Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціальні ролі



Значення соціальної ролі. Статус припускає наявність визначених соціальною культурою прав і обов'язків, що формують модель поведінки - те, що соціологи називають роллю. Ці очікувані від людини дії визначають поведінку, яку люди розглядають як відповідне або невідповідне володареві статусу. Говорячи простіше, відмінність між статусом і роллю полягає в тому, що статус ми займаємо, а роль граємо.

Соціологи запозичили поняття ролі з театру. Аналогію представив У. Шекспір у своїй комедії "Як вам це сподобається" (акт II, сцена 7):

Весь світ - театр

І люди в нім актори.

Актори виконують ролі відповідно до сценарію (аналогічним соціальній культурі), з тим, що говорять і роблять інші актори, і реакцією публіки. Але аналогія з театром має свої недоліки. Якщо театр - світ придуманий, то в життя ми граємо реальні ролі. У повсякденній діяльності ми рідко усвідомлюємо те, що діємо за сценарієм. Більше того, в житті людині доводиться багато імпровізувати, постійно перевіряти і змінювати свої вчинки, погодившись з діями інших людей.

Ролі дозволяють подумки формулювати поведінку з тим, щоб поступати належним чином. При цьому ми аналізуємо подробиці ситуації, що розгортається, і визначаємо для себе, хто що робить, коли він це робить і де. Ролі дають можливість припускати, що в деяких стосунках ми можемо ігнорувати окремі відмінності і говорити, що практично люди взаємозамінні. Наприклад, кожен "знає", що лікар - це "людина, що лікує хворих", а тесляр - "людина, що використовує пиломатеріали для будівництва будинків". У результаті можна сказати, що ролі дозволяють управляти наборами моделей поведінки, скорочуючи або збільшуючи їх діапазон.

Отже, роль - це очікувана поведінка, яку ми асоціюємо з певним статусом.

Виконання ролі є фактичною поведінкою особи, що має який-небудь статус. У реальному житті часто має місце розбіжність між тим, як люди повинні поступати, і тим, як вони поступають насправді. Крім того, люди по-різному реалізують права і обов'язки, що асоціюються з їх ролями. Студенти часто враховують ці відмінності, коли вибирають спецкурс якогось конкретного викладача. Один викладач може мати репутацію людини, яка спізнюється на заняття, читає лекції в розкутій і неформальній манері і дає важкі завдання, а інший може бути великим фахівцем у своїй області, строго стежить за відвідуваністю і дає екзаменаційні роботи додому. Який би вибір ви не зробили, ви як і раніше матимете статус студента і гратимете відповідну роль. Проте ваша поведінка якоюсь мірою залежатиме від зробленого вибору.

Ролевий набір. Один статус може мати деяке число пов'язаних з ним ролей, утворюючи ролевий набір. Розглянемо статус студента. Він включає роль учня, роль однокурсника інших студентів, роль вірного уболівальника спортивних команд вашого університету, роль читача бібліотеки і роль "хорошого товариша" в студентському середовищі. Роль не існує сама по собі. Вона є комплексом занять і дій, тісно пов'язаний з діяльністю інших людей. Тому не буває викладачів без студентів, дружин без чоловіків, пацієнтів без лікарів і злочинців без міліції.

Ролі виконують функцію норм, що визначають наші обов'язки, - дії, які на законних підставах можуть вимагати від нас інші люди, а ми вимагати їх від інших. Кожна роль має принаймні одну і пов'язану з нею роль у відповідь. Таким чином, права однієї ролі є обов'язками інший. Наприклад, ваші права студента - прослуховувати на лекціях заслуговуючий довіри матеріал, чесно складати іспити і отримувати об'єктивні оцінки - складають обов'язки викладача. А ваші обов'язки - вивчати призначений матеріал, складати іспити і відвідувати заняття - є правами викладача.

