Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Культура Стародавнього Ірану. Культура хеттів



Етнокультурний родовід іранців та їх розповсюдження по території Ірану. Еламський період Древнього Ірану. Своєрідність державної структури. Еламський пантеон. Зіккурати. Виникнення зороастризму: «Гати», «Авеста». Дуальність зороастрійського світогляду. Уявлення про єдність думки, слова і справи. Есхатологія зороастризму. Співвідношення «Авести» і «Рігведи». Культура Мідії. Палац у Екбатанах. Ахеменідська держава: світова перська імперія. Армія – втілення цивілізаційних здобутків персів. Війна як культурний сюжет та культурно–політична технологія. Дарій І в історичній пам’яті народів перської імперії. «Мистецтво» керування сатрапіями. Дороги, пошта, єдиний грошовий обіг – елементи адмістративної культури. Палацеві комплекси у Пасаргаді, Персеполі і Сузах архітектурні образи імперської культури. «Етнологічний музей» у Персеполі. Монументалізм мистецтва. Мітраїзм, його зв'язок із зороастризмом. Алхімічна символіка мітраїзму. Іран у парфянські часи.

Мала Азія – міжнародне культурне перехрестя. Етнокультурна історія хетів. Хетська«залізна культура»: особливості господарчої системи та суспільно – політичної устрою. Злети і падіння Хетської держави. Хетська дипломатія. Правова культура хетського суспільства. Особливості хетського пантеону. Ритуал у офіційному та повсякденному житті. Мова та писемна спадщина хетів. Наукова та спеціальна література. Хетська військова культура. «Війна та мир» у хетських літературі та мистецтві. Архітектура Хаттусаса. Давньогрецька і старозавітна тематика в хетських текстах. Мала Азія після загибелі хетської держави: культурно – політичне піднесення Урарту, Фрігії та Лідії.





Дата публикования: 2014-12-30; Прочитано: 502 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...