Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Этноцентризм



Звичаї, властиві суспільству, настільки глибоко укоріняються в нашій свідомості, що здаються другою натурою. Крім того, важко уявити собі інший життєвий устрій. Антрополог Ральф Линтон писав:

"Протягом більшої частини своєї історії людина лише смутно усвідомлювала наявність культури, і те завдяки відмінностям в звичаях свого суспільства і товариства інших людей, з якими він випадково стикався".

Тому недивно, що про поведінку інших груп ми судимо виходячи з норм власної культури. Цей феномен соціологи називають этноцентризмом. Самнер описував цю точку зору як позицію, "при якій власна група розглядається як центр всесвіту, а усі інші оцінюються як що мають до неї певне відношення".

Саме этноцентризм спонукав китайського імператора Чень місяць відправити англійському королеві Георгу III наступне послання у відповідь на пропозицію останнього встановити між обома націями торговельні зв'язки:

"Наша Небесна імперія має усе удосталь і не має недоліку в продукції в межах своїх меж. Тому немає необхідності ввозити вироби варварів з-за кордону в обмін на нашу власну продукцію. Проте оскільки без чаю, шовку і фарфору, які виробляються в Небесній імперії, європейські нації і Ваша країна обійтися не можуть, ми дозволили на знак розташування забезпечувати іноземні торгові доми [в Кантоне] і, таким чином, дати Вашій країні можливість скористатися нашою добротою.. Як може особисто переконатися Ваш посол, у нас є усе. Для мене не представляють цінності незвичайні або хитромудрі пристосування, і я не потребую товарів Вашої країни.. Я не забуваю про самотність і віддаленість Вашого острова, відрізаного від решти світу морськими просторами, і не звертаю уваги на простиме незнання звичаїв Небесної імперії. У зв'язку з цим я наказав своєму міністрові прояснити Вашого посла по цьому предмету".

Прояви этноцентризма можна виявити в сім'ях, племенах, націях, коледжах, братерствах, бізнесі, церквах і політичних партіях. Свідомість приналежності до "кращих людей" служить свого роду соціальним клеєм, що зв'язує людей. Почуття групової гордості, приналежності і колективної самосвідомості сприяє зростанню солідарності і стабільності. Проте в той же час ці почуття породжують міжгрупові конфлікти.

Отже, этноцентризм впливає двояким чином: він зміцнює відчуття єдності, долаючи протиріччя усередині групи і об'єднуючи людей, навіть якщо вони розділені економічними конфліктами і соціальною нерівністю, і одночасно віддаляє людей один від одного, посилюючи їх неприязнь до інших груп і спільностей.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 221 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...