Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тестування сайту



Після того, як робота над сайтом завершена, необхідно провести його тестування. Сайт є складною конструкцією, до його перевірки необхідно підходити з різних сторін, виявлені при перевірці недоліки повинні усуватися. Зразкова послідовність тестування сайту може бути наступною:

1) Переконаєтеся в тому, що відвідувач зрозуміє Вашу думку:

а) проглянете свій сайт за допомогою браузеру - чи так виглядає кожна сторінка, як замишлялося, чи немає орфографічних помилок;

б) переконаєтеся, що сайт не переобтяжений:

- зайвою інформацією

- надмірною графікою, що не відноситься до справи

- спецефектами(миготливий текст, рядок, що біжить, банери, що швидко міняються...);

в) основний текст добре читається, не "замазан" яскравим фоновим малюнком;

г) кольори тексту і колір фону досить контрастні;

д) увага відвідувача фокусується на основній інформації, а не на додаткових прикрасах типу "крутої" анімації або великих зображень;

2) Перевірте, чи усі можуть побачити те, що є у Вас на сайті?

а) технічний аналіз сайту проводиться дослідженням його коду HTML в усіх деталях. При цьому фахівці визначають, як сприйматиметься сайт різними браузерами, при різній роздільній здатності екрану, в різних операційних системах. Без звернення до фахівців в якійсь мірі ці питання можуть бути вирішені при перегляді сайту за допомогою різних браузерів, з різних операційних систем, з різних технічних засобів(наприклад, ЕОМ, що мають дисплеї з різною роздільною здатністю);

б) наскільки швидко завантажується сайт? Завантаження складної графіки і анімації може відбувається надмірно довго;

в) чи уся графічна інформація містить текстовий супровід(альтернативний текст, необхідний у зв'язку з тим, що не усі браузери відтворюють однаково графічну інформацію)?

3) Перевірте навігацію по сайту: упевніться

а) що гіперпосилання добре видно;

б) що на кожній сторіночці є можливість:

- знайти шлях назад, до головної сторінки;

- знайти шлях до інформаційних розділів;

- знайти шлях до отримання допомоги;

- знайти шлях до функції пошуку необхідної інформації;

- знайти шлях до форм зворотного зв'язку;

в) що працюють перехресні гіперпосилання між пов'язаними по сенсу сторінками(за принципом "одне клацання");

г) що зовнішні посилання дійсно існують і відповідають своєму призначенню;

4) Переконаєтеся, що увесь сайт виконаний в одному стилі:

а) кожна сторінка має однаковий набір текстових розмірів, заголовків, навігаційних знаків, меню;

б) чи однаково виглядають(з точки зору Ваших знайомих) усі сторінки сайту?

в) чи логічно організована інформація на кожній сторінці?

г) чи досить навігаційних інструментів, щоб користувач міг потрапити у будь-який з розділів сайту?

д) чи допомагає колірна схема і графіка донести основний зміст?

Розміщення сайту на Web - cepeepe.

Розроблений в локальному режимі Web- сайт необхідно розмістити в Internet. При розміщенні Web- сайту(і кожному документу в нім) виділяється URL- адреса, за допомогою якої і ідентифікуватиметься в Мережі кожен ресурс сайту.

Природно, що URL- адреса Web- сайту повинна залишатися одним і тим же упродовж значного часу. Із-за прийнятої в Internet динамічної системи адресації, Url - адреса виділяється комп'ютеру, що підключився до мережі, і анулюється при його відключенні від мережі. Тому, комп'ютер, на якому розміщується Web, - сайт, має бути постійно включеним в мережу.

Існує два способи розміщення розробленого Web- сайту в Мережі: на вже існуючому "чужому" сервері, і на своєму хост- комп'ютері Internet.

Деякі провайдери надають в якості послуги частину своєї дискової пам'яті своїм користувачам для організації їх поштових скриньок і розміщення Web- сайтів. Такими провайдерами, наприклад, являються chat.ru і mail.ru.

Розміщення Web- сайтів може проводитися за допомогою програм, що надаються цими провайдерами, пересилкою файлів сайту по ftp, перенесенням створених файлів на дискеті, або по електронній пошті. Пакет FrontPage має свої засоби для розміщення Web- сайтів в Internet.

При використанні послуг chat.ru(який безкоштовно надає 3 Мбайт свого диска кожному зареєстрованому користувачеві) у момент реєстрації(яка проводиться безкоштовно) польхователю виділяється URL - адреса, по якій можна розмістити свій сайт. Для розміщення використовується програмне забезпечення провайдера. Але перед відправкою на сервер провайдера сайт має бути перетворений в zip- архів.

Оголошення про існування сайту.

Web- сайт - це ЗМІ, джерело поширення інформації, що має унікальні властивості. Але доки він знаходиться на локальному комп'ютері(наприклад, на домашньому) і доступний для перегляду тільки на нім, функції ЗМІ він не виконує. Створений сайт треба(1) розмістити на Web- сервері, і(2) оголосити про його існування.

Оголошення про існування Web- сайту може бути зроблене в пошукових системах, в телеконференціях(не у усіх), у вигляді реклами(у рекламних агентствах) і у вигляді баннерной реклами - на інших сайтах. Крім того, можна для цієї мети використати електронну пошту(за списком розсилки, в який включаються потенційні клієнти), публікації в газетах і журналах, які читаються потенційними клієнтами. На сайтах - аналогах можна домовитися про взаємні посилання.

Правильність інформації про Ваш сайт потрібне систематичеки перевіряти(наприклад, спробувати відшукати свій сайт по переліку послуг, що надаються їм).

Контроль працездатності сайту.

Після розміщення Web- сайту на сервері, його треба щодня контролювати. Об'єм контролю дещо менший, ніж при тестуванні сайту після його виготовлення. Особливу увагу необхідно звертати на існування і працездатність зовнішніх гіперпосилань, а так само - на правильність інформаційного наповнення сайту.

Якщо цього не робити, сайт поступово стає "забутим", "покинутим", і поступово в нім накопичуватимуться відмови. А відвідувач ніколи не повернеться на сайт, який він побачив в несправному стані.





Дата публикования: 2014-12-08; Прочитано: 709 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...