Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Судова система. На Запорожжі склалася своєрідна судова система



На Запорожжі склалася своєрідна судова система. Військова старшина виконувала не лише адміністративні, а й судові функції. Так, кошовий отаман був верховним суддею, військовий суддя, який здійснював основні судові функції, передавав йому вирішення складних справ. Суд кошового отамана був судом першої інстанції для військо­вої старшини, а судом другої інстанції була військова рада.

Курінні отамани та паланкові полковники також виконували су­дові функції в межах куреня та паланки, але справи про тяжкі злочи­ни вони передавали військовому судді та кошовому.

Кількість судових інстанцій у Запорізькій Січі не була чітко визначена і законодавчо унормованою. Разом з тим, чинними на Запоріжжі були наступні судові установи:

- курінний суд або суд курінного отамана. Його очолював курінний отаман, компетен­ція якого поширювалася лише на козаків одного куреня. У разі належності позивача і відповідача до різних куренів справу розглядав суд отаманів обох куренів. Це був суд першої інстанції, який розглядав справи про злочини, за які передбачалися незначні покарання. На плечі цього суду лягала основна маса цивільних справ.

- паланковий суд або суд паланкового полковника. Це був суд другої інстанції, розглядав апеляційні справи з курінного суду. Компетенція суду поширювалася на територію паланки, яку очолював паланковий полковник, він же голова суду.

- суд військового (генерального) судді колегіально чи одноосібно розгля­дав важливі кримінальні справи у першій інстанції. Вирок міг бути оскаржений у найвищій судовій установі – у кошового отамана;

- суд кошового отамана – здійснював юрисдикцію на всій території Запоріжжя. Вироки суду оскарженню не підлягали. Кошовий здійснював помилуван­ня та переглядав вирок у бік зменшення санкцій;

- суд Козацької ради– своєрідний верховний суд Запорізької Січі. Як пра­вило, збирався кошовим чи наказним отаманом для вирішення резонансних справ. Вирок виносився голосуванням чи підкиданням шапок усього козацького загалу.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 714 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...