Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Середній клас



Середній клас - сукупність соціальних шарів, що займають проміжне положення між основними класами в системі соціальної стратифікації. Цей клас характеризується неоднорідністю положення, суперечністю інтересів, свідомості і політичної поведінки, внаслідок чого багато авторів говорять про нього як про "середні класи", "середні шари". Розрізняють старий середній клас і новий середній клас.

Старий середній клас включає дрібних підприємців, торговців, ремісників, представників вільних професій, дрібне і середнє фермерство, власників невеликих виробничих фірм. Стрімкий розвиток технологій і науки, сплеск у формуванні сфери послуг, а також всеосяжна діяльність сучасної держави сприяли появі армії службовців, інженерів і тому подібне, що не володіють засобами виробництва і що живуть за рахунок продажу своєї праці. Вони стали представниками нового середнього класу.

Практично в усіх розвинених країнах доля середнього класу складає 55-60%.

Зростання середнього класу виражає тенденцію до зменшення протиріч між змістом праці різних професій, міським і сільським способом життя. Середній клас є носієм цінностей традиційної сім'ї, що, проте, поєднується з орієнтацією на рівність можливостей для чоловіків і жінок в освітньому, професійному, культурному відношенні. Цей клас є оплотом сучасного суспільства, його традицій, норм і знань. Для середніх шарів характерний незначний розкид навколо центру політичного спектру, що робить їх і тут оплотом стабільності, запорукою эволюционности громадського розвитку, формування і функціонування громадянського суспільства.

У сучасній Росії середній клас знаходиться в зародковому стані. Продовжує розвиватися соціальна поляризація - розшарування на бідних і багатих. Ті, хто бачить виникнення біполярного розподілу прибутків і нечисленність середнього класу, стурбовані долею російської демократії. На поширену думку соціологів, для здорової демократії потрібний здоровий середній клас. У суспільстві, що складається з багатих і бідних, відсутня політична і економічна сполучна ланка. Результатом соціально-економічної поляризації суспільства може стати революція. Саме завдяки виникненню і зміцненню середнього класу не виправдався прогноз Маркса про неминучість історичної загибелі капіталізму в результаті пролетарської революції. Нечисленність російського середнього класу нині може сприяти поляризації суспільства, що призводить до розчарування і озлоблення мас. Тому доцільно окремо розглянути питання про бідність в Росії.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...