Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні поняття. Суспільство - це система реальних стосунків, в які вступають люди у своїй повсякденній діяльності



Суспільство - це система реальних стосунків, в які вступають люди у своїй повсякденній діяльності. Як правило, вони не взаємодіють один з одним випадковим або довільним чином. Їх стосунки характеризуються соціальною впорядкованістю. Соціологи цю впорядкованість - переплетення взаємин людей у формах, що повторюються і стійких, називають соціальною структурою. Вона знаходить своє вираження в системі соціальних позицій і розподілі в ній людей.

Соціальна структура надає нашому груповому досвіду цілеспрямованість і організованість. Завдяки соціальній структурі ми зв'язуємо у своїй свідомості певні факти нашого досвіду, називаючи їх, наприклад, "сім'я", "церква", "квартал" (у сенсі району проживання). Майже так само, як структури, ми сприймаємо фізичні аспекти нашого досвіду - частини, зведені в ціле, а не як ізольовані елементи. Наприклад, коли ми дивимося на якусь будівлю, ми не просто бачимо покрівлю, цеглу, скло і інші будівельні матеріали - ми бачимо будинок; коли ми дивимося на безхвосте земноводне, ми не просто бачимо витріщені очі, гладку плямисту шкіру і довгі задні лапи, а жабу. При цьому ми співвідносимо отриманий досвід з іншим досвідом у рамках більшого контексту.

Соціальна структура дає відчуття того, що життя організоване і стабільне. Розглянемо, наприклад, соціальну структуру університету. Щоосені проводиться набір нових студентів, і кожне літо ще одна група закінчує університет. Деканати визначають стипендії і управляють учбовим процесом. Увесь час нові студенти, викладачі і декани проходять через цю систему і в покладений час виходять з неї. Та все ж, хоча конкретні люди, з яких складається університет, з часом міняються, університет продовжує існувати. Так само сім'я, рок-група, армія, комерційна компанія, релігійна община і нація - це соціальні структури. Таким чином, соціальна структура припускає наявність постійних і впорядкованих взаємозв'язків між членами групи або суспільства.

Соціологи розглядають соціальну структуру як соціальний факт з тих, які описував Э. Дюркгейм (див. гл. 1). Ми сприймаємо соціальний факт як щось існуюче поза нами, як незалежну реальність, яка є частиною нашого оточення. Отже, соціальні структури обмежують нашу поведінку і направляють наші дії в певне русло. Поступивши в університет, ви почуваєте себе спочатку якось незручно, тому що ще не вписалися в нове оточення. Традиції і звичаї університету - це соціальна структура, яку прийняла ця організація за багато років регулярної взаємодії між студентами, викладачами і керівництвом.

Використання статичної структурної термінології для опису і аналізу соціального життя не повинне приховувати від нас динамічні характеристики соціальної структури, що міняються. Університет - це не деякий стійкий організм, який після свого створення продовжує безперервно і одноманітно функціонувати. Уся соціальна впорядкованість повинна постійно створюватися і відтворюватися шляхом переплетення і стабілізації соціальних стосунків. Тому організоване соціальне життя завжди зазнає модифікації і зміни (див. гл. 11).





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 186 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...