Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Машини й прилади для догляду за білизною



Домашня праця по догляду за білизною вважається трудомісткою.

Це насамперед прання, сушіння і прасування. Механізація цих процесівдозволяє полегшити працю господині. До цієї підгрупи відносять машинидля прання, віджимання білизни (центрифуги), сушильні і прасувальнімашини, праски.

Машини для прання білизни (пральні машини) знайшли найширше застосування. Укорпусі машин конструктивно об'єднані пральний бак, активатор (лопатевий диск) або барабан, що, обертаючись, забезпечують перемішування миючого розчину.

За способом активації (приведення в рух) миючого розчинупральні машини бувають активатори, барабанні, вібраційні, ультразвукові, повітряно-бульбашкові.

Активаторні машини. Це бак для прання з приєднаним до нього електродвигуном, що приводить у рух активатор(лопатевий диск), встановлений всередині баку. Активатор поперемінно обертає воду з білизною то в один бік, то в інший. Водяні потокипри цьому стикаються і, проникаючи через волокна, перуть білизну.

Основним недоліком у таких машинах є те, що білизна постійно скручується і потрапляє під удари лопатей активатора, внаслідок чогошвидко зношується. Окрім цього, необхідно постійно бути поруч змашиною, щоб контролювати процес прання і своєчасно її вимкнути.

Пральні машини барабанного типу мають бак, до якого підключено системи подавання та зливання води. У ньому обертається барабан, що має безліч отворів з перфорованими ребрами всередині. У барабан закладають білизну і частково заповнюють його водою. Він

Обертається, при цьому білизна підхоплюється ребрами, піднімаєтьсявгору і падає у воду. З допомогою спеціального насосу вода тиснесильним струменем на білизну, що розпластана на стінках барабану.Притакому перемішуванні білизна не скручується і не так зношується, як в активаторних машинах.

За кількістю функцій, що виконують пральні машини (ПМ), їхподіляють на одно- та багатофункціональні.

Однофунщіональні ПМ виконують прання білизни без віджимання.Вони малогабаритні, розраховані на 1,0—1,5 кг сухої білизни. Активаціямиючого розчину здійснюється активатором.

Багатофункціональні ПМ забезпечують, окрім прання, віджимання, полоскання, підігрівання і зливання миючого розчину і води.

Залежно від конструктивних особливостей пральні машини класифікують за номінальним навантаженням (у кг сухої білизни): 1,0;1,5; 2,0; 3,0; 4,0; 4,5; 5,0;6,0; за кількістю баків: однобакові, двобакові; заспособом завантаження білизни: з верхнім і з фронтальним завантаженням; за матеріалом корпусу: пластмасові, металеві; за комфортністю: нормальної та підвищеної; за марками і моделями тощо.

Машини для сушіння і віджимання білизни. Для віджиманнябілизни використовують автономні центрифуги, які за принципом роботи та будовою аналогічні вмонтованим центрифугам активаторнихПМН. Центрифугу можна використовувати автономно або в комплексі з пральною машиною.

Центрифуги розрізняють за максимальним завантаженням (1,0;1,5 кг), часом віджимання, залишковою вологістю (не більше 65-70%), частотою обертання баку тощо.

Для сушіння білизни використовують сушильні автомати барабанного типу, сушильні шафи, сушильні навісні пристрої.Найпродуктивнішими є сушильні автомати барабанного типу, в яких сушіння здійснюється потужним вентилятором з допомогоюрівномірної циркуляції гарячого повітря. Волога з білизни конденсується і виводиться з апарата разом з охолодженою водою. Ці машинимають невеликі габарити, споживають незначну кількість електроенергії, процес сушіння автоматизований.

Асортимент цих апаратів групують за максимальним завантаженням білизни: від 2 до 4 кг; кількістю програм: одно-, дво- і багатопрограмні; частотою обертання барабану: від 800 до 1400 об/хв; марками і моделями.

Сушильні шафи і навісні сушильні пристрої використовуютьсярідше. У них одяг не піддається механічному зношуванню, проте саміпристрої мають малу продуктивність, великі габарити, сушіння в нихнерівномірне. Протягом 3 год у них можна висушити 4 кг білизни.

Прилади і машини для прасування білизни. До цієї підгрупивідносять електричні праски, прасувальні машини.

Праска - найпоширеніший у побуті нагрівальний прилад. Є дваспособи прасування: сухий і паровий. У прасках з традиційним сухимспособом прасування немає отворів на підошві і парозволожувача.Вони користуються стійким попитом, що обумовлюється нижчою вартістю і тим, що під час прасування не завжди виникає необхідністьпари.

Найбільшого поширення набули праски з функцією парозволоження. Пара надходить через отвори на підошві і зволожує пересушену білизну, що полегшує працю, зменшує витрати часу. Є кількасистем подачі пари: регульований постійний і додатковий потужнийвикид, з допомогою вмонтованого пульверизатора, вертикальна подача.

Праски класифікують за типами: з терморегулятором (сухі), з терморегулятором і тарозволожувачем; з терморегулятором, парозволожувачем і пульверизатором; додатково з вертикальним парозволоженням; замасою - полегшені (0,8; 1,2 кг), нормальні (1,4 - 1,8 кг), обважнені (2-2,5 кг); за матеріалом підошви - чавунні, сталеві, алюмінієві, металокерамічні та ін.; за конструктивними особливостями - з проводом (шарнірне ізвичайне підключення), без проводу, з фіксацією в режимі зберігання тощо.

Сучасні праски мають обтічну форму, що забезпечує легке ковзання по поверхні тканини.

Прасувальні машини. Принцип їх дії полягає в тому, що валик,обертаючись, протягує тканину під притискним башмаком, який нагрівається тенами.

За місцем установлення прасувальні машини можуть бутинастільними і підлоговими; за призначенням - для прямої білизни,фасонної білизни, універсальні; за способом управління - ручні, напівавтоматичні й автоматичні.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 1108 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...