Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Наукові концепції неоінституціоналізму кінця 20- поч 21 ст



Прорив у розвитку теорії в кін 20 ст був зроблений америк економістами – Р. Коузом, Р. Фогелем, Д. Нортом.

Дуглас Норт дав чітке та зрозуміле визначення інститутів. Згідно з його концепцією, інститути є «правилами гри» в сус-ві, або створені державою обмежувальними рамками, які формують відносини між людьми (Норт виділяє формальні обмеження – закони, принципи, правила та неформальні – договори, угоди тощо). Учасниками цієї гри Норт назив «організації», що створюються в різних напрямках розвитку – політ органи й установи (держава, політ партії), економ структури(пів-ва, асаціації, сімейні фірми, профсоюзи, спорт організації, навчальні заклади тощо), фін структури та установи(держ бюджет, місц бюджети, фонди соц стр-ння, банки, кред спілки, страхові та інвест компанії, фондові біржі тощо). Всі ці сис-ми та структури взаємодіють та визначають еволюцію інституціональної економ і фін сис-ми. Саме тому кожній технологічній структурі та політ ладу сус-ва властива відповідна інституціонал структура. В тому випадку, коли в дію вводяться інститути, які не відповідають реальному стану економіки, то функціонування навіть досконалої структури, може справляти негативний вплив.

Не менш важливе відкриття було зроблено Р.Коузом, який ввів в економ аналіз поняття трансакційних витрат. Суь концепції Коуза – функціонування економіки визначається не тільки цінами товарів та послуг, як це стверджувала класична, а потім і неокласична теорія. Агенти виробництва – фірми несуть витрати, пов'язані з самим процесом обміну, перш ніж здійснити угоду купівлі-продажу, обидва контрагенти повинні здійснити різноманітні трансакції(операції), що пов'язані з пошуком та вибоом покупця, перевіркою його платоспроможності, фін стійкості і ліквідності, процесами страхування, кредитування, тощо. Всі ці витрати отримали назву трансакційних витрат.

Коуз критикує одне з вихідних положень класичної теорії, згідно з яким в рин ціні міститься вся необхідна інформація, доступна учасникам ринку, а ціна є однаковою для всіх та відомою всім. Однак, в сьогоденні функціонування ринкової економіки ціна не може відображати всю інформацію, оскільки учасники ринку сплачують також досить значні трансакційні витрати. Звідси виникає необхідність в отриманні інформації про трансакції та витрати на них, а також включення їх в ціну послуг фін х-ру при прийнятті рішення про купівлю-продаж.





Дата публикования: 2014-12-25; Прочитано: 477 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...