Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми соціальної мобільності



У системі стратифікації індивіди або групи можуть переміщатися з одного рівня (шару) на інший. Цей процес називається соціальною мобільністю. Соціальна нерівність припускає відмінності в розподілі благ і відповідальності, а соціальна стратифікація - структуровану систему нерівності, соціальна мобільність проявляється в русі індивідів або груп від одного соціального статусу до іншого.

Є принаймні дві головні причини існування в суспільстві соціальної мобільності. По-перше, суспільства міняються, а соціальні зміни видозмінюють розподіл праці, створюючи нові статуси і підриваючи колишні. По-друге, хоча еліта може монополізувати можливості для здобуття освіти, вона не в змозі контролювати природний розподіл талантів і здібностей. Тому вищі шари неминуче поповнюються талановитими вихідцями з нижчих.

Виділяють безліч форм соціальної мобільності: вертикальну і горизонтальну, межпоколенную і внутрипоколенную і так далі. Вертикальна мобільність - зміна положення індивіда, яке викликає підвищення або пониження його соціального статусу. Якщо автомеханік стане директором заводу, це прояв висхідної мобільності, але, якщо автомеханік стане сміттярем, таке переміщення буде показником низхідної мобільності. Якщо ж автомеханік отримає роботу слюсаря, таке переміщення вказуватиме на горизонтальну мобільність.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 181 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...