Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культура Палестини та народів Східного Середземномор’я



Найдавніше населення Східного Середземномор’я та формування основ цивілізації. Історія єврейського народу за Біблією. Ізраїльське і Іудейське царства: господарство, влада та суспільство. Зародження та оформлення іудейської громадянсько–храмової общини. Давньоєврейська побутова культура. Пророцький рух та релігійне життя давніх євреїв. Будівництво Соломонова храму. Падіння і відродження Єрусалима, символічний характер руйнування храму. Словесна традиція давніх євреїв. Культурно–психологічні підвалини та соціокультурні витоки Старого Завіту. Структура та зміст Старого Завіту. Монотеїзм у віруваннях давніх євреїв. Уявлення про абсолют. Культ Яхве. Концепція творення світу. Есхатологічні та апокаліптичні ідеї. Світоглядні канони «П’ятикнижжя», «Пророків», «Писань». Напруженість і трагічність світовідчування у «Книзі Притчей Соломонових»,«Книзі Іова» та «Книзі Екклесіаста». Поняття закону. Особистість у Старому Завіті та морально–етичний кодексдавніх євреїв. Мудрість – оформлення єврейської духовної традиції. Палестина у еліністично–римський період.

Найдавніші міста–держави Східного Середземномор’я. Тірська держава. Фінікійські міста між Єгиптом та Асірією: сила слабкості. Своєрідність суспільного укладу та ментальні особливості фінікійців. Особливості релігійності фінікійців. Господарчі традиції та образ життя. Фінікійський алфавіт. Колонізація фінікійцями Середземномор’я та її культурні наслідки. Культурні метаморфози Карфагену: еволюція східного міста у античну державу. Східне Середземномор’я у складі римської імперії.





Дата публикования: 2014-12-30; Прочитано: 265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...