони бувають: надплитні(автономні і вмонтовані), кімнатні, де курять, для хворих, що страждаютьна алергію (настільні і настінні), а також розрізняються за продуктивністю (м3/год), потужністю, марками, моделями тощо.

Озонатори й іонізатори повітря призначено для штучного насичення повітря житлового приміщення від'ємними іонами й азотом(03), що сприятливо діє на організм людини.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1153 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...