Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ. Період розпаду був закономірним етапом розвитку Київської Русі ХІІ–XIІІ ст



Період розпаду був закономірним етапом розвитку Київської Русі ХІІ–XIІІ ст. Це привело до утворення окремих держав. Проте в другій половині XIІІ ст. в результаті подальшого розвитку суспільства (зростання політичного та економічного значення міст), диференціації власності на землю посилюються сили централізації, носіями яких було середнє та дрібне боярство, а також міське населення. З розпадом України-Русі та занепадом Київського князівства традиції українського державотворення не перервалися. Вони проявилися у піднесенні Галицько-Волинської держави.

Роль Галицько-Волинського князівства в розвитку української державності важко переоцінити. Князівство охоплювало до 90 відсотків української території, охороняло український народ від поневолення та асиміляції з боку агресивно налаштованих сусідніх держав. Галицько-Волинське князівство широко відкрило двері західноєвропейському культурному впливу на Україну, зберігаючи, однак кращі традиції української культури. В постійній боротьбі з загарбниками (Ордою, Литвою, Польщею, Угорщиною) Галицько-Волинське князівство гідно репрезентувало себе в світі в якості спадкоємиці Київської держави.

Протягом другої половини XIII – першої третини XIV ст. Галицько-Волинське князівство досягло значного рівня політичного розвитку. Його залежність від Орди була меншою, ніж князівств Північно-Східної Русі. Проте відносна слабкість сил централізації, припинення князівської династії та посилення північно-східних держав призвели до того, що у 40–60-х роках XIV ст. більша частина політично роз'єднаних українських земель підпали під владу Великого князівства Литовського, в межах якого довгий час зберігалася автономія Волині та Київської землі.

Тема 6Державно-правове становище України в складі Литви,Польщі, Золотої орди (друга половина ХІV ст. – перша половина ХVІ ст.).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 752 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...