Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Середній вік, або зрілість



Зрілий вік позбавлений тієї конкретики, яка властива дитинству, дитинству і підлітковому періоду. Це усеосяжна і досить розмита категорія. Іноді категорія "зрілості" використовується для визначення людей у віці за 30 років, коли чоловіки і жінки імовірно вже "визначилися" зі своїми сім'ями і професійними кар'єрами. Але цей термін також використовується для позначення індивідів "середнього віку" - тих, кому приблизно від 45 до 64 років. Яке б значення не приписувалося терміну "зрілий вік", основні цілі залишаються такими ж, що і цілі, що стоять перед чоловіками і жінками в юності і молодості, і пов'язані з любов'ю і роботою. (Тут ми не обговорюватимемо "чинник любові", оскільки це - головна тема гл. 8 - роль любові і дружби в життя людей і варіанти життєвих стилів.)

Основну частину дорослого життя і чоловіка і жінки проводять на роботі. Хоча домінують економічні міркування, робота також допомагає організувати час, є сферою спілкування людини з іншими людьми, "ліками від нудьги", підтримує почуття необхідності і самоповаги. Якщо хтось згоден платити за нашу роботу, значить, ми потрібні іншим людям і вплетені в соціальну тканину як її необхідна частина. Для все більшого числа як жінок, так і чоловіків оплачувана робота починає служити показником їх повноправного членства в суспільстві. В цілому задоволення від роботи прийнято зв'язувати з можливістю вільного вибору і ухвалення рішень.

У віці 30 років і трохи старше за чоловіка, як правило, шукають свою "нішу" в житті, "обкопуються" в ній, "в'ють гніздо", а також будують довгострокові плани і приступають до їх здійснення. У 35-40 років чоловіки намагаються звільнитися від влади інших і затвердити свою незалежність. Їм часто здається, що їх начальники надмірно контролюють їх і давлять на них, не даючи діяти самостійно, що вони позбавлені творчої уяви і агресивні. Минувши 40-річний рубіж, чоловіки починають роздумувати, чого вони добилися в житті, і оцінювати результати в досягненні цілей, які були намічені ними в молодшому віці. Вони можуть відчути невідповідність між тим, що я маю зараз" і "тим, чого б мені дійсно хотілося", що спричиняє за собою період душевних терзань. У 45 років або біля того деякі чоловіки переживають так звану кризу середнього віку. Згідно з існуючими стереотипами, чоловіки в цьому віці схильні до необдуманих, легковажних вчинків, за принципом "сивина в голову, біс в ребро" - вони кидають дружин заради молоденьких жінок, що цілком годяться їм в дочки, залишають роботу і живуть на випадкові заробітки або перетворюються на гірких п'яниць. Проте більшості індивідів вдається впоратися з цією кризою, вони поступово приводять свої бажання у відповідність зі своїми досягненнями без серйозних моральних переживань і метань.

Хоча інтерес до розвитку зрілих індивідів підвищується, дослідження, що стосуються фаз в розвитку дорослих жінок, не так повні, як дослідження розвитку чоловіків. Але наявні дані дозволяють припускати, що жінки проходять точно ті ж етапи розвитку, що і чоловіки (у дослідженні Левинсона), і приблизно в тому ж віці. Але хоча віковий розподіл періодів і характер завдань розвитку однакові, підходи до рішення завдань і результати, що досягаються, у жінок інші. Значною мірою ці відмінності виникають з підвищеної складності жіночих уявлень про власне майбутнє і тих труднощів, які жінки випробовують у випадках, коли від цих представлень доводиться відмовлятися. На відміну від чоловіків більшість жінок у своїх мріях про майбутнє не ставлять основною задачею кар'єру; жінкам властивіше розглядати роботу і кар'єру як засіб захисту (страховки) на той випадок, якщо їм не вдасться вийти заміж, якщо їх брак виявиться невдалим або якщо їм доведеться жити в період економічної нестабільності суспільства. У своїх мріях про майбутнє більшість жінок бачать себе в центрі вируючого життя, в оточенні коханих і люблячих людей, особливо чоловіків, дітей і колег. Для чоловіків першочергове місце в житті мають незалежність і дух конкуренції, а жінки розглядають своє життя як засіб "впровадження" в складну мережу людських взимосвязей і стосунків.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 203 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...