Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Програма курсу



ВСТУП

Тема 1. Філософія, її походження, проблематика та функції

Філософія і світогляд. Людина і світ: проблеми взаємодії. Характер та типи відношень людини до світу: практичне, пізнавальне, естетичне, аксіологічне, світоглядне.

Поняття світогляду. Світогляд як спосіб орієнтації людини у світі і смисложиттєва позиція. Структура світогляду. Переживання і осмислення світу: від світовідчуття до світорозуміння. Складові сві­тогляду: переконання, ідеали, цінності і знання. Світогляд як форма самовизначення людини. Споглядання, пояснення та перетворення світу як світоглядні позиції і способи освоєння світу. Історичні типи світогляду: міфологічний, релігійний, науковий і філософський. Співвідношення світогляду і філософії. Філософія як теоретична основа світогляду.

Поняття філософії. Виникнення філософії. Коло філософських роздумів: людина і світ, мислення і буття, духовне і тілесне. Філософія як здивування і мрія. Філософія і мудрість. Безсумнівне і сумніви в філософських роздумах. Об’єктивно-загальне і особистісне в філософсь­ких міркуваннях. Роль особистості філософа в філософській творчості. Філософські проблеми як вічні і фундаментальні. Філософія як продукт епохи і як її усвідомлення.

Структура філософського знання (онтологія, феноменологія, гносеологія, антропологія, аксіологія, праксеологія, соціальна філосо­фія). Основні теми і типи філософствування. Філософствування як діа­лог і бесіда. Філософствування як осмислення розуму і пізнання. Фі­лософські системи, вчення, доктрини, концепції як форми філософського знання. Сучасний стан світової філософії. Прагнення толерантності і діалогу в сучасному філософському поступі.

Аксіологічний вимір філософії. Філософія в системі культури. Філософія і мистецтво. Філософія і мораль. Філософія і наука. Цін­нісний аспект буття культури і людини. Філософія як цінність духовної культури. Загальнолюдські цінності у філософії. Загальноцивілі-заційне і національне у філософії. Основні функції філософії в системі культури.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 354 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...