Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Неформальні організації



Правила, постанови, процедури і міжособові стосунки, передбачені в бюрократичній структурі, рідко відповідають реаліям життя організації ще з однієї причини. Формальна організація породжує неформальну організацію - мережі міжособових зв'язків, які виникають у формальній організації, але не наказують нею. На основі загальних інтересів і взаємин індивіди формують первинні групи. Ці неформальні структури забезпечують засоби, за допомогою яких люди обходять або порушують правила, обмінюються "загальними знаннями", здійснюють таємні вчинки, вирішують проблеми і "зрізають кути".

Неформальна організація йде коренями у формальну. Щоб уникнути бюрократичної тяганини, працівники часто укладають один з одним неформальні угоди. Насправді для того, щоб формальна організація працювала без збоїв, їй потрібна організація неформальна для інтерпретації і підтримки її цілей і діяльності. Отже, люди пов'язані з більшою групою членством в первинних групах, які виконують роль посередника між ними і формальною організацією. Крім того, знеособленість бюрократичних структур негативно позначається на багатьох працівниках, і вони починають шукати теплоту і дружню участь в робочій обстановці через неформальні стосунки.

Дослідження виявили також важливу роль неформальної групи в підтримці трудової дисципліни, припиненні крадійства з боку окремих робітників. Наприклад, вивчаючи випадки крадійства серед робітників на одному із заводів, соціологи дійшли висновку, що неформальні норми регулюють як вид, так і кількість викраденої власності.

Назад Зміст Вперед




Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 240 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...