Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ ІІ. Соціально-економічна і адміністративна політика консульського режиму



Внутрішня політика консульського режиму в Франції в 1799 - 1804 роках охарактеризована необхідністю закріплення буржуазною державою перед лицем загрози реставрації феодально-абсолютиського режиму з одного боку і загрози зі сторони ліворадикальних елементів з другої. Консультативно заклало в основу державного устрою принцип бюрократичного централізму, армія, церква, поліція, бюрократія стали головними ричагами диктатури Наполеона.

Наполеон ліквідував більшість демократичних відносин. Наполеонівський міністр поліції Фуше "організував такий шпіонаж і провокацію, яких історія не бачила до цих пір". Неусипний поліцейський нагляд дозволяв в зародку задушити всякі рухи. В першу чергу розправа виникла над якобінцями. В грудні 1800р. поліції Фуше вдалося розкрити змову Азена, Шевальє, Шопеме, метою якої було вбивство Наполеона. 19 грудня 1800р. скориставшись замахом на життя Наполеона поліція арештувала групу якобінців 9 з яких було страчено, 20 заслані. Поліцейські агенти Фуше в 1800 р. громили таємні роялістські гуртки, такі як "Ангарський комітет", "Швабське агенство" і др.

Щоб вибити грунт з-під ніг роялістської опозиції Наполеон наказав скласти списки тих емігрантів кому дозволено було вернутися у Францію. За межами Франції у той час знаходилося 145тис. емігрантів, більша части яких бідувала. Багато з них використало цей закон і повернулися у Францію. Після цих мір внутрішня обстановка у Франції дещо нормалізувалася. але з іншої сторони при консульстві було встановлено жорсткий контроль в ідеологічній сфері. Було закрито 60 газет із 73 існувавших, потім закрито ще 9, а 4 що залишилися знаходилися під жорстким контролем поліції.

15.07.1801 між Наполеоном і папою римським було підписано конкордат, зміст якого заключається в повному підкоренні церкви державі. Католична релігія оголошувалась релігією більшості французів.

Але найбільшим досягненням здійсненим в роки консульства було створення апарату централізованої центральної державної влади.

Наполеон відстоював поділ на департаменти, але ліквідувавши місцеві. замість виборних посад і зборів в кожному департаменті назначався перфект, який назначав муніципальні ради. Перфекти підкорялися міністру закордонних справ. Міністерство внутрішніх справ було створено в 1800р.

В березні 1800р. було створено міністерство юстиції. Суд присяжних був ліквідований. Ще в кінці 1799 року було створено міністерство поліції на чолі якого стояв Фуше.

В роки Консульства була створена система народної освіти, яка існує і нині. На чолі всієї системи стало відомство під назвою "Університет" завідував вищою і середньою школою. Вищі школи готувати техніків, інженерів, нотаріусів, судових, адміністративних, фінансових чиновників і т.д. Наполеон покровительствував вченим, математикам, астрономам, фізикам, з великою відразою відносився до істориків, філософів. Після приходу до влади Наполеона було створено міністерство доіконсів на чолі з Годен ом. Було впорядковано звітність, почалося суворе розслідування казнокрадства і спекуляції. Так в тюрму за жульництво був посаджений Уврор. в рок консульства велася робота по впорядкуванню законодавства. Вона закінчилась в 1804 році прийняттям нового зводу законів "Громадянського кодексу". Він юридично закріпив і оформив перемогу буржуазно-суспільних відносин, принцип непорушності особистої власності.

Кодекс узаконив нерівноправне становище в суспільстві жанки і безправ'я робочого класу. Жінка не мала виборчого права. Крім цього Наполеон ввів "робочі книжки", які зберігалися у господаря і без якої робітника ніде не приймали на нове місце.





Дата публикования: 2014-12-28; Прочитано: 152 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...