Взаємодія індивідів в групах здійснюється через мережі ролей у відповідь. Ролеві стосунки зв'язують нас один з одним тому, що права на одній стороні взаємовідношення є вимогами на іншій. Групи складаються із складних комплексів ролей, що переплітаються, які члени груп грають в процесі взаємодії. Люди сприймають ці стійкі стосунки як соціальну структуру - школу, лікарню, сім'ю, армію і так далі

Ролевий конфлікт виникає у тому випадку, коли індивіди стикаються з суперечливими вимогами, які обумовлені одночасним володінням двома або більше статусами. Так, тренер футбольної команди, син якого є членом команди, може потрапити в ролевий конфлікт, приймаючи рішення про той, кого поставити в захист - свого сина або талановитішого гравця. Деякі студенти розповідають про ролеві конфлікти, що виникають, коли до них в університетський гуртожиток приїжджають батьки. Студенти почувають себе як би на сцені, виступаючи перед двома групами глядачів, і кожна з груп чекає від них вчинків, не цілком сумісних з вимогами інший. Один із способів вирішити ролевий конфлікт - розподілити своє життя по певних категоріях і брати на себе одноразово тільки одну з несумісних ролей. Наприклад, студенти можуть спробувати відокремити свої стосунки в університеті від стосунків з домашніми, щоб виключити необхідність одночасного спілкування з батьками і однолітками.

Ролева напруженість - це ситуація, при якій одна роль пред'являє людині суперечливі вимоги і йому стає важко виконувати цю роль. Для прикладу розглянемо стосунки між лікарями і пацієнтами. Вважається, що лікарі мають бути м'якими, людяними, жертовними рятівниками хворих, і в той же час від них чекає поведінка дрібних підприємців, торгуючих уроздріб знаннями, які вони придбали ціною великих витрат і зусиль. Хоча енергійне стягування грошей з клієнтів цілком відповідає дрібновласницьким аспектам цієї ролі, воно не відповідає ролі доброго лікаря. Керівники часто стикаються з схожими труднощами. Вони задаються питанням: чи "Повинен я стати отаким славним парубком і бути з підлеглими на "короткій нозі" або ж мені краще дотримувати дистанцію"? Інші хочуть бути владними батьками і одночасно уважними і дбайливими старшими братами або сестрами. Чітко сформульованих або прийнятних відповідей на дилеми, обумовлені цими суперечливими очікуваннями, існує дуже мало.

Групи

Статуси і ролі - це будівельні блоки для більших і складніших соціальних структур, включаючи групи. Соціологи називають групою двох або більше за індивідів, які мають загальні погляди і пов'язані один з одним у відносно стійких моделях соціальної взаємодії. Ролі об'єднують нас у рамках соціальних стосунків. Коли ці стосунки підтримуються протягом тривалого часу, їм приписують властивості групи. В результаті зазвичай відбуваються чотири речі. По-перше, ми починаємо розглядати стосунки як дії, здійснювані в певних межах, так що люди виявляються або "усередині", або "поза" групою. По-друге, ми приписуємо групам "об'єктивне" існування і сприймаємо їх так, як якби вони були реальними і відчутними. По-третє, група для нас є носієм особливої субкультури або контркультури - набором унікальних у своєму роді норм і цінностей. По-четверте, у нас розвивається почуття відданості групі, яка дає відчуття того, що ми є єдиним цілим, що має свої відмітні властивості.

Група - це щось більше, ніж збори людей. Соціологи відрізняють її від агрегату - просто набору анонімних осіб, що знаходяться в одному місці в один і той же час. Покупці в торговельному центрі, уболівальники, що стоять в черзі за квитками на футбол, публіка на концерті і натовп, що стежить за хокейним матчем, - усе це приклади агрегатів. Індивіди виходять з агрегату і входять в нього досить легко і часто. Оскільки люди вступають один з одним в швидкоплинні і тимчасові стосунки, моделі соціальної впорядкованості існують недовго. Проте це не повинно давати підстави ігнорувати агрегати. Як показано в гл. 11, вони забезпечують основу для багатьох форм колективної поведінки.

Група відрізняється також і від категорії - збори людей з однією загальною якістю, яка розцінюється як соціально значуще. Звичайні категорії - це збори людей певного віку, раси, підлоги, роду занять і рівня освіти. Частенько категорії - не більше ніж статистичні угрупування. Проте інформація про такі категорії може мати важливе значення. Наприклад, якщо відома вікова структура населення, можна прогнозувати попит на різні соціальні послуги, у тому числі соціальне забезпечення і посібники, що виплачуються відповідно до програм державного страхування по хворобі. Крім того, свідомість того, що деякі риси властиві і іншим людям, може послужити мотивацією до взаємодії. Нерідко створюються організації для здійснення загальних цілей. Наприклад, деякі жінки об'єдналися в "Комітет солдатських матерів" внаслідок того, що усвідомили себе соціальною категорією із загальними проблемами.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 598 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...